Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vakuutusyhtiö: Mökkimurtojen määrä kasvussa, eniten niitä tehdään syksyllä – moni käyttää riistakameraa valvontaan

Mökkimurrot ovat vakuutusyhtiö Ifin tilastojen mukaan lisääntyneet. Tyypillisesti mökkimurtoja tehdään eniten syksyisin mökkien tyhjentyessä. Mökkien varkausvahingot ovat Ifin tilastojen perusteella olleet kasvussa koko kuluvan vuoden ajan.

– Syynä voi olla se, että nykymökit ovat yhä paremmin varusteltuja eli niissä on varkaita houkuttelevaa irtaimistoa. Nyt kun koronan vuoksi mökillä on vietetty tavallista enemmän aikaa, varustelutasoa on parannettu entisestään. Samanaikaisesti mökit kuitenkin valitettavan usein ovat rikolliselle helppoja kohteita, joissa kiinnijäämisen riski on melko pieni, arvioi Ifin mökkivakuutuksista vastaava tuotepäällikkö Laura Utunen tiedotteessa.

Mökkejä on harvoin murtosuojattu yhtä hyvin kuin omakotitaloja. Kaikissa mökkirakennuksissa tulisi olla nykyaikaiset takalukkiutuvat käyttölukot ja päärakennuksessa mielellään myös turvalukko. Jos mökkitiellä on puomi, kannattaa lukita myös se, tiedotteessa sanotaan.

– Lisäturvaa voi hankkia murtohälyttimillä ja valvontakameralla. Arvoesineet, elektroniikka, alkoholi ja aseet on hyvä viedä mökiltä talveksi pois. Mökille kannattaa järjestää valvontaa käymällä siellä itse säännöllisesti tai sopimalla silmälläpidosta mökkinaapurin tai paikallisten asukkaiden kanssa, Utunen jatkaa.

Ifin mökkitutkimuksen perusteella reilulla kymmenesosalla mökkeilijöistä on käytössä hälytysjärjestelmä ja lähes joka viidennellä riistakamera. Useimmin hälytysjärjestelmällä suojataan ympärivuotisessa käytössä oleva vapaa-ajan asunto.

Tyhjillään olevissa mökeissä sattuu joka vuosi vesivahinkoja, jotka ovat saaneet alkunsa jäätymisen seurauksena rikkoutuneista vesiputkista. Moni luulee, etteivät putket voi jäätyä, jos mökissä on peruslämpö päällä.

– Mikäli mökissäsi on vesijohto, sulje ja tyhjennä vesijohtoverkosto sekä vesipumppu. Vaikka mökkiä käyttäisi talvella, pitää vedentulo katkaista aina, kun mökiltä poistutaan vähintään viikoksi. Tämä on usein unohtua, Utunen muistuttaa.

Mökin peruslämpöä ei myöskään ole suositeltavaa jättää pelkän ilmalämpöpumpun varaan. Ne voivat rikkoontua, jolloin kiinteistö jääkin ilman lämmitystä. Jos mökki on rakenteeltaan suunniteltu kesäkäyttöön eli esimerkiksi putkia ei ole eristetty, on olemassa erityisen iso vesivahingon riski, jos vettä käyttääkin talviaikaan.