Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä oli Suomen ensimmäinen kebab-ravintola vuonna 1982 – "Viranomaiset syynäsivät tarkkaan"

Jukopliut, pitikö tänne asti tulla syömään kebabia. Näin ajattelin, kun olin taloustoimittajien kerhon matkalla Turkissa. Edessä oli EU-tason ministeritapaaminen ja lounaan listalla osui silmään kebab.

Missä on Helsingin paras kebab-ravintola? – ehdota omaa suosikkiasi Helsingin Uutisten äänestyksessä

Istanbulilaisessa huippuravintolassa eteen tuli öylätinohutta lihaa, joka suli kielen päällä ja vei minut meidän yksijumalaisten paratiisiin.

Turkin pääkaupungissa Ankarassa olin pannut merkille, että siellä oli vähemmän kebabravintoloita kuin Helsingin Kalliossa tai Tampereella.

Ehei. Kebab ei tullut Suomeen Tampereen kautta, vaikka juurtuikin ensin siellä – kiitos mausteisen peremeçin, joka oli Tampereen tataarien lahja ruokakulttuurille. Pärämätsiä söivät puoluekantaan – Ilves, Tappara tai KooVee – katsomatta kaikki.

Maahan se saapui kuitenkin Porista. Ensimmäinen kebabravintola avattiin siellä. Sen perustivat tamperelaiset ravintoloitsijat Veikko ja Tuula Huhtakangas Otavankadulle 1982, kun Giros-grilli sai viranomaisilta tarkkaan syynätyn luvan pyörittää varrasta.

Tuttu ilmiö toistui kauppakeskuksessa: Ravintola laittoi lapun luukulle, tilalle hampurilaisia – "Kysyntä on räjähtänyt"

Suomalaiset innostuivat heti ABC:n kebabista, annoksia menee tuhansia viikossa

Tietotaidon he ostivat Tukholmasta.

Tätä ennen Veikko Huhtakangas oli käynyt legendaarisen tamperelaisen pihviravintoloitsijan Hannu Wissin kanssa Lontoon Sohossa löytämässä kebabin, jonka houkutteleva tuoksu oli vetänyt miehet vartaalle.

”Suomalainen ei syö tällaista”, sanoi Saludin Wiss, vaikka se heille itselleen maistuikin

.

Tampereella ensimmäinen suursuosikki oli Abu Fuad, oikealta nimeltää Fouad Hanafi-Eweiss. Jääkiekkoterminologiassa ”viedä kebabkioskille” syrjäytti sanonnan ”kutsua puhelimeen”.

Kebab on mättöruokaa, mutta ei enää huonon ruoan synonyymi, koska innokkainkin terveystäti on huomannut, että missään muussa yhteydessä perussuomalainen mies ei syö niin paljon salaattia.

”Ai, sinä olet se mies, joka halusi pienen”, sanoi jokunen vuosi sitten yrittäjä Tampereella, kun yritin hillitä mättöä ja erityisesti turhan salaatin määrää jo toista kertaa samassa paikassa. Olin luvannut vaikka maksaa enemmän, jos vain saisin käteenkäyvän ja rinnuksille valumattoman herkun.

Äänestä Helsingin parasta kebab-ravintolaa Helsingin Uutisten lukijaäänestyksessä!