Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kumpulan ja Pakilan kaavoituskiistat saivat apulaisprofessorin jyrähtämään – "Nykytilanne on järjetön"

Kiistat: Kumpulaa ja Pakilaa koskevat päätökset saattavat tuntua asukkaista sattumanvaraisilta, sanoo apulaisprofessori.

Onhan se nykytilanne järjetön. Näin toteaa ihmismaantieteen apulaisprofessori Pia Bäcklund pohtiessaan tapaa, jolla kiistanalaisen päiväkodin kaavoitus etenee parhaillaan Kumpulassa. Monet asukkaat, virkamiehet ja poliitikot ovat olleet sitä mieltä, että päiväkoti voitaisiin rakentaa ilman, että paikalla oleva kallio räjäytetään. Kaupungin mukaan uuden kaavan tekeminen vie kuitenkin liian kauan aikaa, ja alue tarvitsee kiireellisesti isomman päiväkodin.

– Mikä on ongelma, jos kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että päiväkoti voidaan rakentaa niin, että kallio suojellaan.

– Siinähän on vain kaava. Miksi uuden kaavan tekemiseen pitäisi mennä vuosi? Voitaisiinko ajatella, että jos kaava on vanha ja uudesta tilanteesta vallitsee yhteinen tahto, käytössä olisi nopeammat, mutta silti läpinäkyvät prosessit.

Bäcklund sanoo, että vastaavia tilanteita perustellaan usein byrokratialla ja toteamuksella että, ”prosessi nyt vain menee näin”

–Suunnittelun prosessit eivät kuitenkaan putoa meille taivaasta. Ongelma on byrokraattinen. Ja byrokratian käytännöt ovat meidän itsemme keksimiä.

Kumpulan ja Pakilan kaavoituskiistat saivat apulaisprofessorin jyrähtämään – "Nykytilanne on järjetön"

Ongelmat asukkaiden näkemysten huomioimisessa voivat liittyä Bäcklundin mukaan myös siihen, etteivät valtuutetut ja lautakuntien jäsenet saa välttämättä nähtäväkseen kaikkia kaupunkilaisten näkemyksiä.

– Jos kaupunkilaisilta tulee esimerkiksi 250 näkemystä yhteen asiaan, niin mitä niille tapahtuu? Viedäänkö näkemykset eteenpäin tiivistettynä vai sellaisenaan? Kuka arvottaa, mitkä näkemykset huomioidaan ja mitä asioita yhteenvedoissa painotetaan? Myös asukkaiden pitäisi saada tietää miten heidän näkemyksiään on käsitelty. Käytännöt vaihtelevat ja jokaiseen suunnitteluasiaan liittyy myös paljon jännitteitä.

Koska valtuutetut edustavat kaupunkilaisia, myös heidän pitäisi saada kattavasti tietoa asukkaiden näkemyksistä.

– Luottamushenkilöiden pitäisi edustaa kansaa, mutta käytännössä viranhaltijat hoitavat kansalaisten kuulemisen.

Kumpulan lisäksi kesän kädenvääntöihin on kuulunut Pakilaan kaavailtu McDonald’s. Monet asukkaat olivat tyytyväisiä, kun kaupunkiympäristölautakunta päätti viime viikolla säilyttää suojaviheralueen, jonka paikalle on suunniteltu parkkipaikkoja. Päätös oli takaisku ravintolalle.

Helsinki päätti, että Kehä I:n kyljestä ei vuokrata tilaa 24h-ravintolan parkkipaikalle – Näin McDonald's kommentoi

– Joskus asukkaiden toiveet menevät tietysti läpi. Tämä ei ole sinänsä harvinaista. Mutta millaiseen harkintaan ne kulloinkin perustuvat? Kumpula ja Pakila osoittavat, että asukkaiden näkökulmasta voi tuntua aika sattumanvaraiselta, mitä lopulta tapahtuu.

Pakilassa asukkaat ovat toivoneet alueelle koirapuistoa.

– Olisi kiinnostavaa tietää, onko tätä edes pohdittu kaupungissa realistisena vaihtoehtona. Ja miksi kyseinen alue on alun perin kaavoitettu liiketontiksi. Mistä ja keiden toimesta tarve on tullut?

Millä tavalla asukkaiden kuuleminen ja osallistaminen ovat parantuneet Helsingissä?

– On esimerkiksi osallistuvaa budjetointia ja kaupunkiluotseja. Kaupungin työntekijät miettivät jatkuvasti uusia osallistamisen menetelmiä. Tahtotilaa on. Keskeinen haaste on edelleen siinä, mitä tapahtuu osallistamisen jälkeen. Mitä tehdään, kun asukkaat ovat eri mieltä? Millä perusteilla kenenkin näkemyksiä otetaan huomioon ja millä ei?

Bäcklund muistuttaa, että vaikka Pakilassa on iloittu sankoin joukoin kaupungin päätöksestä, yhtenäistä alueellista asukasnäkökulmaa on yleensä kuitenkin vaikea löytää.

– Jotkut varmasti haluavat sen McDonaldsin sinne.

Asukastilaisuuksia Bäcklund ei pidä aina tasa-arvoisina.

–  Jos meillä on asukastilaisuuksia iltaisin, se esimerkiksi rajaa pois ne ihmiset, jotka ovat perhe- tai työtilanteen vuoksi iltaisin varattuja. Entä miten eri kieliryhmät on huomioitu? Millä kielillä asioista tiedotetaan ja miten kulttuuriset erovaisuudet otetaan huomioon osallistamisen käytäntöjä huomioitaessa?

Asukkaat vastustivat ruokakauppaa, ovat saamassa nyt tilalle Mäkkärin

Miksi lähiössä asuvan poliitikon on vaikea päästä läpi Helsingin kuntavaaleissa – asuinpaikkaa vaihtava Paavo Arhinmäki: – "Siellä missä on vaurautta..."

Helsinki päätti, että Kehä I:n kyljestä ei vuokrata tilaa 24h-ravintolan parkkipaikalle – Näin McDonald's kommentoi