Alle päivän auki olleen ravintolan yrittäjä haki kaupungilta 160 000 euron korvauksia – Remontti kestänyt jo yli 9 kuukautta: "Se etenee hiiren askelin"

Ravintola: Kaupunki hylkäsi korvausvaatimuksen.

Baris Kaya ei ole voinut tehdä töitä sillä välin, kun on odottanut ravintolansa avautumista. Anniina Virtanen
Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Maunulalaisen ravintolan El Toriton yrittäjä Baris Kaya on hakenut kaupungilta yli 160 000 euroa vahingonkorvauksia. Kyse on menetetyistä liikevoitoista ajalta, jonka Kaya on joutunut pitämään ravintolansa kiinni.

Ravintola suljettiin joulukuun lopussa sen oltua auki vain vajaan päivän ja se on ollut kiinni siitä lähtien. Helsingin Uutiset kertoi tilanteesta 3.1. ja 21.3.

Kaupunkiympäristölautakunta hylkäsi korvausvaatimuksen.

Lue myös: Ensin ravintola odotti avautumista vuoden, sitten kaupunki vaati sulkemista vain yhden päivän jälkeen – Yrittäjä: "Roskiin meni jopa 15 000 euron edestä ruokaa"

Kaupunki antoi luvan avata ravintolan viime joulukuun lopulla, mutta sulakevika sulki ravintolan ovet. Vika saatiin korjattua, mutta samalla huomattiin muita tilaan liittyviä ongelmia, jotka piti saada kunnoon ennen uutta avausta.

– Kaiken piti olla kunnossa viime joulukuussa. Kyseessä oli rakennusvirhe, eikä viimevuotista remonttia oltu tehty kunnolla, Kaya sanoo.

Kaupungin tilapalvelut teettivät jälleen rakennustöitä, mutta on kulunut jo noin yhdeksän kuukautta, eikä vieläkään ole valmista.

– Remontti on kestänyt liian kauan. Vaikka kaupunki ei peri vuokraa ravintolatilasta, ja korvaa leasing-keittiölaitteiden kuluja, minulla on myös henkilökohtaisia kuluja, asunto, laskut ja perhe elätettävänä, Kaya kertoo.

Hänen mukaansa 160 000 euroa ei ole tuulesta temmattu, vaan summa on laskettu menetetyistä päivätuotoista. Avoimessa yhtiössä on mukana toinenkin yhtiömies.

Ravintolayrittäjä Baris Kaya on harmissaan, että El Torito on vieläkin kiinni. Hän odottaa kovasti, että pääsee avaamaan ravintolansa. Anniina Virtanen

V s. tilapalvelupäällikkö Osmo Rasimus vaikenee suurilta osin El Toriton tilanteesta, koska asioita on vielä kesken.

–  Rakennuttaja ja pääurakoitsija hoitavat kohteessa 2-vuotistakuun liittyviä korjauksia, jonka vuoksi ravintolaa ei voi avata vielä, Rasimus sanoo.

Itse ravintolan remontti olisi jo valmis. Rasimuksen mukaan remonttia tehdään muualla asuinrakennuksessa takuun mukaisesti, mutta hän ei tarkenna asiaa sen enempää.

Kaupunki järjestää ravintolassa koetilanteita, joilla varmistetaan, ettei hajuja kulkeudu asuntoihin ja äänitaso on tavanomainen. Baris Kayan mukaan ensimmäinen koetilanne syyskuun alussa meni läpi, mutta jokainen asuinkerros testataan erikseen.

Kun kaikki kokeet on läpäisty, tilapalvelut pyytää tilan omistajalta, Helsingin Asumisoikeus Oy:ltä lupaa ravintolatilan avaamiseen. Osmo Rasimuksen mukaan se ei kuitenkaan tapahdu vielä lähiviikkoina.

Lue myös: Ravintola ehti olla auki yhden päivän, sitten tuli viranomaissulku – ja sen perään korona: "Uskaltaako tänne lopulta kukaan tulla kun avaamme"

Kaupunkiympäristölautakunta toteaa päätöksessään, että liiketilan muuttaminen ravintolakäyttöön on kestänyt odotettua pidempään ja se on sisältänyt enemmän työvaiheita kuin oli alun perin odotettavissa.

Syynä tähän ovat olleet epäonniset sattumat, ja että muutoskorjauksia on jouduttu tekemään vasta talon valmistuttua.

Kaupunki hylkäsi ravintolayrittäjän vahingonkorvaushakemuksen, koska muutostöiden venyminen ei ole johtunut vuokranantajan laiminlyönnistä tai huolimattomuudesta.

– Remontti etenee hiiren askelin. Aika harmilliseltahan tämä päätös tuntuu, kun tuloja ei ole ollut lainkaan, Baris Kaya sanoo.

Yrittäjä harkitsee vievänsä vahingonkorvausasian hallinto-oikeuteen. Kaya korostaa, ettei ole kaupungin kanssa riitatilanteessa, vaan hakee oikeutta itselleen ja yhtiökumppanilleen. Kaikkein eniten hän kuitenkin haluaisi jo päästä avaamaan ravintolansa, jota monet paikallisetkin odottavat.

Lue myös: Käsittämätön moka peruskorjauksessa: Postiluukusta tiputetut kirjeet luiskahtavat takaisin rappuun – "Saranapuoleltakin melkein kissa mahtuisi"

Lue myös: Viime vuosina Maunulaan on muuttanut enemmän lapsiperheitä ja opiskelijoita – väestörakenne on keskiluokkaistunut

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Vaihda vapaalle ja tule Vantaalle – täällä on kaikki!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut