Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin kuntavaaleissa näkyy poikkeuksellinen ilmiö – "Ihmiset haluavat vaikuttaa enemmän julkisiin palveluihin"

Kuntavaalit: Valtuutettujen keskittyminen on ongelma, mutta ei ylitsepääsemätön.

Helsingin sdp:n mukaan huhtikuun kuntavaalien ehdokasasettelussa on havaittu erikoisia piirteitä. 

– Ehdolle on tulossa poikkeuksellisen paljon sellaisia kaupunkilaisia, jotka eivät ole olleet aiemmin mukana puolueen toiminnassa. Syynä on varmasti kevään poikkeusaika. Ihmiset haluavat nyt enemmän vaikuttaa muun muassa siihen, miten julkisia palveluita tarjotaan, Helsingin sdp:n toiminnanjohtaja Laura Ylitalo sanoo.

Sdp:llä on tarkoitus järjestää jäsenvaali kuntavaaliehdokkaista lokakuussa.

– Näyttää siltä, että alueellinen kattavuus toteutuu. Itä-Helsinki on meillä ollut perinteisesti vahvaa aluetta. Viimeksi myös Pohjois-Helsingistä tuli yksi valtuutettu ja varavaltuutettu.

Kokoomus asettaa 127 ehdokkaan täyden listan. Koossa on nyt 45 nimeä, joista monet ovat nykyisiä valtuutettuja tai aiemmin ehdolla olleita.

– Kokoomuksen valtuutettujen asuinpaikat painottuvat kantakaupunkiin, sanoo toiminnanjohtaja Sanna Hämäläinen.

 Lähiöitä ei ohiteta päätöksenteossa välttämättä tietoisesti.

Kuinka lista saadaan mahdollisimman kattavaksi?

 –Ihmiset tulevat itse ilmoittautumaan, mutta työ vaatii myös käsiharavointia. Mahdollisia ehdokkaita käydään läpi tiheälläkin kammalla. Vaikutamme kaikkialla kaupungissa. Meillä on aktiivista paikallistoimintaa muun muassa Vuosaaressa.

Helsingin vasemmistoliitolla on tällä hetkellä 54 vahvistettua ehdokasta.

– Ehdokkaita on yllättävän tasaisesti ympäri kaupunkia. Tämä johtunee siitä, että olen osallistanut kaupunginosittain jalkautuneita osastojamme tällä kertaa olemaan vahvasti mukana ehdokasasettelussa. Näin korona-aikaan perinteinen teltoilla oleminen ei ole ollut mahdollista. Siksipä kaupunginosien osastot ovat olleet keskeisiä ehdokasasettelussa, sanoo Helsingin vasemmistoliiton puheenjohtaja Antti Kauppinen.

Kauppinen sanoo, että vasemmistoliitolla on paljon ehdokkaita Kalliossa, Hakaniemessä sekä Itä-Helsingissä.

– Ehdokkaita on myös Munkkivuoressa, Haagassa ja Malminkartanossa sekä kantakaupungissa.

Vihreät ovat nimenneet toistaiseksi 57 ehdokasta.

– Toistaiseksi nimetyissä on ollut paljon ehdokkaita Itä-Helsingistä ja runsaasti kantakaupungista. Jakautuma vaikuttaa tasaiselta. Tavoite on saada lisää ehdokkaita Pohjois-Helsingistä, sanoo valtuustoryhmän puheenjohtaja Reetta Vanhanen.