Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Sortti-asemille tuotu vuodessa 50 kuorma-autollista kangasjätettä, mutta lähes joka kolmas tekstiili on liian ällöttävässä kunnossa kierrätykseen – Nämä tuotteet kelpaavat

Pääkaupunkiseudun asukkaat ovat tuoneet Sortti-asemille lähes 120 000 kiloa tekstiilijätettä sen jälkeen, kun Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) vajaa vuosi sitten alkoi kerätä sitä. Tällä määrällä täyttäisi noin 50 kuorma-autoa.

Kaikki kierrättäjät eivät kuitenkaan vielä ymmärrä, millaista kangasta kierrätykseen voi tuoda: peräti 30 prosenttia eli lähes joka kolmas tekstiili on liian ällöttävässä kunnossa ollakseen hyödyksi.

– Sortti-asemille on tuotu vuoden aikana paljon hyvää tekstiiliä, joka voidaan kierrättää uusioraaka-aineeksi. Valitettavan paljon on myös märkää, homeista tai haisevaa tekstiiliä, jota ei voida käyttää. Olisikin erittäin tärkeää, että keräyslaatikkoon tuotaisiin vain puhtaat ja kuivat käyttökelvottomat vaatteet ja tekstiilit, toivoo HSY:n käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen tiedotteessa.

Sen lisäksi, että kurjassa kunnossa oleva kangas ei itse kelpaa kierrätykseen, se voi keräysastiassa myös pilata suuren erän muuten kierrätyskelpoista materiaalia.

Tilanne kuitenkin vaikuttaa parantuneen, sillä loppuvuodesta 2019 HSY:stä arvioitiin, että jopa puolet tekstiilikeräykseen viedystä materiaalista olisi kuulunut sekajätteeseen.

Lue lisää: Tekstiilikierrätystä ei vielä osata: ihmiset tuovat keräykseen jätettä – "Kokeilun jatkoa ei voida luvata"

Keräysastiaan pudotettavan kankaan täytyy siis olla kuivaa, hajutonta ja homeetonta. Myöskään luteiden tai muiden tuholaisten pilaamat tekstiilit eivät kelpaa kierrätykseen.

Tekstiileiden ei kuitenkaan tarvitse olla tahrattomia eikä pestyjä.

– Tekstiilien kierrätys on vaativa ja monivaiheinen prosessi ja on tärkeää, että materiaali säilyy riittävän hyvänä koko käsittelyprosessin, Mäntynen painottaa tiedotteessa.

Keräykseen kelpaavat rikkinäiset ja loppuun kuluneet vaatteet ja kodintekstiilit, kuten takit, housut, hameet ja paidat sekä lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat. Keräykseen ei saa viedä peittoja, tyynyjä, mattoja eikä alusvaatteita tai sukkia.

Hyväkuntoiset vaatteet ja kodintekstiilit kannattaa toimittaa suoraan Kierrätyskeskukselle tai muille vaatekerääjille, joiden kautta ne päätyvät vielä uudelleen käyttöön alkuperäisessä tarkoituksessaan.

Lue lisää: Tekstiilien keräys jatkuu Sortti-asemilla – helmikuussa aletaan periä pientä maksua

HSY esilajittelee kerätyn tekstiilin. Jatkokäsittelyn tekee Lounais-Suomen Jätehuolto Oy pilottilaitoksessaan Paimiossa, missä pääkaupunkiseudunkin asukkaiden vanhoista tekstiileistä syntyy kierrätyskuitua teollisuuden tarpeisiin.

Poistotekstiilin vieminen Sortti-asemalle maksaa 10 euroa kuutiolta tai kaksi euroa parinsadan litran säkiltä, mikä on puolet sekajätteen hinnasta. Maksulla katetaan tekstiilin käsittelykuluja.

HSY kehottaa jättämään jätesäkin hieman vajaaksi, jotta se mahtuu paremmin poistotekstiilien keräyssäiliöön.

Poistotekstiilin kierrättäminen on yksi toimenpiteistä, joiden avulla HSY tavoittelee pääkaupunkiseudulla kotien jätteille 60 prosentin kierrätysastetta vuoteen 2025 mennessä.

Lue lisää: Poistotekstiileistä tehtiin kuitukankaita ja akustiikkapaneeleita – "Jopa 120 miljoonan euron potentiaali Suomessa"

Vaatteiden ja tekstiilin lajitteluohjeet löytyvät HSY:n verkkosivuilta .