Sanomalehdet ovat suomalaisten mielestä edelleen luotettavin media, ja ykkösasema on vahvistunut. Tieto ilmenee IRO Researchin elo-syyskuussa tekemästä Tuhat suomalaista -tutkimuksesta, tiedottaa Sanomalehtien liitto.
Luottamus on lisääntynyt erityisesti nuorten aikuisten joukossa: kasvua vuoden takaiseen oli peräti 8 prosenttiyksikköä. 18–24-vuotiaista sanomalehtiä pitää luotettavina 88 prosenttia. Toiseksi luotettavimmaksi nousi televisio, johon luottaa 35 prosenttia nuorista aikuisista.
Koko aikuisväestöstä sanomalehtiin luottaa yhtä moni kuin viime vuonnakin, kolme neljästä (75 prosenttia). Ero seuraavaksi luotettavimpina pidettyihin televisioon (58 prosenttia) ja radioon (43 prosenttia) on kuitenkin kasvanut, sillä kilpailijoiden luotettavuusosuus on laskenut 6 prosenttiyksikköä. Sanomalehtien luvuissa ovat mukana niiden digitaaliset versiot ja televisio- sekä radiokanavien luvuissa niiden verkkopalvelut.
Vähiten luottamusta suomalaisissa herättävät Google, verkon uutisportaalit, sosiaalinen media, tubettajat ja blogit. Näitä pitää luotettavina tiedon lähteinä koko väestöstä vain 2–6 prosenttia ja nuorista aikuisista 3–15 prosenttia.
Luotettavuus on suomalaisten mielestä uutis- ja ajankohtaismedian tärkein ominaisuus. Näin ajattelee yhdeksän kymmenestä (89 prosenttia).
– Tuloksista on nähtävissä, että erityisesti nuoret aikuiset kokevat sanomalehtien lunastavan erittäin hyvin uutis- ja ajankohtaismedialle tärkeimmän ominaisuuden. Kun luotettavuutta pitää tärkeänä 89 prosenttia nuorista, niin jokseenkin saman verran, 88 prosenttia, myös pitää sanomalehtiä luotettavina, kommentoi Sanomalehtien liiton markkinointi- ja tutkimusjohtaja Sirpa Kirjonen liiton tiedotteessa.
Uutis- ja ajankohtaismedian tärkeänä ominaisuutena pidetään myös asiantuntevuutta. Näin ajattelee 76 prosenttia koko aikuisväestöstä.
Nuoret aikuiset painottavat myös julkaisun laadukkuutta. laadukkuus on tärkeää neljälle viidestä (79 prosenttia) nuoresta aikuisesta, kun koko aikuisväestöstä alle joka toiselle (45 prosenttia).
– Nuoret käyttävät selvästi vanhempia enemmän erilaisia digitaalisia medioita ja kohtaavat hyvin monella tavalla tuotettua sisältöä. Ehkä laatuvaatimus uutismedialle, luotettavuuden rinnalla, nousee tästä taustasta. Jostain pitää tuntea varmuutta, että faktat on tarkistettu eikä sisällön laadusta tingitä, Kirjonen arvioi tiedotteessa.
Kyselyn mukaan suomalaiset myös pitävät sanomalehtien toimintaa yhteiskunnallisten asioiden ja demokratian edistäjänä merkityksellisenä. Näin ajattelee kaikista aikuisista 82 prosenttia ja nuorista aikuisista 90 prosenttia.