Huumeongelma pahenee Kalliossa: Ulkopuolinen tunkeutui kouluun kesken päivän, oppilaita uhkailtu välitunneilla ja koulumatkoilla – "Tilanne on sellainen, että mitä tahansa voi tapahtua"

Koulut: Kruununhaan yläaste sijaitsee väistötiloissa Agricolankatu 1-3:ssa peruskorjauksen ajan vuoden 2020 loppuun. Pengerpuiston toisella laidalla toimii Torkkelin kuvataidelukio.

Kaksi Kalliossa sijaitsevaa koulua on joutunut Pengerpuistoon pesiytyneiden huumeiden käyttäjien arvaamattoman käytöksen kohteeksi.

Helsingin kuvataidelukion sekä väistötiloissa Kalliossa olevan Kruununhaan yläasteen rehtorit ja useat oppilaiden vanhemmat ovat vedonneet poliisiin koulurauhan turvaamiseksi ja palauttamiseksi.

Oppilaita on muun muassa uhkailtu koulumatkoilla ja välitunneilla, samoin koulun pihalla seisovia välituntivalvojia. Liikuntatunteja ei haluta enää pitää ulkona, vaan mahdollisuuksien mukaan jossain muualla.

Lukion rehtori Tarja Aro-Kuuskoski kertoo, että ongelmat eivät ole uusia, mutta kuluvan syksyn aikana ne ovat pahentuneet merkittävästi.

– Huumeiden käyttäjien käytös on muuttunut röyhkeämmäksi. Tällä hetkellä tilanne on sellainen, että mitä tahansa voi tapahtua.

Kalliossa sijaitsevan Pengerpuiston reunoilla käydään avointa huumekauppaa. Huumeita on yritetty myydä myös koulun opiskelijoille.

– Koskaan aikaisemmin en ole kuullut, että oppilaille tarjottaisiin huumeita keskellä päivää. Nyt meininki on mennyt sellaiseksi, että jopa tappouhkauksia huudellaan, sanoo Aro-Kuuskoski ja kertoo, että uhkatilanteita on päivittäin.

Yksiöstä pyydetään 10 000 euroa/neliö, vieressä käydään avointa huumekauppaa – "Vaikka täällä liikkuu kaikenlaista kulkijaa, en pelkää"

Syksyllä koulujen alettua kuvataidelukioon tunkeutui sisään koulun ulkopuolinen henkilö, joka varasti opiskelijan laukun.

Tilanteet ovat aiheuttaneet opiskelijoissa pelkoa, turvattomuutta ja ne ovat häirinneet koulutyötä.

– Tuntuu, että uhan tunne on lisääntynyt todella paljon, rehtori toteaa.

Kymmeniä neuloja ja ruiskuja kerätään Helsingissä maasta päivittäin – "Korvaushoitopisteestä asiakkaat valuvat sitten läheiseen puistoon"

Pengerpuisto on yleisesti tunnettu levottomuudestaan ja avoimesta huumekaupastaan. Puisto sijaitsee lähellä Piritoria, joka nimensä mukaisesti on huumeiden käyttäjien suosima kohtauspaikka Sörnäisten metroaseman kupeessa.

Poliisi rynnisti Kallioon luodinkestävällä erikois-Mersulla – "Aseisiin liittyviä tehtäviä lähes päivittäin"

Koulujen rehtorit infosivat viime viikolla myös vanhempia Wilma-viesteillä ja lähestyivät poliisia tilanteen rauhoittamiseksi.

Helsingin poliisin komisario Katja Nissinen kertoo rehtoreille lähettämässään vastauksessa, että Pengerpuiston ongelmat ovat olleet poliisin tiedossa. Valvontaa kohdennettiin puistoon jo kesällä. Viime viikolla poliisi tehosti valvontaa koulun alueella entisestään.

– Perjantaista 4.9. alkaen vahvistamme Pengerpuiston ja koulujen lähiympäristöön näkyvää valvontaa, Nissinen toteaa viestissään.

Poliisi kehottaa oppilaita ja opettajia olemaan yhteydessä 112:een välittömästi, mikäli häiriköintiä koulun alueella tapahtuu edelleen tai oppilaat tai opettajat kokevat uhkailua.

Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"

Rehtori Aro-Kuuskoski kiittelee poliisin toimintaa.

– Olemme todella hyvässä hengessä käyneet keskusteluita asiasta poliisin kanssa ja palaamme tietenkin heti asiaan, jos tilanne niin vaatii.

Kallion "eduskuntatalo" muunnetaan vuokra-asunnoiksi – "Ihmisillä on niihin varaa"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut