Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Edullisen vuokra-asunnon voi siirtää omalle lapselle tai muulle sukulaiselle – ”Porsaanreikää” vaadittiin tukittavaksi, näin kävi

Helsingin kaupungin vuokra-asunnossa asuva voi siirtää vuokraoikeuden saman perheen tai suvun jäsenelle. Näin esimerkiksi Jätkäsaaresta tai Kalasatamasta Hekan asunnon saanut voi luovuttaa markkinaehtoista vuokratasoa selkeästi halvemman asunnon sukulaiselleen, mikäli itse ei asuntoa enää tarvitse.

Kaupunginvaltuutettu Otto Meri (kok.) on esittänyt vuokraoikeuden siirron kieltämistä, sillä Meren mukaan kaupungin tuki ei kohdennu välttämättä oikein, jos asunnon asumisoikeuden voi siirtää ja asunto pysyä saman piirin hallinnassa pitkiäkin aikoja.

– Helsingin kaupungin subventoimien vuokra-asuntojen osalta on tärkeää huolehtia, että ne kohdistuvat niille, jotka tukea eniten tarvitsevat, Meri kirjoittaa laatimassaan aloitteessa, jonka on allekirjoittanut 14 muuta valtuutettua.

– Tämä voi muodostua ongelmaksi erityisesti arvokkaimmilla ja halutuimmilla asuinalueilla. Valtuutetut esittävät, että Helsinki ryhtyy selvittämään vuokraoikeuden siirron kieltämistä kaupungin vuokra-asunnoissa.

"Unelma omistusasumisesta istuu suomalaisissa tiukassa" – Asuntolainoja haetaan enemmän kuin vuosi sitten

Helsingin kaupungin asunnot Oy (Heka) toteaa, että vuokraoikeuden siirto perheenjäsenelle on vuokralaisen lakiin perustuva oikeus niin markkinaehtoisissa kuin tuetuissa vuokra-asunnoissa. Sitä ei voi vastustaa tuomioistuimessa kuin perustelluista syistä. Syy liittyy pääsääntöisesti siirron saajaan. Jos vuokranantajalla on aihetta epäillä, että siirron jälkeen syntyisi pikaisesti peruste vuokrasopimuksen purkamiselle, kuten jos siirron saajalla on merkittäviä vuokravelkoja tai asumishäiriöitä, vastustamiseen voi ryhtyä.

Poismuuttanut vuokralainen jätti parvekkeen oven ja ikkunan auki – nyt riita 60 000 euron korjauksista

Vuokraoikeuden siirtoja tapahtuu Hekan 50 000 asunnon asuntokannassa noin 250 vuodessa. Uusia vuokrasopimuksia Hekassa tehdään vuosittain noin 4 000–5 000 ja valinta asuntoihin tehdään kiireellisyyden ja asunnon tarpeen perusteella huomioiden pienituloisuus ja vähävaraisuus. Asumisen kestoa ei ole rajattu.

Kohtuuhintaisten asuntojen hitas meni rikki – vuokraamalla asunnon pois voi tehdä hyvän tilin

Suhteessa asukasmäärään vuokraoikeuden siirtojen merkitys on siis vähäinen. Pääosa siirroista tapahtuu Hekan tietojen mukaan päävuokralaisina olleelta vanhemmalta asunnossa asuvalle lapselle.

Esitetyn kaltainen siirto-oikeuskysymys ei ole myöskään noussut esiin missään muualla kuin Helsingissä, eli muualla Suomessa ei liene tarvetta tämän kaltaiselle lainmuutokselle.

Sen takia ei ole tarkoituksenmukaista ryhtyä edistämään vuokraoikeuden siirron kieltämistä kaupungin vuokra-asunnoissa, kaupunginhallitus päätti vastauksena Meren aloitteeseen.

Joka kolmannessa Helsingin kaupunginosassa asutaan nyt aiempaa ahtaammin – "Alle 20 neliön asunto on aika epäinhimillinen"

Miksi 2200 e/kk tienaava lähihoitaja ei pääse kärkeen asuntojonossa? – HS: Tämä ryhmä kiilaa edelle

Tällaisista asunnoista on nyt Helsingissä erityisen kova kysyntä – "Korona näyttää lisänneen suosiota"

Omistusasumiseen ehdotetaan uutta mallia – "Jopa kolmanneksen halvempi kuin hitas-asunto"

Asuntopula riivaa Helsinkiä, mutta samaan aikaan edullisia asuntoja on jopa yli 200 tyhjillään – "Vuokrakaksio Etu-Töölöstä 790 e/kk"