Päiväkotien tiukalla koronaohjeella myös yllättävä puoli – "Meille tullut kahdensuuntaista viestiä"

Korona: THL lievensi ohjeitaan alle kouluikäisten lasten koronatestaamisesta.

Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Päiväkoti-ikäisten lasten vanhempia on helpottanut suuresti THL:n lievennetyt ohjeet siitä, ettei pienistä oireista ole pakko mennä koronatestiin.

Helsingin vanhempainyhdistysten kattojärjestö Helvaryn puheenjohtaja Sanna Valtonen kertoo, että pienten lasten vanhemmilta on tullut eniten yhteydenottoja koronatestaamisesta.

"Pahimmat sairastelukuukaudet ovat vasta edessä" – Päiväkotien henkilöstövaje pysynyt Helsingissä kurissa, THL:n ohje vähentänyt oireisten lasten hoitoontuontia

– On yksittäisiä tapauksia, joissa testituloksen saaminen on kestänyt jopa kahdeksan päivää, mutta lapsen oireet ovat menneet ohi kahdessa päivässä. Näissä tilanteissa vanhemmille voi tulla isojakin ansionmenetyksiä, koska harva työehtosopimus maksaa lapsen sairaspäivistä, Valtonen sanoo.

Lue myös: Milloin flunssakierteessä oleva lapsi on vietävä koronatestiin? THL: päiväkoti tai koulu ei voi vaatia todistusta testistä

Lisäksi haasteita on tuonut se, jos kesken päivän lapselle on tullut pieniäkin flunssan oireita, kuten aivastelua tai nenän vuotoa. Tällöin päiväkodista soitetaan vanhemmalle, että lapsi olisi haettava kotiin.

– Sehän ei aina vain onnistu. Ja jos on jatkuvassa flunssakierteessä, voi tulla huoli, kuinka kauan työnantaja ymmärtää. Varmasti se aiheuttaa kitkaa myös perheissä, Valtonen toteaa.

Samaan aikaan tilanteessa on nähty positiivinenkin puoli. Kun lapset ja henkilökunta jää vähäisistäkin oireista pois, läsnäolevat lapset ja aikuiset ovat paljon terveempiä kuin aikaisemmin.

– Meille on tullut kahdensuuntaista viestiä, kiteyttää Valtonen.

Lue myös: Nyt tuli listaus: Vain nämä ovat lasten koronariskiryhmät

Hieman huolta on myös aiheuttanut päiväkotien henkilöstön riittävyys. Vanhempia mietityttää, löytyykö päiväkodista lapselle tarpeeksi tuttuja aikuisia esimerkiksi, kun vaihtelevuutta voi olla paljon.

– Etenkin ne vanhemmat saattavat olla huolissaan, joiden lapset vasta aloittelevat päiväkotiuraansa, Valtonen toteaa.

Lue myös: "Tauti on tällä hetkellä nuorissa" – Koronaepidemia nyt erilainen kuin keväällä, viranomaiset huolissaan kehityssuunnasta

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut