Nuorisopuisto sai huikean vetonaulan, joka houkuttelee myös aikuisia ympäri Helsinkiä – "Onhan tämä aivan loistava"

Liikunta: Pihlajamäkeen rakennettu pumptrack-rata on asfalttipintansa ansiosta Helsingin ensimmäinen ja yksi Suomen suurimmista.

Olli Pikarinen (vas.), Pietari Viljakainen ja Jussi Laukkanen tulivat Pihlajamäen nuorisopuistoon testaamaan uutta pumptrack-rataa. Sanna Jompero

Sanna Jompero-Lahokoski

Pihlajamäen nuorisopuistoon avattiin viime viikon perjantaina Helsingin ensimmäinen asfalttipintainen pumptrack-rata.

Pumptrackia pitkin ajetaan pumppaavan liikkeen voimalla kaikenlaisilla pyörillä kulkevilla liikuntavälineillä.

Alkuiltapäivällä radalla on jo suorastaan ruuhkaa.

– Olen ensimmäistä kertaa täällä ja ollut aiemmin tuolla hyppyreiden puolella. Onhan tämä aivan loistava, sanoo temppuiluun tarkoitetulla dirt-pyörällä Kurkimäestä paikalle tullut Jussi Laukkanen, 21.

– Hallihan se kyllä olisi, mitä tänne tarvittaisiin.

Laukkanen on käynyt Kontulan skeittiparkissa, mutta siellä katto on liian matalalla ja väkeä on paikalla aina pilvin pimein, joten harrastehalleista on Helsingissä suorastaan pulaa.

Helsingissä vastaavanlaisia betonipintaisia ratoja on Kannelmäessä ja Roihuvuoressa, mutta Pihlajamäen rata on Helsingin ensimmäinen asfalttipintainen. Ja siitä käyttäjät ovat innoissaan. Radan rakentamisesta vastasi Trail It.

Merihaassa asuva Olli Pikarinen, 31, kävi ajamassa radan läpi jo avajaisviikolla.

– Sunnuntaina täällä oli niin paljon porukkaa, että hyvä kun sekaan mahtui. Tämä on selkeästi tullut tarpeeseen. Tällaisille harrastuspaikoille on kysyntää.

Suvilahden skeittiparkissa käyneen Pikarisen mukaan parkki on niinikään aina täynnä ja se olisi hyvä rauhoittaa skeittaajien käyttöön.

– Tämä rata on ainakin pyöräilijöille tosi hyvä. Kaaret ovat riittävän suuret, mutta radasta löytyy kuitenkin myös pyöreämpiä kohtia.

Pikarisen ja Laukkasen lisäksi paikalla on muitakin aikuisia lajin harrastajia. Pääosa käyttäjistä on kuitenkin noin 10-vuotiaita poikia, jotka ovat tulleet radalle pyörällä tai scootilla.

Pihlajamäen nuorisopuistoon pumptrack-rata rakennettiin kokonaan Omastadi-hankkeen turvin. Rata sai osallistuvan budjetoinnin potista 148 000 euroa. Radan lisäksi puistoon saatiin myös ulkokuntosali, omenapuita ja rahalla korjattiin kuplahallille sekä urheilukentälle johtavan tien siltarummut.

– Tämä ehdotus keräsi äänestyksessä 944 ääntä eli sai toiseksi eniten ääniä koillisen alueen ehdotuksista, sanoo hankkeen puuhamies, nuorisopuiston vastaava ohjaaja Erkki Laukkanen.

Hankkeen markkinoinnissa olivat aktiivisesti mukana alan harrastajat, pyöräilijät ja scoottaajat.

Ilman osallistuvaa budjetointia rataa ei Laukkasen mukaan oltaisi pystytty rakentamaan.

Pihlajamäen nuorisopuisto on nuorisopalveluiden ylläpitämä ja siellä järjestetään loma-aikoina lapsille sekä nuorille paljon erilaista ohjelmaa, kuten päiväleirejä. Puistossa toimii myös nuorten ylläpitämä kahvila.

– Se mikä täältä vielä puuttuu, on alamäkipyöräilyrata. Sen jälkeen täällä on kaikki pyöräilyyn liittyvät elementit. Kun seuraava osallistuva budjetointi tulee, niin voimme tehdä ehdotuksen, että sellainen tulisi, pohtii Laukkanen.

Yhdessä puistoon tulleet Aaron, 11, ja Lenni, 11, ajavat vimmatusti rataa läpi toinen scootilla ja toinen maastopyörällä.

– Tämä on kiva. Rata on sopivan pitkä. Olimme täällä eilenkin koulun jälkeen, punaposkinen Lenni toteaa.

Osallistuva budjetointi

Rataan rahat äänestyksellä

Pihlajamäen viime viikolla avattuun pumptrack-rataan saatiin rahat Helsingin kaupungin osallistuvan budjetoinnin Omastadi -hankkeesta.

Toteutettavat kohteet valitaan vuosittain äänestämällä.

Radan rakentaminen keräsi 950 ääntä.

Hanke sai yhteensä 148 000 euroa. Pohjatöihin kaupunki käytti muuta rahaa.

Kaupunki myöntää lähes vuosittain rahaa osallistuvan budjetoinnin hankkeisiin, joiden toteutuksesta asukkaat äänestävät.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut