Miksi lähiössä asuvan poliitikon on vaikea päästä läpi Helsingin kuntavaaleissa – asuinpaikkaa vaihtava Paavo Arhinmäki: – "Siellä missä on vaurautta..."

Kuntavaalit: Valtuutettujen keskittyminen on ongelma, mutta ei ylitsepääsemätön.

Helsingin suurimmat puolueet tekevät tällä hetkellä kovasti töitä, että kevään kuntavaaleissa olisi ehdolla ihmisiä eri puolilta kaupunkia.

Helsingin Uutiset kertoi elokuussa (HU 19.8.), että kaupunginvaltuutetut edustavat Helsinkiä epätasaisesti. Pohjois- ja Itä-Helsinki jäivät vuoden 2017 kuntavaaleissa aliedustetuiksi, kun taas kaksi kolmesta valtuutetusta edustaa kantakaupunkia.

Helsingin päättäjät jakautuvat epätasaisesti – kaksi kolmesta valtuutetusta asuu kantakaupungissa

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki on asunut Herttoniemenrannassa viimeiset 16 vuotta, loppuvuodesta odottaa muutto Laajasaloon.

– Lähiöitä ei ohiteta päätöksenteossa välttämättä tietoisesti, mutta paljon asiasta saa muistuttaa. Enemmistö helsinkiläisistä kuitenkin asuu lähiöissä.

Arhinmäki laskee, että esimerkiksi Herttoniemessä ja Roihuvuoressa asuu yhteensä 30 000 ihmistä, Vuosaaressa 40 000.

– Ne ovat keskisuurten suomalaiskaupunkien kokoisia. Juuri tämän takia on tärkeää, että valtuutettuja olisi eri puolilta kaupunkia antamassa painetta, jotta näiden ”kaupunkien” palveluiden suunnittelulle osataan antaa oikea painoarvo. Asia koskee erityisesti koulu- ja liikuntapalveluita.

 Lähiöitä ei ohiteta päätöksenteossa välttämättä tietoisesti.

Kumpulan ja Pakilan kaavoituskiistat saivat apulaisprofessorin jyrähtämään – "Nykytilanne on järjetön"

Arhinmäki näkee selvän syyn, miksi kantakaupungista valitaan enemmän valtuutettuja kuin lähiöistä.

– Kantakaupunki ja hyvinvoivat alueet äänestävät huomattavasti vilkkaammin kuin lähiöt. Tähän vaikuttaa tulo- ja koulutustaso. Siellä missä on vaurautta, on mahdollisuus tehdä näkyvämpiä kampanjoita. Tämä on aito demokratian ongelma.

Alueellista epätasaisuutta ei nähdä kuitenkaan ylitsepääsemättömänä ongelmana.

Helsingin kokoomuksen toiminnanjohtaja Sanna Hämäläinen sanoo, että vaikka valtuutettu ei asuisi lähiössä, voivat alueiden asiat olla hyvinkin tuttuja.

– Mitä olen valtuustokeskusteluja kuunnellut esimerkiksi ostareiden korjaamisesta, niin monella on taustaa idän lähiöistä. He ovat käyneet koulunsa ja eläneet lapsuutensa siellä. He tuntevat kulmat ja pitävät alueen puolia. Jos asuu Kampissa, niin ei tarkoita automaattisesti, että ajetaan vain Kampin asioita.

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Reetta Vanhanen vakuuttaa, että lähiöiden asioista keskustellaan säännöllisesti.

– Valtuustossa on käsitelty Malmin aseman ympäristön suunnitelmia, Itäkeskuksen jokerikorttelia ja Myllypuron profiilin kohotusta, Vanhanen sanoo.

Kuntavaaleissa luvassa kiivas kamppailu suurimman puolueen paikasta – "Helsingissä on tehty aika vasemmistoliittolaista politiikkaa"

Kantakaupunki on yliedustettuna valtuustossa, koska moni tunnettu ääniharava asuu keskustassa. Moni haastateltava sanoo, että helsinkiläisten valtuutettujen saamat yhteydenotot tulevat yleensä omalta asuinalueelta.

–  On selvää, etteivät huolet ja toiveet kuulu samalla tavalla, jos alueella ei ole omaa valtuutettua, Helsingin sdp:n toiminnanjohtaja Laura Ylitalo sanoo.

Lääkäri ja valtuustoryhmän puheenjohtaja Reetta Vanhanen uskoo: Vihreistä tulee Helsingin suurin puolue 2021

Helsingin uusi johtamismalli keskitti valtaa pormestarille – ongelmina ohijohtaminen ja apulaispormestarien epäselvä rooli

Kokoomuspäättäjä Lapinlahden ympärillä käydystä keskustelusta – "Masinoitu kampanja, joka perustuu merkittäviltä osin väärään tietoon"

Päätoimittaja Kannala: Vaalikiima nousee Helsingissä – kokoomukselta vuotanut paljon kannattajia vihreille

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut