Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lapsille väistötilat teräskennoista – helsinkiläispuistoon kohoaa Suomen suurin siirrettävä rakennus

Väistötila: Puistolaan nousee ensi syksynä teräskennoista rakennettu Suomen suurin siirrettävä rakennus.

Suuntimopuistossa otetaan ensi syksynä käyttöön Suomen suuri teräsrakenteinen ja siirtokelpoinen rakennus, joka toimii alkuun väistötilana koululle ja päiväkodille.

Maatullin ala-asteen ja päiväkoti Kissanminttu muuttavat 8 500 neliön väistötiloihin siksi aikaa, kunnes uusi koulurakennus on saatu valmiiksi.

Erikoiseksi Suomen suurimman siirrettävän teräsrakennuksen tekee se, että se on rakennettu toisiinsa liitettävistä teräskennoista, jotka kasataan valmiiksi paikan päällä. Fixcel Groupin toimitusjohtaja Anders Gylling vertaa rakennuksen kokoamista Lego-palikoihin.

– Työmaan osuus on vain noin 10 prosenttia. Kaikki muu rakentaminen tapahtuu sisätiloissa. Talon teräsrakenne on jäykkä, kestävä, homevapaa ja mahdollistaa muuntojoustavuuden, luonnehtii Fixcel Groupin toimitusjohtaja Anders Gylling.

Fixcel Groupin tehdas sijaitsee Hämeenlinnassa.

Homevapaa rakennus on siksi, se on rakennettu teräksestä, joka ei tarjoa kasvualustaa mikrobeille. Yritys itse mainostaa rakennuksiaan puhtaan sisäilman pelastajaksi. Samaa teknologiaa on aikaisemmin käytetty muun muassa laivateollisuudessa.

– Jokaisessa moduulissa on oma talotekniikkansa. Siksi luokkahuoneissa on hyvä ilmanvaihto ja sisäilma, koska rakennuksessa ei ole pitkiä ilmanvaihtokäytäviä ja sisäilmaa voidaan seurata reaaliajassa.

Rakennuksen koko runkorakenne on tehty teräksestä eli teräskennoista.

– Rakennus on pitkäikäinen, ei kertakäyttökamaa. Lisäksi äänieristys on hyvä. Jos vieressä on musiikkiluokka, niin äänet eivät helposti kuulu läpi, lupaa Gylling.

Rakennus on Gyllingin mukaan energiatehokas sekä käyttökustannuksiltaan ja lämmitykseltään järkevä.

Fixcel Group on patentoinut teräskennotalonsa vuonna 2014. Sen jälkeen ideaa on kehitelty ahkerasti ja haettu uusia muotoja.

– Emme halua profiloitua pelkästään väistötilaksi. Olemme pieni yritys, emmekä ole paljon vielä ehtineet tehdä. Nyt alkuun olemme menneet sinne, missä markkinat ovat suurimmat. Keskitymme nyt isoimpiin kaupunkeihin.

Puistolaan tuleva kennoratkaisu ei ole uusi, mutta tässä mittaluokassa on.

Aikaisemmin samalla metodilla on tehty kerrostaloja Helsinkiin ja Espooseen sekä kokonainen lastensairaala Seinäjoelle. Helsingin kaupungilla ensimmäisen vastaavanlainen kohde on Töölössä sijaitseva Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) psykiatrinen osasto sekä Sophie Mannerheimin koulu Kivelän vanhalla sairaala-alueella.

Lue myös : Sairaalakoulu vaihtoi nimensä ja sai nyt uudet tilat – "Jotkut käyvät täällä jopa koko peruskoulun"

Suuntimopuiston väistötilan rakennuskustannuksia kysyttäessä Gylling pyörittelee sanojaan, eikä halua kertoa julkisuuteen hintoja, sillä kilpailijat kuulemma kärkkyvät markkinoita.

– Meillä on kilpailukykyinen hinta verrattuna tavalliselle uudisrakennukselle. Uskomme tuotteeseen niin valtavasti, että tällä on varmasti kansainvälistäkin kysyntää.