Mieli Suomen Mielenterveys ry:n teettämän tuoreen kyselyn mukaan viimeisen 12 kuukauden aikana lähes joka viides (18 prosenttia) suomalainen on vakavasti harkinnut itsemurhaa, tiedottaa Mieli ry.
Valtakunnallisesti tarkasteltuna lukuun ei ole tullut muutoksia verrattuna edelliseen vuoteen, jolloin tutkimus toteutettiin edellisen kerran, mutta alueellisia eroja löytyy. Itsetuhoiset ajatukset ovat lisääntyneet huomattavasti Etelä-Pohjanmaalla (2019: 18 prosenttia, 2020: 36 prosenttia), Etelä-Savossa (12 prosenttia / 26 prosenttia), Varsinais-Suomessa (8 prosenttia / 25 prosenttia) sekä Pirkanmaalla (12 prosenttia / 23 prosenttia), kerrotaan tiedotteessa.
Mieli ry:n elokuussa teettämään, suomalaisten henkistä hyvinvointia ja jaksamista selvittävään kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1 000 suomalaista internet-kuluttajapaneelissa.
Koronavirusepidemia on kuormittanut suomalaisten mielenterveyttä kuluneena keväänä ja kesänä. Peräti 27 prosenttia suomalaisista kokee poikkeusajan vaikuttaneen kielteisesti omaan mielenterveyteen ja lähes 90 000 suomalaisella on ollut itsetuhoisia ajatuksia epidemiasta johtuen, kerrotaan tiedotteessa.
Heikentynyt mielenterveys ja itsetuhoiset ajatukset korostuvat erityisesti nuorten ja naisten keskuudessa. Miehet puolestaan eivät hae apua tilanteeseensa. Kolme neljästä itsemurhan tehneestä on mies. Kansainvälisenä itsemurhien ehkäisypäivänä torstaina 10. syyskuuta #mitäkuuluu-kampanjassa keskustellaan keski-ikäisten miesten itsemurhien ehkäisemisestä.
– Tilastojen valossa kolme neljästä itsemurhan tehneestä on mies ja itsemurhan tehneiden miesten keski-ikä on 48 vuotta. Kyselymme mukaan yli puolet miehistä, jotka ovat joskus vakavasti miettineet itsemurhaa, ei hakenut apua. Tähän haluamme saada muutoksen, sanoo Mieli ry:n itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö Marena Kukkonen tiedotteessa.
Koronavirusepidemia on kuormittanut suomalaisten mielenterveyttä erityisesti nuorten ja naisten keskuudessa. 44 prosenttia kyselyyn vastanneista 18–34-vuotiaista ja 35 prosenttia naisista kertoo, että poikkeusaika on vaikuttanut kielteisesti heidän mielenterveyteensä. Myös yrittäjien hyvinvointi on ollut kuluneena keväänä ja kesänä koetuksella: 40 prosenttia yrittäjistä kokee epidemian kuormittaneen heidän mielenterveyttään.
Koronaepidemian vaikutus näkyy myös kriisipuhelimeen soitettujen puheluiden määrässä.
– Kesäkuussa itsetuhoisten yhteydenottojen määrä kasvoi keskimäärin 20 soittoon vuorokaudessa, kun viime vuonna niitä tuli noin 9 vuorokaudessa. Erityisesti 18–29-vuotiaiden naisten itsetuhoisten soittojen määrä kasvoi. Miehissä itsetuhoisuuden takia soittivat eniten keski-ikäiset. Akuutteja tilanteita on Kriisipuhelimessa useita joka vuorokausi, kertoo Kukkonen.