Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Satoja taimia jaossa ilmaiseksi Kiasman edustalla – Helsinki suosittelee näitä alueita istutuspaikoiksi

Puut: Taideprojekti nostaa esiin hiljaisuuden, tilan ja luonnon merkitystä.

Syyskuun lopussa nykytaidemuseo Kiasman edustalta pääsee taas hakemaan puun taimen ilmaiseksi. Viime vuonna kuusen, männyn ja koivun taimia jaettiin yhden päivän aikana yhteensä 4 000 kappaletta.

Miljoonan puun talkoot -projektin äiti, taiteilija Nina Backman aikoo lensi Berliinistä Suomeen, jotta pääsi itse jakamaan taimia halukkaille viime viikonloppuna Keravalle ja tulevana keskiviikkona 23. syyskuuta kello 9–17 Helsinkiin.

– Meillä on tällä hetkellä 2 000 kappaletta taimia jaossa, mutta se saattaa nousta vielä. Keräämme taimipankkia, jonka tarkoitus on, että me voisimme lahjoittaa taimia myös kaikille Suomen kouluille, hän kertoo.

Lue myös: Helsinkiin vaaditaan 100000 uutta puuta – "Kaupunkipuun istuttaminen maksaa keskimäärin 3 500 euroa"

Taimen voi hakea kuka tahansa ikään katsomatta. Taimia saa ottaa vain yhden kerrallaan, eikä sitä voi istuttaa aivan minne tahansa päin Helsinkiä. Backmanin taideprojektissa on mukana muun muassa Helsingin kaupunki, joka suosittelee istutusalueiksi Uutelaa, Mustavuorta, Kallahtea, Seurasaarta ja Keskuspuistoa.

– Teemme yhteistyötä kaupunkien ja kuntien kanssa, jotta voimme sopia istutuspaikat etukäteen. Näin istutamme oikeanlaisia puita yhteistyössä metsäpuolen ja kaupungin puutarhurien kanssa, Backman sanoo.

– Olisi turhaa jakaa taimia, jotka kaupunki repisi pois, koska ne ovat väärällä paikalla tai väärin istutettu.

Lue myös: Helsinkiin halutaan lisää "Rakkauden metsiä" – näin kaupunki vastaa asukkaiden toiveeseen

Puun taimen voi istuttaa myös oman kodin tai mökin pihalle. Kaikille sellaista ei kuitenkaan ole, ja siksi istutuspaikkoja on osoitettu projektia varten.

Backman lupailee, että ensi vuonna Helsinkiin voisi olla tulossa jakoon isompiakin, 2–3 metrin kokoisia puita.

Backmanilla on tavoitteena laajentaa taideprojektiaan myös muille paikkakunnille.

Miljoonan puun talkoiden taustalla on Backmanin Silence Project. Jokamiehenoikeuksista inspiraationsa saanut taideprojekti nostaa esiin hiljaisuuden, tilan ja luonnon merkitystä ja sen vaikutusta suomalaiseen kulttuuriin, arvoihin sekä identiteettiin.

Taimet saadaan Harviala Oy:ltä, Suomen vanhimmalta taimitarhalta. Osan taimista jakoon lahjoitti Harvialan toimitusjohtaja ja osa saatiin mukana olevilta yhteistyötahoilta. Viime vuoden taimet maksettiin yrityksiltä kerätyiltä taimilahjakorteilla.

Lue myös: Rakastavaiset voivat pian istuttaa yhteisen puun Helsinkiin – Rakkauden metsän paikkakin on jo päätetty