Redin parkkihalli ei houkutellut riittävästi autoilijoita – skeittaajat saivat uuden "Kiasman"

Kauppakeskus Rediin avataan viikonloppuna maksuton 700-neliöinen skeittihalli.

Se sijaitsee parkkihallin alimmaisessa 6K-kerroksessa, joka on varattu autojen pitkäaikaiseen pysäköintiin.

Kerros on Redin kauppakeskusjohtaja Aleksi Salmisen mukaan ollut hyvin vähäisellä käytöllä, joten osa siitä varattiin skeittaajille.

Helsingissä on huutava pula sisähalleista, joissa voi skeitata talvella. Lajin suosio on kasvanut entisestään koronan aikana.

– Harrastajamäärät ovat räjähtäneet, sanoo hallia suunnittelemassa olleen Helride-yhdistyksen puheenjohtaja Pete Ruikka.

Redin hallissa on vähemmän ramppeja kuin vaikkapa Kontulan huippusuositussa sisähallissa.

– Kyseessä on "skeittiplaza", jossa on kivipaaseja. Ne jäljittelevät Kiasman ympäristöä, jossa skeitataan taidemuseon myötämielisellä luvalla.

Halliin mahtuu korona-aikana kolmisenkymmentä ihmistä kerralla. Arkisin se on auki kello 8–20 ja viikonloppuisin kello 12–18.

– Ei tänne koko kaupunki kerralla mahdu. Aukioloajat ovat kuitenkin laajat. Keskiviikot ja sunnuntait on varattu skuuttaajille, Ruikka kertoo.

Redin ja Helriden eli entisen Helsingin rullalautailijoiden lisäksi hallia ovat olleet rakentamassa ja suunnittelemassa myös Suomen rullalautaliitto ja Helsingin kaupunki.

– Kaupungille joutuu nostamaan hattua, että he ovat rehellisesti kiinnostuneita skeittaajista ja ovat mielellään mukana näissä hankkeissa. Ennen meitä yritettiin laittaa piiloon. Alamme selvästi olemaan kiinteä osa kaupunkia, Ruikka sanoo.

Tärkeänä esimerkkinä Ruikka mainitsee Eläintarhan Skeittikontin, joka on työllistänyt kahtena kesänä nuoria. Hanke on kolmivuotinen.

– Suunnitelmissa on laajentaa sitä Helsingissä.

Helsingin sisähallien tilanne parani myös Vallilassa, jossa Ponke's-kaupan oma Vallihalli remontoitiin hiljattain.

Suomen rullalautaliiton puheenjohtaja Anssi Paukkunen suhtautuu Helsingin kaupunkiin Ruikkaa kriittisemmin. Paukkunen on huolestunut Suvilahden skeittiparkin kohtalosta. Kaupunki on kertonut, että se puretaan rakentamisen tieltä lähivuosina.

– Kovasti tapellaan parkin puolesta. Kaupunki on ollut jyrkkä kannassaan, että parkki ei voi siihen jäädä. Kaupunki yrittää kampittaa meitä ulos erilaisilla syillä. Yksikään niistä ei ole sellainen, ettemmekö voisi jäädä. Uuteen kaavaan tulee kevyen liikenteen väylä, joka olisi vain osittain parkin alueella. On kaavoja ennenkin muutettu, Paukkunen sanoo.

Kalasataman aluerakentamisen projektijohtaja Hannu Asikainen sanoo, että alueelle ei ole suunnitteilla vain kevyen liikenteen väylää vaan jalankululle, pyöräilylle, autoille ja busseille tarkoitettu katu.

– Sen tuleminen on varmaa. Jo kaupunkirakenne vaatii katua ja uusi katu on tärkeä myös siksi, että se tulee valmistuessaan toimimaan Vantaan suunnan bussilinjojen kääntölenkkinä. Asemakaavan suunnittelu on lähtemässä pian käyntiin.

Kuinka kauan skeittiparkki voi olla Suvilahdessa?

– Rakentaminen alkaa aikaisintaan parin vuoden päästä. Skeittiparkille on tarjottu vaihtoehtoista paikkaa Hanasaaren voimalaitoksen läheltä.

Paukkunen sanoo, että kaupungin ehdottama paikka ei vaikuta turvalliselta.

– Kaupungin ehdottoma paikka on suoraan voimalinjojen alapuolella, hän kommentoi.

Suvilahteen suunnitellaan muun muassa näyttelijänä tunnetun Mikko Leppilammen vetämää uutta tapahtumakeskusta.

– Leppilammen puolesta parkki mahtuisi olemaan Suvilahdessa, Paukkunen sanoo.

Paukkunen vertaa vuonna 2011 valmistunutta Suvilahden skeittiparkkia ja sen yhteisöllisyyttä Lepakon ja Makasiinien kaltaisiin paikkoihin.

– Ne on menetetty. Osa kokee, ettei jokaista paikkaa voida menettää. Tämän näköistä kaupunkia ei ole muualla Helsingissä. Kyseessä ei ole pelkästään skeittiparkki, vaan myös tapahtuma- ja eri kulttuurien kohtauspaikka.

Vaarallinen leikkipuistoilmiö riesana skeittipuistoissa – Lajin harrastaja ja isä: "Vanhemmilla pitäisi herätä ymmärrys"

Olympiatason urheilupaikka on nyt avoinna Kontulassa – käyttö alkoi jo ennen avajaisia

Kaupunki estää skeittausta "vauhdintappajilla" – Kalasatamassa pelätään uusien katukivien teräviä reunoja

Suvilahden uusi tapahtuma-areena etenee – kokonaisuudesta järjestetään arkkitehtuurikilpailu

Kesällä avattavaan Helsingin suurimpaan skeittiparkkiin rynnitään jo sisälle, vaikka pääsyä yritetään estää aidoilla – "Poliisi alkoi partioida väkimäärän vuoksi"

Huippusuosioon ponkaissut harrastus maksaa Helsingissä vain 1e/kerta – "Toiselle sisähallille alkaisi olla tarvetta"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut