Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Sellaista lopputulemaa ei voi tulla, jossa Terhokoti ajaa toimintansa alas" – Helsingin kokoomus vaatii, että toiminnan turvaamiseen löytyy ratkaisu ennen irtisanomispäätöksiä, mutta aikataulu voi olla liian tiukka

Helsingin kokoomus edellyttää, että Terhokodin toiminta turvataan, sanoo valtuustoryhmän puheenjohtaja Daniel Sazonov Helsingin Uutisille.

– On syytä painavasti sanoa ulos, että olemme yksiselitteisesti sitoutuneet Terhokodin pelastamiseen ja ratkaisujen hakemiseen.

Saattohoidon edelläkävijä Terhokoti on ajautunut talouskriisiin ja aloitti tällä viikolla koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut.

Kokoomuksella on asiassa paljon valtaa, sillä sen valtuutetut istuvat sekä Terhokodin että Husin avainpaikoilla. Terhokodin hallintoneuvostoa johtaa puolueen Risto Rautava ja sairaanhoitopiirin hallitusta Ulla-Marja Urho. Hus on Terhokodin suurin asiakas.

– Nythän Hus on asettanut selvityshenkilön, joka etsii ratkaisun. Meidän mielestämme kyse ei ole siitä, että selvityshenkilö arvioi, jatkuuko toiminta vai ei, vaan mikä on tapa ja malli, jolla jatko turvataan. Tähän on varmasti olemassa useita ratkaisuja. Meidän nähdäksemme sellaista lopputulemaa ei voi tulla, jossa Terhokoti ajaa toimintansa alas, Sazonov linjaa.

Selvityshenkilö, Hyksin hallinnollinen ylilääkäri Veli-Matti Ulander kertoo, että selvityksen idea on nimenomaan selvittää vaihtoehdot toiminnan jatkamiseksi.

– Tavoite on se, että hoidon tason ei missään tapauksessa pidä huonontua. Terhokodin toiminta on arvokasta ja totta kai tavoitteena on jatkaa laadukasta saattohoitoa tulevaisuudessakin. Se on päämäärä numero yksi.

Ulander toteaa, ettei ota selvityksessä kantaa siihen, mikä ratkaisu pitäisi valita. Päätökset tekevät loppujen lopuksi päättäjät, jotka on tehtävään valittu.

Lue lisää: Terhokoti aloittaa yt-neuvottelut – "Toiminta ei ole taloudellisesti kestävällä pohjalla"

Ratkaisun pitäisi kokoomuksen näkemyksen mukaan löytyä ennen kuin tällä viikolla alkaneet yt-neuvottelut päättyvät. Tämä voi osoittautua liian tiukaksi aikatauluksi, sillä Terhokodin ilmoittama yt-neuvotteluiden kesto on kuusi viikkoa, mikä täyttyy 27.10. Husin puolestaan on tilannut selvityksen lokakuun loppuun mennessä.

– Viikkoa ennen, eli 26.10., minun esiteltävä työ Husin hallitukselle eli työn pitäisi silloin olla jo valmis, Veli-Matti Ulander kertoo.

Hän sai päätöksen valinnastaan tiistaina ja on jo aloittanut työn.

Selvityksen aikana Ulander kuulee muun muassa kuntien ja kaupunkien edustajia sekä Husin ja Terhokodin asiantuntijoita.

– Minulla on sovittu tapaaminen Terhokotiin tiistaina 29.9.

Perehdyttävänä on myös paljon kirjallista aineistoa, kuten STM:n 200-sivuinen materiaali saattohoidon kehittämisestä. Lisäksi on punnittava juridisia näkökohtia, kuten hankintalakia.

Lue lisää: Laadukasta saattohoitoa tarjoavan Terhokodin alasajo järkyttää – Hus lähettää potilaita, jotka menehtyvät samana tai seuraavana päivänä

Käytännössä kyse on Sazonovin mukaan siitä, että Terhokotiin pitää ohjata riittävästi potilaita tarpeeksi pitkille jaksoille.

– Riittävän varhaisessa vaiheessa tehdään ratkaisu, että Terhokoti voisi olla oikea paikka. Näin varmistetaan, että Terhokotia käytetään tarpeeksi.

Tällä hetkellä jopa viidennes potilaista on menehtynyt samana tai seuraavana päivänä Terhokotiin tultuaan. Terhokoti kertoi yt-ilmoituksensa yhteydessä, että potilasmäärän lasku ja hoitojaksojen lyhyys ovat pääsyitä talouskurimukseen.

Kehitykselle on myös myönteisiä syitä, kuten se, että yhä useammalla on mahdollisuus halutessaan kuolla kotona. Terhokoti onkin myös toivonut, että hoitovuorokausien vähentymistä voitaisiin kompensoida korottamalla vuorokausihintaa. Sazonovin mielestä tämäkin vaihtoehto pitää selvittää.

– Terhokotihan on myös instituutio. Se on omalla tavallaan hyvän, laadukkaan saattohoidon järjestämisen symboli. Työ, jota he ovat tehneet, on edistänyt sitä, että kaupungit ja sairaanhoitopiirit ovat kehittäneet omaa saattohoitoaan entistä paremmalle tolalle, Sazonov toteaa.

Lue lisää: Tämä talo on täynnä kuolevia: Toiveissa sauna, lasi viiniä ja läheisten läsnäolo

Terhokodin puolesta ovat vedonneet julkisesti niin siellä hoidettujen omaiset kuin julkkiksetkin. Terhokotia puolustavassa adressissa oli torstaina iltapäivällä jo yli 20 000 nimeä.

Daniel Sazonov arvioi, että halua ongelmien ratkaisemiseen on myös muissa puolueissa. Hän toivoo, että nekin ottaisivat asiassa selkeän julkisen kannan.

Torstaina poliitikoista asiaa kommentoi ainakin perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen. Tiedotteensa mukaan hän on tehnyt Terhokodin pelastamisesta kirjallisen kysymyksen ministerille.

Sazonov kuitenkin huomauttaa, että asiasta päättävät kunnat ja kaupungit sekä Hus.

Lue myös: Nyt se sitten tapahtui, ajatteli Taina kun hänen miehensä kuoli – "Lapsilla on pelkoja, että minullekin käy jotain"

Lue myös: Helsinkiläissairaalassa avatulla klinikalla kuolema on jo lähellä: "Tämä on usein paikka, jossa kuolemasta puhutaan ensimmäistä kertaa"

Lue myös: Lääkärit: Vaativassa saattohoidossa puutteita – "Henkilöstölle aikaa hoitaa kuolevia potilaita"