Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hakaniemen sillan alla majaili erikoinen mutta lämminhenkinen joukko – "Pilarisaliin" ja kesään 1970 sijoittuva uutuusteos sekoittaa faktaa ja fiktiota

Kirja: Hakaniemen sillan alla ”Pilarisalissa” majaili erikoinen, mutta lämminhenkinen joukko, jota kannattaa muistella puolen vuosisadan takaakin.

Kun helsinkiläinen ajaa halki Hakaniemen sillan, hän tuskin tietää, keitä sillan alle aikanaan majoittui.

Siltaa kannattelee pylväikkö, jonka välissä eli elämäänsä laitapuolen miesten monenkirjava joukko.

Heidän edesottamuksiaan kirjasi talteen Leif Lassfolk-Winnsberger (1955–2020), jonka käsikirjoituksesta syntyi hersyvä teos Pilarisalin sankarit ja nappivarkaat.

Omakustannekirjan on toimittanut hänen veljentyttärensä, Sipoon Sanomien toimittaja Crista Lassfolk-Feodoroff.

Kodittomien alkoholistien elämästä tehty teos on vauhdikas ja lämminhenkinen helsinkiläiskertomus kesästä 1970.

Leif Lassfolk-Winnsberger sekoittaa kirjassa mehevästi keskenään faktaa ja fiktiota – tuloksena on vauhdikas tarina, josta ei puutu sen enempää torikauppiaita, lestinheittäjiä kuin epäonnisia pankkiryöstäjiäkään.

– Vaikka Pilarisalin miesten maailma oli raadollinen, heillä oli kuitenkin hyvin vahva keskinäinen solidaarisuus. Ei heistä ollut häiriötä ulkopuolisille, Lassfolk-Feodoroff kertoo.

Hakaniemen miesten tarinoita ei todennäköisesti ole koskaan aiemmin koottu kirjan muotoon.

– Nämä miehet valitsivat äärimmäisen vapauden ja se vapaus on omalla tavallaan kunnioitettavaa.

– Toivoisin, että nykyajan helsinkiläiset kiinnostuisivat aidosti näistä menneen ajan miehistä ja suhtautuisivat heihin nöyryydellä. Heidän elämästään on paljon oppimista.

Pilarisalin sankareista kertova kirja julkistetaan Kallion kirjastossa 10. syyskuuta kello 18.

Samalla kirjastossa avautuu myös valokuvaaja Risto Vuorimiehen nostalginen valokuvanäyttely, joka vie katsojansa pääkaupungin laitapuolen kulkijoiden elämään 50 vuoden taakse.

Videonäyttelyssä on mukana noin 80 kuvaa, jotka Vuorimies otti kesällä 1970. Osa näistä kuvista on mukana kirjassa.

– Kuvasin silloin kaikkiaan kolme filmirullaa ainakin Kauppatorilla, Katajanokalla ja Hakaniemen torilla. Kehitin filmit, mutta sitten ne jäivät vuosikymmeniksi kansioihin, Vuorimies muistelee.

– Tätä ennen näitä kuvia ei ole nähty aiemmin juuri missään.

Vuorimiehen mustavalkoiset kuvat päätyivät Pilarisali-kirjaan onnekkaan sattuman myötä. Hauska yhteys löytyy myös siitä, että kirja sijoittuu samaan vuoteen valokuvien kanssa.

Nykyisin Helsingin katukuvassa ei enää näy hänen kuvaamiaan kodittomia alkoholisteja.

– Kyllä tämä ilmiö on jo kadonnut. Asunnottomuutta on toki yhä paljonkin, mutta se on muuttanut muotoaan. Nyt majaillaan asuntoloissa ja rappukäytävissä, arvioi Vuorimies.

Torstaina Kallion kirjastossa keskustellaan myös Stadin pultsareiden elämästä paneelissa, johon ottavat Lassfolk-Feodoroffin ja Vuorimiehen lisäksi osaa Stadin Slangi ry:n Ata Hautamäki ja Torsti Lehtinen sekä ”pulilogi” Jiri Keronen.

Keskustelua vetää toimittaja Peter Nyman, joka valittiin vuonna 2010 Stadin Kundiksi. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Sipoon Sanomat ja Helsingin Uutiset ovat molemmat osa Etelä-Suomen Media Oy:tä.