Kuntavaalit: Valtuutettujen keskittyminen on ongelma, mutta ei ylitsepääsemätön.
Helsingin suurimmat puolueet tekevät tällä hetkellä kovasti töitä, että kevään kuntavaaleissa olisi ehdolla ihmisiä eri puolilta kaupunkia.
Helsingin Uutiset kertoi elokuussa (HU 19.8.), että kaupunginvaltuutetut edustavat Helsinkiä epätasaisesti. Pohjois- ja Itä-Helsinki jäivät vuoden 2017 kuntavaaleissa aliedustetuiksi, kun taas kaksi kolmesta valtuutetusta edustaa kantakaupunkia.
Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki on asunut Herttoniemenrannassa viimeiset 16 vuotta, loppuvuodesta odottaa muutto Laajasaloon.
– Lähiöitä ei ohiteta päätöksenteossa välttämättä tietoisesti, mutta paljon asiasta saa muistuttaa. Enemmistö helsinkiläisistä kuitenkin asuu lähiöissä.
Arhinmäki laskee, että esimerkiksi Herttoniemessä ja Roihuvuoressa asuu yhteensä 30 000 ihmistä, Vuosaaressa 40 000.
– Ne ovat keskisuurten suomalaiskaupunkien kokoisia. Juuri tämän takia on tärkeää, että valtuutettuja olisi eri puolilta kaupunkia antamassa painetta, jotta näiden ”kaupunkien” palveluiden suunnittelulle osataan antaa oikea painoarvo. Asia koskee erityisesti koulu- ja liikuntapalveluita.
Lähiöitä ei ohiteta päätöksenteossa välttämättä tietoisesti.
Arhinmäki näkee selvän syyn, miksi kantakaupungista valitaan enemmän valtuutettuja kuin lähiöistä.
– Kantakaupunki ja hyvinvoivat alueet äänestävät huomattavasti vilkkaammin kuin lähiöt. Tähän vaikuttaa tulo- ja koulutustaso. Siellä missä on vaurautta, on mahdollisuus tehdä näkyvämpiä kampanjoita. Tämä on aito demokratian ongelma.
Alueellista epätasaisuutta ei nähdä kuitenkaan ylitsepääsemättömänä ongelmana.
Helsingin kokoomuksen toiminnanjohtaja Sanna Hämäläinen sanoo, että vaikka valtuutettu ei asuisi lähiössä, voivat alueiden asiat olla hyvinkin tuttuja.
– Mitä olen valtuustokeskusteluja kuunnellut esimerkiksi ostareiden korjaamisesta, niin monella on taustaa idän lähiöistä. He ovat käyneet koulunsa ja eläneet lapsuutensa siellä. He tuntevat kulmat ja pitävät alueen puolia. Jos asuu Kampissa, niin ei tarkoita automaattisesti, että ajetaan vain Kampin asioita.
Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Reetta Vanhanen vakuuttaa, että lähiöiden asioista keskustellaan säännöllisesti.
– Valtuustossa on käsitelty Malmin aseman ympäristön suunnitelmia, Itäkeskuksen jokerikorttelia ja Myllypuron profiilin kohotusta, Vanhanen sanoo.
Kantakaupunki on yliedustettuna valtuustossa, koska moni tunnettu ääniharava asuu keskustassa. Moni haastateltava sanoo, että helsinkiläisten valtuutettujen saamat yhteydenotot tulevat yleensä omalta asuinalueelta.
– On selvää, etteivät huolet ja toiveet kuulu samalla tavalla, jos alueella ei ole omaa valtuutettua, Helsingin sdp:n toiminnanjohtaja Laura Ylitalo sanoo.