”Kirjoita muistot talteen!” – kolmatta romaaniaan kirjoittava Soili Pohjalainen kannustaa tarttumaan näppäimistöön ilman itsensä vähättelyä

Kirjailija: Soili Pohjolainen työstää parhaillaan kolmatta romaaniaan. Hän kannustaa kaikkia ihmisiä kirjoittamaan matalalla kynnyksellä, ilman itsensä vähättelyä.

– Jos on oikein hieno muistikirja, odottaa, että tulisi heti täydellisiä lauseita. Kauppalappu on parempi, Soili Pohjalainen sanoo. Arkisto/Päivi Tuovinen

Armi Suojanen

Ei kannata kursailla, anna vain tulla tekstiä paperille ilman suodattimia! Siihen kannustaa vantaalainen kirjailija Soili Pohjalainen ihan kaikkia ihmisiä. Ei siis tarvitse olla ”kirjallinen” ihminen, joka osaa kieliopin ja tyylit tai haaveilee tekstinsä julkaisemista.

– On lupa kirjoittaa ja voi aloittaa mistä vain.

Pohjalaisen mielestä on arvokasta, että ihmiset kirjoittaisivat arjesta ja arjen yksityiskohdista jälkipolville.

– Ne voivat olla ihan lyhyitä välähdyksiä omasta lapsuudesta ja nuoruudesta. Vaikka millaiset farkut oli, ja millaisia leikkejä leikittiin, hän vinkkaa.

Eikä ole olemassa ”tavallista elämää”, josta ei olisi mitään kerrottavaa.

– Ihmisten elämät kulkevat ihmeellisiä polkuja. Sanotaanhan, että tosielämässä tapahtuu sellaista, mitä kukaan ei voisi keksiä kirjoituspöydän ääressä.

Miksi ihmisten sitten pitäisi kirjoittaa arkisetkin asiat talteen?

– Muuten ne katoavat eivätkä pysy muistissa.

Muistot ovat perheelle, suvulle ja ystäville tärkeitä jossain vaiheessa. Pohjalainen itsekin on ammentanut tosin suullisena perintönä kulkeneista sukutarinoista aineksia kirjoihinsa Käyttövehkeitä (Atena 2016) ja Valuvika (Atena 2019).

Nyt hänellä on työn alla kolmas romaani.

– Sen keskiössä on perhe. En näköjään pääse tästä perheestä kirjoittamisesta irti.

Pohjalaisen työ Tikkurilan seurakunnassa uuden kirkon rakennushankkeen parissa päättyy vuodenvaihteessa. Sen jälkeen Pohjalainen voi pitkästä aikaa keskittyä kirjoittamiseen ”virka-aikana” eikä vain lomilla ja viikonloppuisin. Uusi romaani ilmestyy näillä näkymin 2022.

Pohjalainen korostaa vielä, että paras hetki aloittaa kirjoittaminen on nyt.

– Jos ajattelee, että sitten joskus kun... Sellaista aikaa ei ehkä tule.

Kirjailijan tavoitteellinen kirjoittaminen on erilaista kuin satunnaisen raapustelijan, mutta Pohjalainen tunnustaa, että ei se hänellekään helppoa ole. Hän joutuu välillä huijaamaan itseään kirjoittamaan. Esimerkiksi niin, että hän päättää jonkin ajan, jonka hän viettää tekstin parissa vaikka se tulisi olemaan miten vastenmielistä tai hankalaa.

– Tai vaikka en saisi oikein mitään aikaiseksi.

Usein hän kuitenkin huomaa, että tekeminen vie mukanaan eikä se enää olekaan vastenmielistä puuhaa.

– Se on jännä ristiveto. Kirjoittaminen on, mitä eniten haluaa, mutta mikä siinä on niin vaikeaa?

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut