Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Alppilaa myllätään uusiksi – historiallisten kallioiden paikalle halutaan "korkeatasoista arkkitehtuuria" ja rakennusjätin pääkonttori

Suuret muutokset odottavat lähivuosina Alppilan Pasilan puoleista päätä. Helsinki haluaa Savonkadun alueelle muun muassa toimisto-, hotelli- ja liiketilaa sekä asuntoja. Syynä on se, että kaupungin omistamat toimitilatontit ovat vähissä kantakaupungissa ja Pasilassa.

Rakentamisen määrää kuvaillaan merkittäväksi.

Arkkitehtuurilla haetaan kaupungin mukaan "korkeatasoista ja tiivistä kaupunkirakennetta."

– Alueesta suunnitellaan todella kaupunkimaista ja keskustan oloista, sanoo kantakaupungin asemakaavoituksen tiimipäällikkö Hanna Pikkarainen Helsingin Uutisille.

Kaupungin tarkoituksena on kehittää Alppilan aluetta niin, että sopisi yhteen Pasilan uusien tornitalojen kanssa. On mahdollista, että rakennukset ovat yli kymmenkerroksisia.

– Rakennusten määrää tai korkeuksia ei vielä tässä vaiheessa ole tarkemmin suunniteltu, Pikkarainen sanoo.

Savonkadun alue tunnetaan kallioista, jotka ovat suosittuja vapaa-ajanviettopaikkoja. Kaupungin mukaan historiallisen Alppilan alueen keskeisimmät kalliot säilytetään. Lisäksi toimitila- ja asuinkortteleiden väliin suunnitellaan viheraluetta.

Suunnitelmissa otetaan myös selvää, voidaanko Savonkadun yli rakentaa uusi kävely- ja pyöräsilta. Kaupungin mukaan Savonkadun nykyinen silta vaatii remonttia.

Savonkadulla on vierekkäin kaksi koulua. Pasilan peruskoulu toimii vuonna 1915 valmistuneessa punatiilisessä rakennuksessa, joka on suojeltu. Viereisessä uudemmassa rakennuksessa on muun muassa Stadin ammattiopisto.

– Nyt selvitetään, mitä suunnitelmia kouluille on pidemmällä aikavälillä. Toinen rakennus on joka tapauksessa suojeltu ja se tuo alueelle ajallista kerrostumaa, Pikkarainen kertoo.

Tällä hetkellä NCC hakee Savonkadun alueelle kehittämisvarausta. Asemakaavoitus on tarkoitus aloittaa vuonna 2021 ja rakentaminen aikaisintaan 2023. NCC tekee alueelle kolme eri suunnitelmaa.

– Kehittämisvaraus tarkoittaa, että nyt vasta tutkitaan, miten aluetta voidaan lähteä kehittämään, mikä on sopiva määrä rakentamista, mikä on mahdollista ja mikä ei. Rakentamisen aikataulu tulee selviämään tarkemmin suunnittelun edetessä. Ei tuollaista aluetta rakenneta kerralla, Pikkarainen sanoo.

NCC on alustavasti kiinnostunut sijoittamaan myös oman pääkonttorinsa alueelle.

Varaus ei vielä mahdollista tontin luovuttamista, vaan kaupunki päättää toteutukseen tähtäävästä tontinvarauksesta erikseen.

Helsingin kaupunki sanoo, että asukkaita kutsutaan mukaan osallistumaan ja vaikuttamaan alueen kehittämiseen useammassa hankkeen vaiheessa.

Kaupungin tavoitteena on rakentaa Alppilan pohjoisosasta hiilineutraali kaupunginosa. Energiatehokkuutta tavoitellaan muun muassa aurinkosähkön ja geoenergialla.

Asian käsittely alkaa kaupunkiympäristölautakunnassa tiistaina 15.9.

Palautetta häiritsevistä valonheittimistään saanut toimistotalo muuttaa valojaan – "Tehoja ei voida vähentää, koska rakennus on kärsinyt ilkivallasta"

Toimistotalon uudet valonheittimet paistavat läpi yön suoraan ikkunasta sisään – Asukas: "Valot häiritsevät varsinkin niitä jotka asuvat pienissä asunnoissa"

Pissaavan pahan pojan pikkuveli? – Helsinkiin ilmestyi uusi ruikkiva taideteos

Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"