”Tämän kaltaisia pussinperiä ei tule tehdä lisää” – Helsingin upouusi asuinalue saa kritiikkiä, kaupunkiaktiivin mukaan kattavia palveluita on turha odottaa: "Se on lähiö"

Asuminen: Kuninkaantammen rakentaminen jatkuu. Asuinalue saa myös kritiikkkiä kaupunkilaisilta.

Kuninkaantammen rakentaminen laajenee syyskuun lopussa nykyisen vedenpuhdistuslaitoksen ympäristöön. Alueelta on tälläkin hetkellä kaupan yli 110 asuntoa.

Projektinjohtaja Kimmo Kuisman mukaan kaupunki on tyytyväinen Kuninkaantammen vetovoimaisuuteen.

– Asuntoja on valmistunut ripeällä tahdilla ja asunnot ovat käyneet hyvin kaupaksi, Kuisma kertoo.

Vetovoimaan on hänen mukaansa vaikuttanut Keskuspuiston läheisyys ja alueen omaleimainen värikäs ilme. Lisäksi alueelta löytyy asuntoja kaikenlaisille asukkaille aina vapaarahoitteisista Hekan vuokra-asuntoihin.

– Erilaisten hankkeiden toteutumista voidaan pitää onnistuneena, hän sanoo.

Lue myös: Helsingin korkeasti koulutetut keskittyvät yhä vahvemmin samoille asuinalueille – näitä kaupunginosia he suosivat

Asukkaalla on oltava koko päivä aikaa hoitaa asioita.

Kaupungin Kerrokantasi-palvelussa Kuninkaantammi ei saa kovin mairittelevia arvioita. Mielipiteitä kysyttiin, sillä Helsinki valmistelee asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelmaa 2020.

– Kuninkaantammen kaltaisia yksityisautoiluun nojaavia, etäällä raideliikenteestä olevia pussinperiä ei tule tehdä lisää, yksi kommentoija lataa.

Kommentoijien mielestä Kuninkaantammesta puuttuvat yksityiset palvelut kauppaa myöten. Kesällä alueelle avautui täysin automatisoitu Korttelikauppa (HU 9.7.), mutta tavalliset ruokakaupat löytyvät Hämeenlinnanväylän toiselta puolelta.

Lue myös: Helsinkiin aukesi ilman myyjää toimivia ruokakauppoja – tämä summa oltava tilillä, jotta kylmäkaapin oven saa auki

– On luotu lähiö, jossa asukkaalla on oltava koko päivä aikaa hoitaa asioita, toinen kommentoija tiivistää.

Myös autopaikkojen vähäisyys hiertää joitakuita.

– Harrastustoiminta kärsii. Jos ei ole autoa, et lähde ratsastamaan, et raahaa painavaa soitinta. Alue jää varmaan sellaiseksi saarekkeeksi, johon oikein kukaan ei välitä muuttaa, kolmas arvioi.

Lisää kaupunkia Helsinkiin -liikkeen perustaja, Mikko Särelä (vihr.) tutustui HU:n pyynnöstä kaupunkilaisten kommentteihin. Hän toteaa, että Kuninkaantammen rakentumisen ajoitus on ollut haastava.

– Urbaani käänne alkoi vuonna 2005, johon herättiin 2010-luvulla, mikä näkyy kommenteissa. Ihmisen asumispreferenssit ovat muuttuneet urbaanimmaksi ja kysyntä on ohjautunut lähemmäs keskustaa, Särelä arvioi.

Kuninkaantammea suunniteltiin Särelän mukaan jo vuonna 2002, jolloin vallalla oli vielä Nurmijärvi-ilmiö. Alue ei ole urbaani, mutta Kuninkaantammen vetovoimana on lähiluonto, kuten Haltiala ja Vantaanjoki.

– Alue on sopiva esimerkiksi sellaiselle, jolle on tärkeää, että koulu ja päiväkoti ovat lähellä ja kuitenkin pääsee luontoon juoksemaan ja hiihtämään, Särelä kuvailee.

Lue myös: Helsinkiläisperheet lukitsevat asuinaluevalintansa ennen lapsen kouluikää – Tutkimus: suomenkieliset välttelevät tiettyjä alueita

Palvelujen suppeus on kuitenkin hiertänyt monia. Vuoteen 2025 mennessä Kuninkaantammessa asuisi kaikkiaan arviolta noin 5 500 asukasta. Se on puolet vähemmän kuin esimerkiksi Laajasalon Kruunuvuorenrannan tuleva asukasmäärä. Tällä hetkellä Kuninkaantammessa asuu noin 2 000 asukasta.

Särelän mukaan asukasmäärä ei tule riittämään runsaaseen palveluvalikoimaan.

– Palvelut tarvitsevat väkimäärää ympärilleen. Kuninkaantammi voi saada kaupan tai kioskin, mutta siinä suhteessa asuinalue on lähiö, Särelä toteaa

Hänen mukaansa myös liikenneyhteydet alueella ovat riittävät asukasmäärään nähden, mutta Kuninkaantammi on kuitenkin rakennettu autoilun varaan. Silti pysäköintipaikkoja on rakennettu minimimäärä ja niistä tuntuu olevan jatkuva pula.

Lue myös: Syntyykö Vantaan ja Helsingin rajalle uusi ruuhkasumppu? – Eritasoliittymän rakentaminen puhuttaa

Lue myös: Kieltomerkki tai liikennevalo ei autoilijoita pitele – Helsinki pohtii jopa puomeja luvattomalle oikoreitille

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut