”Työmaa vei puolet tuloista” – massiivinen ratikkatyömaa pani yrittäjät ahtaalle Länsi-Helsingissä

Raideinvestoinnit: Jokerityömaa on varoittava esimerkki.

Pitäjänmäentiellä sijaitseva kiinalainen ravintola on työmaiden ympäröimä. Sakari Nupponen
Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Hiljaista on. Sisällä. Ulkona sen sijaanpauhaa työmaan meteli: kaivikoneet, kuorma-autot ja se loppuliikenne, joka yrittää sompailla tämän kaiken sekamelskan keskellä.

Ajo omalla autolla Pitäjänmäen S-marketiin on juuri nyt kaupunkisuunnistuksen mestarinäyte ohi Strömbergin ja muun teollisen alueen. Todellista kotiseuturetkeilyä!

Joidenkin yrittäjien – nyt ex-yrittäjien – ja ex-työntekijöiden mukaan kaupankäynnistä katosi alueella jopa 80–100 prosenttia.

– Puolet myynnistä lähti, sanovat kiinalaisen ravintolan West Beverlyn yrittäjät – rouva Zhouhong Chen ja herra Windy Ho.

Hon mukaan syitä on toki muitakin kuin ratikkatyömaa, vaikka ravintola tuntuu olevan massiivisen työmaan piirittämä. Arki-iltapäivänä lounaan jälkeen salissa istuu vain yksi asiakas.

Korona vei toimistotyöntekijät, kun nämä siirtyivät etätöihin. Korona niisti myös jalkapalloilijat, kun pelejä Talin hallissa ja kentillä peruttiin. Ravintola on ollut erityisesti HJK:n ja sen kannattajien suosiossa.

Jos menemme konkurssiin, maksaako valtio perheemme elannon?

– Jos menemme konkurssiin, maksaako valtio perheemme elannon? Ho kysyy.

Hän ei aio luovuttaa.

Pitäjänmäen S-marketille työmaan viivästyminen parilla kuukaudella tuli tietenkin yllätyksenä, mutta risteyksen pitäisi avautua liikenteelle jo aivan lähiviikkoina.

– Työmaalla on ollut vaikutusta myyntiin, toteaa ketjujohtaja Ari Talso HOK-Elannosta.

Ryhmäpäällikkö Minna Aravirta muistuttaa, että paikalle syntyy uusi ja hieno yhteys, kun sinne pääsee ratikalla.

– Katsomme luottavaisin mielin tulevaisuuteen, Talso toteaa.

Raidejokerin liikennöinnin on tarkoitus alkaa kesäkuussa 2024.

Toisaalla Haagassa liikenne siirtyi työmaan takia Ilkantien ja Aino Acktén tien kiertoliittymästä noin 150 metrin matkalta pohjoispuolen kaistoille. Poikkeusjärjestely on voimassa kevääseen 2021 asti.

Seuraavaksi työmaan painopiste Pitäjänmäessä ja työmaan haitat etenevät kohti suurta liikenneympyrää, jonka läheisyydessä ovat muun muassa Lidl ja ABC-asema.

– Katutyömaan aikaan kulkuyhteydet myymälään ovat toimineet tähän asti hyvin ja asiakkaat ovat päässeet ostoksille tavalliseen tapaan. Remontti huomataan myymälässä varsinkin lounasaikaan, kun remonttimiehet käyvät ostamassa eväitä. Olemme vakiinnuttaneet paikkamme pitäjänmäkeläisten lähikauppana, joten uskomme, että asiakkaat tulevat jatkossakin meille ostoksille katutöistä huolimatta, sanoo Pitäjänmäen Lidlistä vastaava aluepäällikkö Kees Karpatskij.

Työt käynnissä

Räjäytyksistä melua

Pitäjänmäentiellä Kutomotien ja Valimotien risteyksen kohdalla aloitettiin louhinta- ja räjäytykset 7. syyskuuta. Raidejokeriprojekti tiedotti töiden alla, että risteysalueen louhintatöitä tehdään eri vaiheissa noin puolen vuoden ajan. Kalliota louhitaan vesihuoltolinjojen rakentamisen vuoksi.

Pitäjänmäentiellä Taimistontien risteyksen tuntumassa alkoi kallion louhinta viime viikon lopulla ja kestää noin kuukauden. Kalliota on louhittava pois johtosiirtojen ja tulevan katulinjauksen alta.

Kallion porauksesta ja räjäytyksistä sekä kiviaineksen lastauksesta aiheutuu melua lähiympäristöön. Räjäytyksiä tehdään 3–5 päivässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.