Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Ruumiskontteja yhä sairaalan parkkipaikalla Helsingissä – kulut vuodessa jopa 140 000 euroa

Korona: Konttien vuokra on tullut maksamaan kymmeniä tuhansia euroja.

Koronaepidemian vuoksi sairaaloiden pihaan tuodut ruumiskontit eli väliaikaiset vainajatilat pysyvät Laaksossa ja Malmilla ainakin loppuvuoteen saakka, kertoo Helsingin sairaalan johtajalääkäri Laura Pikkarainen.

– Katsomme, millainen koronapandemiatilanne on vuoden lopussa ja teemme sen pohjalta päätöksen jatkammeko konttien vuokrausta vai luovummeko niistä.

Kontit asennettiin huhtikuussa. Onko kontteja käytetty kertaakaan koronapandempian aikana?

– Meillä ei ole ollut tarvetta käyttää kontteja, Pikkarainen vahvistaa.

Millaisia kustannuksia konteista tulee kaupungille?

– Olemme vuokranneet kontit ja maksamme konteista vuokraa 1 300 euroa kuukaudessa per kontti.

Maksamme konteista vuokraa 1 300 euroa kuukaudessa per kontti.

Laaksossa kontteja on kuusi ja Malmilla kolme. Yhteensä kuluja syntyy siis noin 12 000 euroa kuukaudessa. Vuodessa summa olisi noin 140 000 euroa.

Kylmäkontit voidaan jäähdyttää -32-asteeseen. Tällä hetkellä kontit eivät vie sähköä, koska niiden laitteistoa ei ole tarvinnut kytkeä päälle.

Välikaikaiset tilat otetaan käyttöön, kun sairaaloiden omat vainajatilat ovat täynnä. Yhteen konttiin mahtuu noin 15 vainajaa.

Malmilla kontteja on kritisoitu muun muassa siitä, että ne ovat hyvin lähellä asutusta. Muun muassa pihoilta ja parvekkeilta on niihin suora näköyhteys. Laaksossa kontit ovat sairaalan muurien takana, eivätkä näy sairaala-alueen ulkopuolelle.