Taksia ajaneesta Otosta, 27, tuli internetin supertähti: "Seuraajien määrä nousi miljoonalla" – helsinkiläiset kaverukset lyövät rahoiksi täysin poskettomilla videoilla

Ilmiö: Ruskeasuolla kuvatuista temppuvideoista tuli kansainvälinen menestys.

Olympiastadion ja Hartwall-areena ovat pientä verrattuna Ruskeasuon palloiluhalliin.

Päivittäin jopa miljoonat silmäparit seuraavat ihmeissään, kun helsinkiläisessä urheilupyhätössä pelataan pöytätennistä.

Töölöläiset Emil Rantatulkkila, 26, ja Miikka O’Connor, 24, sekä Laajasalossa asuva Otto Tennilä, 27, ovat jo usean vuoden ajan kuvanneet Ruskeasuolla nettivideoita, joissa tehdään uskomattoman näköisiä pingistemppuja.

Kierrelyönnit uhmaavat painovoiman lakeja. Huumoria on mukana paljon: mailan lisäksi pallolle on annettu vauhtia maatuska-nukeilla, tikkataululla ja kottikärryilläkin. Välillä käsissä on nyrkkeilyhanskat.

Videoiden teko sai alkunsa 2010-luvun alussa yhteisestä hauskanpidosta. Vuoden 2018 jälkeen ilmiö on lähtenyt todelliseen lentoon, kun muun muassa yhdysvaltalainen ESPN-urheilumedia nosti suomalaiset esille. Tällä hetkellä Pongfinity-kanavalla on Youtubessa 1,8 miljoonaa seuraajaa. Suomessa tätä isompia seuraajamääriä on vain muutamilla kanavilla, kuten esineitä murskaavalla Hydralic Press Channelilla ja hiljaiseloa viettävillä Duudsoneilla.

– Viime vuonna seuraajien määrä nousi miljoonalla. Yksi suosion syy on säännöllisyys. Olemme julkaisseet englanninkielisen videon joka viikko lähes kahden vuoden ajan. Tänä vuonna kasvu on ollut kuitenkin maltillisempaa, Tennilä sanoo.

Viiden minuutin videon tekeminen voi kestää jopa 50 tuntia.

Tiktok-videopalvelussa yhdelle videolle voi tulla Rantatulkkilan mukaan jopa 10 miljoonaa katselua.

O’Connor on pingiksessä kansainvälisen tason maajoukkuepelaaja. Tennilä kiertää SM-tason turnauksia.

– Minä lopetin kilpapelaamisen seitsemisen vuotta sitten, sanoo Pongfinity-yrityksen toimitusjohtajana toimiva Rantatulkkila.

Viime vuonna videoiden teosta tuli opiskelun ohessa taksia ajaneelle Tennilälle ja Hankenilla opiskeleville Rantatulkkilalle ja O’Connorille päätyö.

– Yrityksen liikevaihto oli viime tilikaudella 190 000 euroa, sitä ennen se oli 30 000 euroa. Olemme pystyneet nostamaan nyt palkkaa.

Tulot tulevat videoiden yhteydessä näkyvistä mainoksista. Yrittäjät sanovat, että korona on vähentänyt tuloja, koska osa yrityksistä mainostaa nyt vähemmän.

– Yhdysvallat on isoin yksittäinen maa, mutta katsojia on tasaisesti eri puolilta maailmaa.

Vahvaa kasvu on myös lajin suurmaa Kiinassa.

– Kiinassa ei ole Youtubea, mutta paikallisessa Bilibili-palvelussa olemme saaneet lyhyessä ajassa 100 000 seuraajaa. Se on merkittävä määrä. Kiinalaisten katsojien videoista antama palaute on ollut hyvin positiivista, kun olemme kääntäneet viestejä Google Translatorilla.

Helsinkiläiset ovat tehneet jonkin verran pelkästään kiinalaisille tarkoitettuja videoita. Kiinan internetsensuuri ei ole puuttunut Pongfinityn sisältöön.

– Emme tee mitään videoita, joissa loukattaisiin ketään tai otettaisiin kantaa. Kuvaamme vain hauskaa katsottavaa. Videot ovat helppoja, koska itse lajista ei tarvitse ymmärtää mitään.

Pongfinity haluaa kasvattaa kanavan suosiota ja yrityksen kokoa.

– Olemme perustamassa verkkokauppaa, joka myy esimerkiksi pingispalloja ja -verkkoja, joissa on meidän logo. Tätä varten olemme palkkaamassa yhtä työntekijää, Tennilä kertoo.

Miksi pohjoisamerikkalainen ihminen haluaisi tilata pingispalloja Suomesta?

– Samasta syystä kuin suomalainen haluaa Niken vaatteita. Se on hyvä brändi. Jokaisella isolla Youtube-kanavalla on fanituotteensa, O’Connor kertoo.

Tennilä laskee, että bisnes voisi olla huomattavaa, jos edes yksi prosentti parista miljoonasta seuraajasta tilaisi tuotteita verkkokaupasta.

– Tai vaikka edes 0,1 prosenttia.

Youtubeen Pongfinity kuvaa noin 4–5 minuutin temppuvideoita. Osa niistä on kuvattu myös ulkona, kuten lautalla keskellä järveä tai Helsingin Baanalla haastaen tuntemattomia vastaantulijoita.

– Viiden minuutin videon tekeminen voi kestää jopa 50 tuntia, kun huomioon otetaan suunnittelu ja editointi, Rantatulkkila sanoo.

Uusia harrastajia

Juniorit innostuivat

Vaikka Pongfinity-videoiden katsojista vain murto-osa tulee Suomesta, on vaikutus näkynyt Ruskeasuon palloiluhallissa.

– Usea noin kymmenvuotias juniori on tullut sanomaan, että on aloittanut harrastuksen meidän videoita nähtyään, Emil Rantatulkkila kertoo.

Ruskeasuolla on 12 pöytää. Se on maajoukkuepelaaja Miikka O’Connorin mukaan Helsingin ainoa kunnollinen harjoittelupaikka.

– Olosuhteet ovat täällä huippuluokkaa ja kentät kelpaavat vaikka kansainväliseen turnaukseen. Vähäiset harjoittelupaikat vaikeuttavat lajin kasvua.

Moni on varmasti pelannut jossain elämänsä vaiheessa pingistä joko koulussa välitunnilla tai nuorisotalolla.

– Mutta harva on koskaan nähnyt, kuinka peliä pelataan huipputasolla. Se on hyvin nopeatempoista ja intensiivistä, Rantatulkkila kertoo.

Pongfinityn suunnitelmissa on kuvata jatkossa myös tutorial-videoita, joissa pöytätenniksen saloja opetetaan vasta-alkajille.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut