Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsin-risteilyn jälkeen ei lauantaista lähtien tarvitse vältellä kanssaihmisiä – Näistä maista saa kohta tulla vapaasti Suomeen

Hallituksen uudet maahantulorajoitukset tulevat voimaan ylihuomenna lauantaina.

Rajoitukset poistuvat Suomen ja Islannin, Liechtensteinin, Norjan, Puolan, Ruotsin, Saksan ja Kyproksen väliltä. Lisäksi Australian, Kanadan ja Japanin asukkaat voivat tulla jatkossa kotimaastaan Suomeen vapaasti.

Matkustus vapautetaan, vaikka esimerkiksi Ruotsin ja Norjan koronatilanne on lähtenyt huolestuttavaan suuntaan, vahvistettiin sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) torstaiaamuisessa tiedotustilaisuudessa.

Maahantulon rajoitukset palaavat Suomen ja Italian sekä Unkarin välille.

THL julkaisi tänään tuoreimmat kartat, joihin maat on merkitty elokuussa käyttöön otetun liikennevalomallin mukaisesti. THL:n liikennevaloissa tosin on eri värit kuin tieliikenteessä.

Vihreä luokka tarkoittaa samaa kuin liikenteessäkin eli riski tartunnalle ei ole merkittävästi korkeampi kuin Suomessa. Tartuntoja on korkeintaan 25 per 100 000 asukasta edeltävien kahden viikon aikana. Näistä maista saa matkustaa Suomeen vapaasti. Suomen ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 10,2.

Punaisessa luokassa riski tartunnalle on korkeampi kuin Suomessa tai riskiä ei voida luotettavasti arvioida. Ilmaantuvuus on 100 000 asukasta kohden yli 25 tapausta.

Harmaaseen luokkaan kuuluvat EU:n ulkorajapäätöksen mukaiset maat, joihin matkustamista ei suositella lainkaan.

Kun maahantulorajoituksia ei ole, kyseisestä maasta voi tulla lomamatkalle Suomeen ja että Suomesta voi matkustaa kyseiseen maahan ilman tarvetta Suomeen palatessa jäädä omaehtoiseen karanteeniin.

Rajoitetun maahantulon maista puolestaan ei voi tulla Suomeen vapaa-ajan matkalle. Esimerkiksi työn takia voi silti tulla, mutta tulijan pitäisi jäädä omaehtoiseen karanteeniin kahdeksi viikoksi.

Uuden riskirajan mukaisia vihreän listan maita ovat Euroopasta THL:n mukaan Islanti (ilmaantuvuusluku 19,61), Norja (19,97), Ruotsi (23,01), Latvia (4,79), Liettua (15,28), Viro (19,4), Saksa (21,01), Puola (23,22), Liechtenstein (18,24), Slovakia (22,24) ja Kypros (6,74).

Euroopan ulkopuolella vihreä lista sisältää muun muassa Australian (5,58), Etelä-Korean (6,81), Japanin (7,18), Kanadan (17,36) ja Thaimaan (0,06).

Sen sijaan esimerkiksi Kiina näkyy kartalla harmaana, vaikka se ilmaantuvuusluvulla 0,03 onkin EU:n vihreällä listalla.