Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona romautti lipputulot – HSL haluaa valtiolta ja EU:lta tukea, jo saatu tuki on vain ensiapua

Joukkoliikenteen matkustajamäärät ovat romahtaneet Helsingin seudulla koronakriisin takia noin 40 prosenttia ja Helsingin seudun liikenne (HSL) haluaa valtiolta tukea.

HSL:n joukkoliikenne tarvitsee myös tulevina vuosina valtion tuntuvaa tukea, jotta emme ajaudu joukkoliikennepalvelujen romahtamiseen, sanoo HSL:n tiedotteessa toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi.

– Kestävä liikkuminen Helsingin metropolialueella on pystyttävä turvaamaan pitkäjänteisesti. Parhaiten tämä onnistuu korvaamalla joukkoliikenteen järjestäjille lipputulomenetysten aiheuttamaa tulorahoitusvajetta. Myös EU:n elpymisrahastosta jaettavaa tukea tulee käyttää joukkoliikennepalveluiden turvaamiseen kriisiajan yli, Rihtniemi toteaa.

Valtio osoitti vuoden neljännessä lisätalousarviossa joukkoliikenteen järjestäjille 100 miljoonan euron tuen. HSL pitää sitä merkittävänä ensiapuna, mutta pettymys oli, että tuesta vain 70 prosenttia osoitettiin jaettavaksi neljän suurimman kaupunkikeskuksen eli Helsingin, Tampereen, Turun ja Oulun kesken.

Yksinomaan Helsingin seudulla tehdään yli 80 prosenttia kaupunkiseutujen joukkoliikennematkoista, HSL muistuttaa.

HSL-alueella matkustajamäärät vähenivät maaliskuussa yli 70 prosenttia, ja ovat tällä hetkellä yhä noin 40-45 prosenttia alle viime vuoden lukujen.

Lipputulomenetykset kipuavat tänä vuonna lähes 140 miljoonaa euroon, HSL arvioi.

Myös ensi vuonna joukkoliikennematkustamisen ennustetaan olevan selkeästi aiempaa alhaisemmalla tasolla.