"Pahimmat sairastelukuukaudet ovat vasta edessä" – Päiväkotien henkilöstövaje pysynyt Helsingissä kurissa, THL:n ohje vähentänyt oireisten lasten hoitoontuontia

Henkilöstövaje: Tilanne on parempi kuin keväällä, sanoo päivähoitopomo.

Kun vähänkin oireilevat lapset ja henkilökunta jää kotiin, läsnäolevat hoitolapset pysyvät terveempinä. Päivi Tuovinen
Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Helsingin päiväkodeissa on aika-ajoin kamppailtu henkilöstövajeen kanssa syksyn aikana. Henkilöstölle on annettu tarkat ohjeet siitä, että pienimmässäkään nuhassa tai köhässä ei saa tulla töihin.

Hoitajien ja varhaiskasvatuksen opettajien poissaolot kasvoivat keväällä, kun taas kesällä ne tasaantuivat normaalille tasolle. Helsingin varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas arvioi, että syksyllä henkilöstön poissaoloja on hieman normaalia enemmän.

– Ihmiset saattavat odottaa koronatestejä muutamankin päivän ja jäädään todella herkästi kotiin, jolloin sillä on vaikutusta, hän toteaa.

Päiväkotien tiukalla koronaohjeella myös yllättävä puoli – "Meille tullut kahdensuuntaista viestiä"

Tilanne on Järvenkallaksen mukaan rauhallinen ja kesän jälkeen jopa parempi henkilöstön poissaolojen osalta.

Lue myös: "Tauti on tällä hetkellä nuorissa" – Koronaepidemia nyt erilainen kuin keväällä, viranomaiset huolissaan kehityssuunnasta

Lännen alueen varhaiskasvatuksen päällikön Keijo Räikkösen mukaan tilanne on saadun palautteen mukaan melko hyvä. Haasteita on tullut siitä, jos useampi työntekijä samassa päiväkodissa odottaa koronatestitulosta.

Ihmiset odottavat koronatestejä muutamankin päivän.

– Yhdessä päiväkodissa myös lapsia oli poissa samassa suhteessa, mikä helpotti tilannetta, Räikkönen sanoo.

Ainakaan lännen alueella ei ole Räikkösen mukaan ollut tilannetta, jossa lakia rikottaisi vähäisen henkilöstömäärän vuoksi. Hänen mukaansa pienryhmätoimintaa on jopa saatu ylläpidettyä.

Lue myös: Uusia koronatartuntoja ilmoitettu yli 90 – useita ryvästymiä eri puolilla maata

Tilanne vaikuttaa olevan Helsingissä parempi kuin esimerkiksi Espoossa, jossa on jopa jouduttu harkitsemaan joidenkin päiväkotien sulkemista normaalia aikaisemmin. Myös Helsingissä joitakin toimintoja, kuten avoimia leikkikerhoja on saatettu sulkea yksittäisinä päivinä tai muuten supistaa toiminta-aikaa.

 – Täytyy muistaa, että pahimmat sairastelukuukauden ovat vasta edessä. Tilanne on nyt hyvä, mutta seuraamme tilannetta koko ajan herkästi. Varaudumme flunssakausiin hyvällä hygienialla ja noudattamalla koronaohjeita mahdollisimman hyvin, Järvenkallas sanoo.

Annamari, 30, on sairastanut koronaa jo yli 5 kuukautta – aktiivisen nuoren naisen elämä mullistui täysin: "Olen kuitenkin selvinnyt hengissä"

Muun muassa lasten käsienpesu hoituu tehostetummin kuin aiemmin ja siihen on kiinnitetty enemmän huomiota. Järvenkallas toteaa, että pienten lasten kohdalla turvavälien pitäminen on usein mahdotonta, mutta siirtoja vältetään lapsiryhmissä mahdollisimman paljon.

Helsingissä viidessä päiväkodissa on todettu korona-altistumista elokuun jälkeen ja lapsia ja henkilökuntaa on asetettu kotikaranteeniin. Kunnallisia päiväkoteja on Helsingissä yhteensä 349. Espoossa viidessä päiväkodissa on sen sijaan todettu koronatartunta.

Lue myös: Nyt tuli listaus: Vain nämä ovat lasten koronariskiryhmät

Lapsia on noin 2–4 prosenttia vähemmän paikalla varhaiskasvatuksessa kuin viime vuonna samaan aikaan.

– Lasten päivittäisessä läsnäolon määrässä on laskua, mutta mielestäni se on hyvin pientä. Voidaan todeta, että kokonaisuudessa lapset ovat tulleet hyvin varhaiskasvatukseen, Satu Järvenkallas sanoo.

THL on antanut selkeät ohjeet lasten vanhemmille. Kun huoltaja toteaa, että lapsella on koronavirukseen sopivia oireita, lapsi ei saa mennä kouluun tai päivähoitoon. Uuden ohjeen mukaan alle kouluikäisen lapsen lieviä oireita voi seurata kotona pari päivää ilman testaamista.

Välillä vähäoireisia lapsia on jouduttu käännyttämään ovella takaisin kotiin. Keijo Räikkösen mukaan tilanne oli vielä haastavampi keväällä.

– Silloinkin periaatteena oli, että vain terveet lapset otetaan hoitoon. Silti vanhemmat olisivat mielellään tuoneet hoitoon lapsen, jolla on pienet tai alkavat oireet. THL:n ohjeet ovat nyt selkeämmät, Räikkönen toteaa.

Jos lapsella havaitaan oireita kesken päivän, vanhempien kanssa neuvotellaan ja lapsi haetaan kotiin.

Lue myös: Milloin flunssakierteessä oleva lapsi on vietävä koronatestiin? THL: päiväkoti tai koulu ei voi vaatia todistusta testistä

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut