Nyhtökauran kehittäjä Reetta Kivelä uskoo, että ruoka-aineet kasvavat pian laboratoriossa – harva silti viljelee ruokaansa itse

Ruoka: Nyhtökauran kehittäjä on varma, että pian ruoka-aineet kasvavat laboratoriossa. Harva silti viljelee ruokaansa itse.

Työelämäprofessori Reetta Kivelä on ilahtunut siitä, että hävikkiruokaa hyödynnetään nyt entistä tarmokkaammin. Heikki Tuuli
Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Vuonna 2014 liikkeelle lähtenyt nyhtökaurabuumi osui monella tavalla oivalliseen saumaan: kuudessa vuodessa lähikauppojen ruokahyllyille on tulvinut erilaisia kasvisproteiinituotteita.

– Tällaista ilmiötä ei koskaan olisi syntynyt, jos suomalaiset eivät olisi suhtautuneet nyhtökauraan myös tunteella. Kieltämättä uusi tuote hämmensi markkinoilla, mutta kuluttajat ottivat sen omakseen, arvioi nyhtökauran toinen kehittäjä ja Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan työelämäprofessorina juuri aloittanut Reetta Kivelä.

Kivelää voi hyvällä syyllä pitää kasviproteiinipohjaisen nyhtökauran ”äitinä”, joka on itse valmistanut Suomen ensimmäiset nyhtökauratuotteet. Kaurasta on haettu apua jopa maailmanlaajuiseen ruokapulaan.

– Vaikka ruoan tehokkaan alkutuotannon kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että kasviproteiinin käyttöä lisätään merkittävästi, en silti usko, että suomalaiset viljelevät jatkossakaan ruokaa itse, Kivelä pohtii.

– Olemme jo liian kaukana siitä yhteiskunnassa, jolloin ruokaa tuotettiin valtaosin omin voimin.

Sen sijaan on hyvinkin mahdollista, että kasvipohjaisia ruoka-aineita viljellään aiempaa mittavammin sisätiloissa, jopa laboratoriossa.

Nyhtökauralla pyyhkii tällä hetkellä hyvin. Jatkossa lisenssejä nyhtökauran valmistukseen on tarkoitus myydä muun muassa elintarvikeyrityksille ympäri maailman.

Kivelä aloitti syyskuun alussa työelämäprofessorina Viikissä. Hänellä on painavaa sanottavaa muun muassa hävikkiruoasta.

– Hävikkiruoka on pelkästään jo Suomessa valtava ongelma, jonka ratkaiseminen on kaikkien yhteinen etu, Kivelä muistuttaa.

– Siksi esimerkiksi Helsingin hävikkiruokaterminaalin rakentaminen on ollut enemmän kuin tervetullut hanke.

Hänen mielestään olisi ensiarvoisen tärkeää, että sekä tutkijat, opiskelijat että alan rahoittajat saataisiin saman pöydän ääreen kehittämään tulevaisuuden ruokajärjestelmiä tehokkaasti.

Suomen kulttuurirahasto myönsi helmikuussa Kivelälle suurpalkintonsa vastuullisesta kulinarismista ja suomalaisen ruokapöydän uudistamisesta.

Kuka?

Reetta Kivelä

Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan työelämäprofessori.

Elintarviketieteiden tohtori ja kaurapohjaisen kasviproteiinituotteen nyhtökauran toinen kehittäjä

43-vuotias, asuu Käpylässä.

Mieliruoka uudet perunat, silli ja vihannekset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.