Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa taklaa Helsingin ja Espoon asuinkiinteistöjen kustannuksissa – lentokenttäkaupungissa päästään alle 3000 euroon "Indeksitalon" vuosikuluissa

Helsinki sijoittuu Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksen mukaan kalleudeltaan sijalle 6, kun vertaillaan kaupunki- ja kuntakohtaisia kiinteistökustannuksia. Espoo sijoittuu sijalle 21 mutta Vantaa vasta sijalle 47.

Kiinteistöliitto on verrannut vuodesta 2001 alkaen syksyisin vakiomuotoisen tyyppitalon eli niin sanotun Indeksitalon kiinteistöveroja ja muita kuntakohtaisesti määrittyviä kustannuksia Suomen suurimmissa kaupungeissa käyttäen voimassa olleita maksuperusteita ja hintoja. Indeksitalo on 10 000 kuutiometrin asuinkerrostalo, joka sijaitsee kaupunkikeskustan ruutukaava-alueella omalla tontilla ja jossa on 40 asuntoa. Talon energian ja veden kulutukset ovat keskimääräisiä, samoin jäteastioiden määrät ja tyhjennysvälit.

Helsingissä Indeksitalon kiinteistöverot ja maksut olivat nyt yhteensä 3,03 euroa neliömetriä kohden kuukaudessa, Espoossa 2,82 euroa ja Vantaalla 2,56 euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että 90-neliöisessä huoneistossa asuva maksaa kuntakohtaisia kustannuksia Helsingissä noin 3 270 euroa vuodessa, Espoossa noin 3 050 euroa ja Vantaalla noin 2 765 euroa.

Kalleimmassa päässä Rovaniemellä kuntakohtaisiin kiinteistökuluihin uppoaa 90-neliöisessä perheasunnossa miltei 3 400 euroa vuodessa, kun taas edullisimmassa eli Kempeleessä riittää hieman runsaat 2 300 euroa.

Indeksitalo-selvityksessä oli viime vuoden tapaan mukana 59 kaupunkia ja kuntaa, joissa vertailtavat kiinteistökustannukset nousivat kaikkiaan 49 kunnassa. Rovaniemi ja Savonlinna olivat vertailun kalleimmat, Kempeleessä ja Kokkolassa taasen olivat edullisimmat kiinteistökustannukset, tiedottaa Kiinteistöliitto.

Jätekustannukset ovat nousseet vertailtavista kustannuksista eniten viime vuoteen verrattuna, keskimäärin noin 3 prosenttia. Jätekustannusten nousu painottui sekajätteeseen ja ekomaksuihin. Keskimääräinen vesikustannus nousi puolestaan 1,8 prosenttia viime vuodesta. Myös kiinteistöveron osalta suunta oli ylöspäin.

Vuoteen 2015 verrattuna kiinteistökustannukset niin sanotussa Indeksitalossa ovat eniten nousseet Helsingissä (+18 prosenttia), Kouvolassa (+15 prosenttia) sekä Rovaniemellä, Salossa ja Kokkolassa (+ 13 prosenttia).