Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laadukasta saattohoitoa tarjoavan Terhokodin alasajo järkyttää – Hus lähettää potilaita, jotka menehtyvät samana tai seuraavana päivänä

Saattohoito: 17-paikkaista Terhokotia uhkaavat kululeikkaukset, Hus ei lähetä sinne potilaita ja kunnat ovat nihkeitä maksamaan.

Terhokoti kertoi torstaina aloittavansa yt-neuvottelut. Saattohoitokoti joutuu vähentämään henkilökuntaa, koska paikkojen täyttöaste on pudonnut.

Uutinen otettiin järkytyksellä vastaan ja se kirvoitti Helsingin Uutisten Facebook-sivulla yli 70 kommenttia. Moni kiitti ketjussa Terhokodin heidän läheiselleen tarjoamaa hoivaa ja huolenpitoa elämän viimeisinä päivinä.

Terhokoti aloittaa yt-neuvottelut – "Toiminta ei ole taloudellisesti kestävällä pohjalla"

Myös Twitterissä on kommentoitu Terhokodin ajautumista talousvaikeuksiin.

Saattohoitolääkäri ja entinen Terhokodin johtaja Juha Hänninen totesi, että "HUS on ajamassa Terhokodin alas ja saattohoitoon".

– Hyvät ihmiset pelastakaa Terhokoti ja kuolevien hyvä saattohoito! Hänninen twiittasi.

Terhokodin potilaista enemmistö tulee Hus-alueelta lähetteellä, joka hyväksytetään Husin Palliatiivisella poliklinikalla.

Lähetteiden määrä on viime vuosina vähentynyt, lisäksi potilaat lähetetään Terhokotiin entistä myöhemmin.

–  Tällöin potilaat tulevat usein myös hyvin monioireisina, mikä edellyttää moniammatillista ja riittävän osaavaa henkilökuntaa. Tällä hetkellä lähes joka viides potilas kuolee samana tai seuraavana päivänä meille tultuaan. Tämä ei mahdollista laadukasta, potilaan ja läheiset huomioivaa saattohoitoa, sanoo tiedottessa Terho-säätiön hallituksen puheenjohtaja Annikki Thodén.

Helsinkiläisessä Terhokodissa on kaikkiaan 17 paikkaa. Vaativan erityistason saattohoitokoti perustettiin vuonna 1987.

Terho-säätiön hallituksessa istuva helsinkiläisvaltuutettu Osmo Soininvaara (vihr.) kertoo olevansa tilanteesta raivoissaan.

– Hallintoneuvosto ei voi paljon tehdä, jos HUS ja kunnat sulkevat rahahanat. Jokin ratkaisu tähän on saatava, Soininvaara kirjoittaa Twitterissä.

Soininvaara muistetaan eutanasia-kansalaisaloitteesta.

– Olin tekemässä kansalaisaloitetta eutanasiasta. Meille vastattiin, ettei sitä tarvita, koska saattohoitoa parannetaan. Todellisuus on toinen, hän toteaa.

"Lääkäri ei ole mikään pyöveli" – eutanasia-keskustelu jatkuu Suomessa vuosia, arvioi Terhokodin lääkäri

Helsinkiläissairaalassa avatulla klinikalla kuolema on jo lähellä: "Tämä on usein paikka, jossa kuolemasta puhutaan ensimmäistä kertaa" 

Tämä talo on täynnä kuolevia: Toiveissa sauna, lasi viiniä ja läheisten läsnäolo