Ruotsalaiset ovat tässäkin meitä onnekkaampia –  MT: Hirvikärpänen on Ruotsissa leppoisampi kuin Suomessa

Suomessa ärhäkkä hirvikärpänen ei juuri kiusaa ruotsalaisia. Ruotsalaiset hirvikärpäset ovat kooltaan pienempiä eivätkä yhtä ärhäköitä kuin suomalaisessa metsässä lentelevät loiskärpäset.

Ruotsissa hirvikärpäset eivät myöskään erehdy ihmiseen niin usein kuin Suomessa, kertoo Maaseudun Tulevaisuus ja kysyy, miten se on mahdollista, vaikka kyse on samasta lajista.

Vuosisadan alussa hirvi oli Suomessa harvinainen, jopa sukupuuton partaalla, mutta suojelun ansiosta kanta elpyi ja lähti 1970-luvulla voimakkaaseen kasvuun, MT toteaa.

Idästä Suomeen levinnyt hirvi toi mukanaan myös uuden vitsauksen, hirvikärpäsen.

Ruotsiin hirvikärpänen on levisi eri reittejä ja on eri kantaa.

– Ruotsissa hirvikärpäsen päälevinneisyysalue noudattaa metsäkauriin runsaan esiintymisen levinneisyyttä. Hirvessäkin se lisääntyy mutta huonommin, sanoo Maaseudun Tulevaisuudelle Oulun yliopiston professori Arja Kaitala.

Kestää yleensä satoja vuosia ennen kuin isäntä ja loinen sopeutuvat toisiinsa, Kaitala selittää. Isäntälaji alkaa kehittää myrkkyä loista vastaan, joka taasen kehittyy paremmaksi juuri sitä myrkkyä vastaan.

Siksi suomalainen hirvikärpänen, joka on erikoistunut hirveen, ei suosi poroa isäntäeläimenään.

Yksittäisessä hirvisonnissa kärpäsiä saattaa pesiä kerrallaan jopa 20 000, kertoo MT.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut