Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Trampoliinit voivat lentää tuulessa naapurin pihaan" – Hurja myrsky tulossa, näin valmistaudut

Ilmatieteen laitos varoittaa torstaina Uudellemaalle iskevästä voimakkaasta tuulesta.

Vaarallisen voimakkaan pohjoistuulen todennäköisyys on 40 prosenttia keskiviikon ja torstain välisestä yöstä torstain ja perjantain väliseen yöhön, Ilmatieteen laitos tiedottaa. Tuulen nopeus voi olla puuskissa 20 metriä sekunnissa.

Luvassa on tuulivahinkoja ja paikoin myös yhtenäisiä vahinkoalueita. Paikallisesti voi ilmetä suurta raivaustarvetta, pitkiä sähkökatkoja sekä katkoja teleliikenteessä.

Vakuutusyhtiöt muistuttavat varautumisesta syysmyrskyn tuhoihin.

– Pihoilta kannattaa nyt laittaa kaikki irtonaiset tavarat varastoon tai kiinnittää ne siten, ettei tuuli pääse niitä lennättämään. Nykyisin vahinkoja aiheuttavat myös trampoliinit, jotka voivat lentää tuulessa esimerkiksi naapurin pihaan tai rikkoa ikkunoita. Myös pihakalusteet kannattaa nyt laittaa talvisäilöön, neuvoo pääkaupunkiseudun LähiTapiolan korvausjohtaja Marko Tolonen tiedotteessa.

Myös Ifin korvauskeskusjohtaja Juha T. Virtanen muistuttaa vakuutusyhtiön tiedotteessa grillien ja ulkokalusteiden viemisestä suojaan.

– Rankkasateen varalta on hyvä varmistaa, että vesikourut vetävät ja katolta tulevat sadevedet ohjautuvat pois talon vierustoilta. Poista lisäksi roskat ja esteet sadevesikaivojen päältä, Virtanen lisää.

Veneen kiinnitykset on niin ikään hyvä tarkistaa. Ja mökillä mahdollisesti sattuneet vahingot on syytä tarkistaa heti myräkän jälkeen. Eniten omaisuusvahinkoja myrskyissä aiheutuu yleensä puunkaatumisista.

Kellareihin voi myös tulvia vettä ja sähkökatkot tai virtapiikit aiheuttaa laitteiden rikkoutumisia ja tulipaloja.

Sähkökatkon sattuessa pakastin on pidettävä suljettuna. Elintarvikkeet säilyvät tällöin vahingoittumattomina useita tunteja.

Vaurioituneista alueista ja omaisuudesta on syytä ottaa yleiskuvia ja lähikuvia ennen raivaustöitä vakuutusyhtiön kanssa asiointia varten.

– Ennakointina ennen seuraavia syysmyrskyjä ja talvea kannattaa arvioida koti- tai mökkipihassa olevien puiden kunto ja tarvittaessa pyytää asiantuntija paikalla kaatamaan huonokuntoiset puut, Virtanen sanoo.

Erityisesti tulisi kiinnittää huomiota puihin, jotka voivat kaatuessaan ulottua rakennusten, sähkölinjojen tai pysäköintialueen päälle.