"86-vuotias herra kaipaa ulkoilukaveria Pihlajistoon" – Koillis-Helsingissä on kova pula ikäihmisille seuraa pitävistä vapaaehtoisista

Ying Chen tekee vapaaehtoistyötä puhelinystävänä. Aikaa vapaaehtoistyöhön on vapautunut muun muassa etätöihin siirtymisen myötä. Sini-Maria Melanen

Sini-Maria Melanen

”86-vuotias herra kaipaa ulkoilukaveria Pihlajistoon. Herra liikkuu itsenäisesti rollaattorilla, mutta seura ja tuki ulkona käymiseen ovat tarpeen. Huonolla säällä olisi mukava, jos joku lukisi hänelle uutisia lehdestä. Pirteällä herralla on hieman haasteita puheentuottamisessa, mutta hän tykkää kuitenkin jutella ja kuulee mielellään päivän polttavista aiheista.”

Näin lukee verkossa julkaistussa ilmoituksessa, jossa haetaan vapaaehtoista yksinäisen ihmisen seuraksi.

Ikäihmisille seuraa pitävien vapaaehtoisten tarve kasvaa, koska senioreiden päivätoiminta ja muut kaupungin ikäihmisille suunnatut toiminnot ovat yhä tauolla koronaviruksen vuoksi.

– Asiakkaat sinnittelivät koronakevään läpi ajatuksella ”sitten kun kaikki palautuu normaaliksi”. Mutta nyt näyttää siltä, että tilanne tulee jatkumaan, sanoo ilmoituksen julkaisseen Mereo Vanhusten Palvelutaloyhdistys ry:n projektiohjaaja Sanna Huhtamo.

Yhdistys tekee Helsingissä etsivää vanhustyötä, jonka kohteena ovat kotona asuvat syrjäytymisvaarassa olevat yli 65-vuotiaat. Projektissa vapaaehtoiset on pääasiassa rekrytoitu itse, mutta heitä löydetään myös muiden yhdistysten kautta.

Projektisuunnittelija Henna Grönbergin mukaan Pohjois- ja Koillis-Helsingistä on tavoitettu paljon asiakkaita, mutta vapaaehtoiset puuttuvat.

Koen, että olen kasvanut ja kehittynyt ihmisenä.

– Vapaaehtoisten tarve on ruuhkautunut joka puolella. Toisaalta auttamisen halua löytyy, sanoo Grönberg todeten samalla, että Koillis-Helsingistä on ollut erityisen vaikeaa löytää vapaaehtoisia.

Vapaaehtoistyön ohella etsivä vanhustyö auttaa ikäihmisiä löytämään oikean tuen muodon. Ikäihminen ei välttämättä tunne asuinympäristöään tai tiedä missä voisi harrastaa ja ulos lähtemisen kynnys on voinut kasvaa.

– Ennen koronaa teimme kotikäyntejä, joita nyt pikkuhiljaa ryhdytään tekemään taas. Kesäkuun alussa olemme järjestäneet ulkotapaamisia, Huhtamo kertoo.

Projektityöntekijät ovat sitä mieltä, että etsivän vanhustyön merkitys tulee korostumaan entisestään.

Grönbergin mukaan nuorilla voi olla ikäihmisiä enemmän työkaluja selvitä poikkeustilasta, esimerkiksi laajemmat sosiaaliset verkostot.

Toukokuussa puhelinystävänä aloittanut Ying Chen on yksi Koillis-Helsingin alueella asuvista Mereo-yhdistyksen vapaaehtoisista. Etsivä vanhustyö rekrytoi keväällä puhelimen välityksellä tehtävää vapaaehtoistyötä vaihtoehtona fyysisille tapaamisille.

– Olen tehnyt vapaaehtoistyötä puolet elämästäni, joten oli helppo lähteä mukaan, kertoo Viikissä asuva Chen, joka on soitellut yli 80-vuotiaan puhelinkaverinsa kanssa kesäkuusta alkaen viikottain. Pian olisi suunnitteilla tavata kasvokkain turvallisesti ulkoilmassa.

– Tarkoitus olisi auttaa häntä asentamaan Koronavilkku-sovellus älykännykkään, Chen sanoo.

Etsivän vanhustyön vapaaehtoisena voi olla niin pitkään kuin kykenee. Esimerkiksi puhelinystävyys vie Cheniltä noin tunnin viikossa. Hän kannustaakin kaikkia ihmisiä kokeilemaan vapaaehtoistyötä.

– Puhelinystävyys on matalan kynnyksen vapaaehtoistyötä, Chen hehkuttaa.

– Vapaaehtoistyö lisää omaa hyvinvointia ja merkityksellisyyden tunnetta. Koen, että olen kasvanut ja kehittynyt ihmisenä, kun olen astunut ulos tutuista ympyröistä.

Mereon Etsivä Vanhustyö -projekti on toteutettu sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus Stean rahoituksella, joka päättyi kesällä 2020. Toimintaa pyritään jatkamaan löytämällä uusia rahoituskanavia.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Vaihda vapaalle ja tule Vantaalle – täällä on kaikki!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut