Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maksuttomuus lisää viisivuotiaiden osallistumista varhaiskasvatukseen – Ilmaisuus innosti kokeilussa erityisesti matalan keskitulon perheitä

Maksuttomuus lisää osallistumista varhaiskasvatukseen, selvisi viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilusta. Tuloksen julkaisi Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) tänään perjantaina.

Erityisesti maksuttomuus houkutteli Karvin arvion mukaan matalan keskitulon perheitä. Sen sijaan pieni- ja suurituloisimpiin perheisiin se ei vaikuttanut.

– Sekä korkeimmissa tuloluokissa että matalimmassa tuloluokassa varhaiskasvatukseen osallistuminen oli jo hyvin yleistä, joten tässä mielessä kasvua ei voi määränsä enempää tietenkään tapahtua, selventää tiedotteessa arviointiasiantuntija Anna Siippainen Karvista.

Lue lisää: Kuntia ja rahaa tuli lisää: 5-vuotiaiden maksuton varhaiskasvatus saa jatkoa

Varhaiskasvatuksen suosio nousi taajaan asutuissa kunnissa ja kaupungeissa enemmän kuin haja-asutusalueilla.

– Jos osallistumista varhaiskasvatukseen halutaan edistää, olisi paikalliset osallistumisen esteet tärkeää tunnistaa ja niiden ratkomiseksi tarvitaan sekä kansallisen että paikallisen tason keskusteluja ja päätöksiä. Alueellista vaihtelua tullaan selvittämään tarkemmin myös kokeilun kolmannen vaiheen arvioinnissa, Siippainen toteaa tiedotteessa.

Nyt arvioitiin kokeilun toista vaihetta, joka ajoittui vuosille 2019–2020. Toisessa vaiheessa oli mukana 26 kuntaa, muun muassa Espoo, Helsinki ja Kirkkonummi. Kokeilukunnissa viisivuotiaille tarjottiin ilmaista varhaiskasvatuksessa 20 tuntia viikossa. Ikäryhmän osallistumisaste nousi näissä kunnissa noin 15 prosenttiyksikköä, kun nousua vertailukunnissa oli 6 prosenttiyksikköä.

Kasvua ei voi määränsä enempää tietenkään tapahtua.

Arviointiasiantuntija Anna Siippainen, Karvi

Karvin arvioinnin mukaan yksi tapa lisätä varhaiskasvatukseen osallistumista on pohtia asiakasmaksuja. Maksuttomuuden lisäksi voi arviointitiivistelmän mukaan miettiä asiakasmaksujen progression vähentämistä. Lisäksi Karvissa nähdään, että osallistumisintoa lisäisivät muun muassa subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palauttaminen ja riittävä aikuisten määrä lapsiryhmissä.

Lue myös: Kela: Isät laittaisivat lapsen hoitoon kodin ulkopuolelle aikaisemmin kuin äidit

Varhaiskasvatuksen osallistumisastetta halutaan nostaa, koska tutkimusten mukaan varhaiskasvatukseen osallistuneet lapset menestyvät paremmin koulussa.

Esimerkiksi Turun yliopiston tutkimuksessa todettiin, että alle kolmevuotiaina varhaiskasvatukseen osallistuneet kouluttautuivat pidemmälle kuin muut.

Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmassa on päätetty jatkaa maksuttomuuskokeilua ja sen kolmas vaihe alkoi elokuussa. Mukana on jälleen 26 kuntaa, joista osa on uusia ja osa ollut mukana myös kokeilun aikaisemmissa vaiheissa.

Toiseen vaiheeseen osallistuneet kunnat olivat Espoo, Halsua, Harjavalta, Helsinki, Hämeenkyrö, Joutsa, Järvenpää, Kempele, Kirkkonummi, Kitee, Kotka, Lahti, Laitila, Leppävirta, Loviisa, Miehikkälä, Mäntyharju, Oulu, Rusko, Salo, Somero, Sonkajärvi, Tammela, Toivakka, Turku ja Virolahti.

Lue myös: OAJ:n kysely: Kunnat varautuneet heikosti subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden paluuseen – Koronatoimetkin vähäisiä joka toisessa päiväkodissa