Vantaalla myydään linnan kartanoa, jonka historia yltää ainakin 1540-luvulle: 462-neliöisessä talossa on käsinmaalatut tapetit ja täysi kalustus

Arvokohde: Kartano etsii herättäjää ja arvostajaa.

Muutaman minuutin automatkan päässä Kivistön taajamasta sijaitsee historiallinen helmi, Linnan kartano. Siron rautaportin takaa siintävä kartanorakennus 16,6 hehtaarin tiluksineen on uinunut jo pitkään Ruususen unta ja siitä noin vuoden myyntikohteena.

– Toivomme, että joku sen herättäisi ja sinne saataisiin taas eloa, kartanoa hallinnoivan Linnantalo Oy:n toimitusjohtaja Sanna Korpivaara sanoo.

Helsingissä jyllää nyt miljoona-asuntojen buumi ja pelkästään Kalasatamassa niitä on myynnissä yli 25 – "En näe uhkaa, ettei riittäisi ostajia"

– Paikka etsii ostajaa, joka olisi valmis panostamaan siihen ja osaisi arvostaa sitä.

Suojellussa kartanossa on asuinpinta-alaa 462 neliötä ja muun muassa käsinmaalatut tapetit lähes kaikissa huoneissa. Kylpyhuoneita on kolme ja yläkerrassa saunaosasto. Maineen kaikkineen kartanon saa omakseen 1,3 miljoonalla eurolla.

– Hinta on nyt asetettu niin, että kartano saadaan myytyä. Niin sanottua ilmaa siinä ei ole, Korpivaara toteaa.

– Rakennus on täysin asumiskelpoinen. Sinne voi saman tienkin muuttaa sisälle ja asua ihan tyytyväisenä, mutta kun kyseessä kuitenkin on vanha rakennus, joutuu siihen varmasti laittamaan rahaa ostamisen jälkeenkin.

Jonkinlaista kotimaan matkailukohdetta sinne voisi ajatella.

Tiloissa on täysi kalustus.

– Ne sopivat sinne, mutta eivät esimerkiksi meidän perheemme omakotitaloon, vaan olisivat ehkä Ikea-sohviemme kanssa aika hassun näköisiä, Korpivaara hekottelee.

Antti vuokrasi 400-neliöisen kivitalon meri-idyllistä ja ihmettelee nyt miksi Helsinki antaa arvotalojensa rapistua – "Kaupunkilaiset maksaneet viisi vuotta"

Kalusteet eivät lähtökohtaisesti kuulu myyntipakettiin, vaan niistä neuvotellaan ostajan kiinnostuksen mukaan erikseen.

Korpivaara luonnehtii kartanoa mahdollisuuksien paikaksi sellaiselle, joka on valmis toteuttamaan siellä toimintaa.

– Esimerkiksi jonkinlaista kotimaan matkailukohdetta sinne voisi hyvin ajatella. Yksi tilan vanhoista rakennuksista on kaavoitettu majoituspaikaksi ja kartanossa olisi mahdollista pyörittää myös ravintolatoimintaa.

Ratsastustalliksi kaavoitettuun kivinavettaan elämää on jo luvassa. Navetta alueineen on myyty, ja sen ostaja aikoo ryhtyä tallinpitoon.

Kartanoyhtiön toimitusjohtaja itse asuu ja pyörittää ratsastusyritystä Tuusulan Jäniksenlinnassa. Omia aikeita hänellä ei Kivistön suuntaan ole.

– Kieltämättä ratsastuspaikan pyörittäminen suvun kartanolla olisi tavallaan unelma, mutta se vaatisi rahkeita ja rahaa. Lisäksi tätä omaa paikkaamme on nyt rakennettu ja kehitetty jo viisitoista vuotta ja viihdyn pienessä kyläyhteisössämme hyvin. Voin sanoa olevani jumittunut tänne Rusakkoputkaan, kuten me paikalliset aluettamme kutsumme.

Korpivaaran isovanhemmat ostivat kartanon vuonna 1973. Osakkaina on nyt 11 suvun jäsentä.

– Kaikilla on omat yrityksensä ja työnsä niin, että kenelläkään ei ole oikein aikaa eikä mahdollisuutta irrottautua kehittämään toimintaa.

Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista

Kartanon maille on kaavoitettu ja suunniteltu myös 3,2 hehtaarin siirtolapuutarha-alue 60 mökille, huoltorakennukselle ja talolle. Suunnitelmassa malliltaan identtiset mökit sijoittuvat alueelle riveihin, joista syntyy muodoltaan viuhkamainen kokonaisuus.

Siirtolapuutarhan alue on myynnissä omana erillisenä projektinaan 699 000 euron hintaan.

– Toki kartanon ostaja voi ostaa senkin tai sitten joku muu. Alue on omassa rauhassaan, sinne on kaavoitettu oma tie eikä sinne ole näköyhteyttä kartanolta, Korpivaara selvittää.

Helsingissä on toinenkin "Seurasaari", josta vain harva tietää – yksityinen puisto on kaupungin komeimpia

Kartanoelämää Tallinnan naapurissa - Kernun kartano on mainio päiväretkikohde

Historia

Juuret vuosisatojen takana

Linnan kartano sijaitsee Keimolan kylässä Kylänpääntiellä lähellä Vantaanjokea joen eteläpuolella. Vastarannalla on valtioneuvoston edustuskartano Königstedt.

Kartanon historia on alkanut mahdollisesti keskiajalta, mutta viimeistään 1540-luvulla.

Omistajina on ollut niin aatelisia, sotilasvirkamiehiä kuin liike-elämänkin edustajia, muun muassa Stockmannin suku. Autoalalta tunnetun Korpivaaran suvun omistuksessa kartano on ollut vuodesta 1973.

Kartanoalueella on asutushistoriallista, henkilöhistoriallista, sosiaalihistoriallista, elinkeinohistoriallista ja yhteiskuntahistoriallista arvoa.

Lähde: Linnan kartanon rakennetun kulttuuriympäristön selvitys, 2016.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut