Koulujen syyslomaan on enää 3 viikkoa, minne silloin voi matkustaa? – "Kanarian matkat on jo peruttu"

Koulujen syyslomaan on alle kuukausi aikaa. Helsingissä koululaiset lomailevat 12. lokakuuta alkavalla viikolla.

Moni on tuolla viikolla yleensä tähynnyt ulkomaille. Perinteinen kohde Kanaria jää kuitenkin nyt väliin: torstaina julkaistussa THL:n uusimmassa liikennevalokartassa Espanja hehkuu yhä punaisena.

– Lokakuun lennot on jo peruttu ja asiakkaille on informoitu asiasta. Tällä hetkellä ensimmäinen lentomme Kanarialle on 31. lokakuuta, kertoo tuotepäällikkö Jessica Virtanen Tjäreborgilta.

–  Tilannetta seurataan ja olemme aina suoraan yhteydessä asiakkaisiimme, jos matkoja peruutetaan.

Thaimaan kaikkia matkoja ei ole Virtasen mukaan talvelle vielä peruttu ja tilannetta seurataan. Tällä tietoa ensimmäiset lennot olisivat joulukuussa. Thaimaa ei ole ottanut turisteja vastaan torjuakseen koronavirusta.

Kypros vapautui matkustukseen aiemmin tässä kuussa. Onko sinne luvassa lisää matkoja?

Tjäreborgin Virtanen toteaa, että ei:

–  Matkatoimistojen on mahdotonta muutella kohdevalikoimaa muutaman viikon välein ja lyhyellä varoitusajalla viranomaisten jatkuvien matkustusrajoitusten pohjalta.

– Tästä johtuen esimerkiksi Kyproksen ottaminen takaisin listoille ja syysmatkojen järjestäminen sinne tässä vaiheessa on aivan liian myöhäistä ja taloudellisesti mahdotonta. Myyntiaikaa olisi enää pari viikkoa, Virtanen jatkaa.

Tui Finlandilta puolestaan kerrotaan, että lähtöjä Kyprokselle on syyslomaviikoilla kaksi ja ne täyttyvät kovaa vauhtia.

Kanarian suhteen Tuillakin olla odottavalla kannalla, talven matkat ovat myynnissä.

– Toivomme, että matkailu avautuisi myös näihin kohteisiin Teneriffalle ja Gran Canarialle, toteaa Laura Aaltonen Tuin viestinnästä.

Virtasen mukaan koronakriisin kurittama matkailuala on koettanut epätoivoisesti saada ääntään kuuluviin niin poliitikkojen, viranomaisten kuin mediankin piirissä.

– Matkatoimistojen ja matkanjärjestäjien liiketoiminta on ollut viranomaisten rajoitusten johdosta pysähdyksissä jo kuukausia, mutta tukia ei alalle myönnetä. Toivoisimme myös yhteistyötä viranomaisten kanssa, jotta voisimme kehittää turvallista matkailua. Korona ei tule katoamaan lähiaikoina, joten meidän tulisi löytää keinoja jatkaa elämää mahdollisimman normaalisti tilanne huomioiden.

 – Suomi ei voi eristäytyä muusta maailmasta ja sulkea matkailua hamaan tulevaisuuteen. Matkailulla on erittäin isot taloudelliset vaikutukset ja tulisi huomoida myös matkailun laaja kirjo, muistuttaa Virtanen.

Hän sanoo toiveena olevan, että Suomen viranomaiset noudattaisivat yhtenäistä EU-linjaa, eivätkä aja koko Suomen matkailuelinkeinoa alas.

Finnair-konserniin kuuluva Aurinkomatkat kertoo, että sillä on syyslomille myynnissä ainoastaan kaupunkilomia esimerkiksi Berliiniin, Riikaan ja Varsovaan.

– Niihin tulee tasaisesti varauksia ja lähilähdöt selkeästi kiinnostavat ihmisiä, kertoo Mari Kanerva Aurinkomatkojen viestinnästä.

Uutuutena matkanjärjestäjä aikoo aloittaa kotimaahan suuntautuvat pakettimatkat.

Kanerva toteaa, että Aurinkomatkat perui viime viikolla kaikki pakettimatkat 31. lokakuuta saakka ja 1. marraskuuta ja sen jälkeen alkavien matkojen toteuttamisesta tehdään päätökset lokakuun alussa.

– Yleisesti ottaen talven myynti on pienempää kuin vuosi sitten, mutta peruuntuneita matkoja on siirretty jonkin verran lähikuukausille ja esimerkiksi marraskuun kysyntä on kasvanut viime aikoina. Matkustushalukkuutta siis on, kunhan matkoja päästään taas järjestämään, kuvailee Kanerva.

Ihmisten kiinnostus kohdistuu myös jo kesään 2021.

– Olemme myyneet yli puolet enemmän matkoja kuin viime vuonna samaan aikaan. Kreeta ja Rodos johtavat ylivoimaisesti kysyntätilastoa, mutta myös kohteisiin, joihin ei tänä kesänä päästy lainkaan, kuten Marmarikselle, Mallorcalle, löytyy hyvin kysyntää, Kanerva kertoo.

Matkojen varaamishalukkuutta pyritään lisäämään laajennetuilla muutos- ja peruutusehdoilla.

– Tämän talven matkoihin on voimassa entistä joustavammat muutos- ja peruutusehdot, eli Aurinkomatkat-paketin voi muuttaa kuluitta tai peruuttaa toimistokuluin, kun matkan alkuun on vähintään 21 vuorokautta, Mari Kanerva kertoo.

Aurinkomatkat on myös ehtinyt käsitellä kaikki vastaanotetut peruuntuneita matkoja koskevat rahanpalautuspyynnöt.

Tjäreborgilta kerrotaan puolestaan, että palautuksissa menee tällä hetkellä noin 3–4 viikkoa.

– Meille ei kyselyitä rahanpalautuksista ole juuri tullut enää viikkoihin, palautuksia koskien löytyy tietoa nettisivuiltamme, Jessica Virtanen toteaa.

Juttuun lisätty Tui Finlandin kommentit 18.9. kello 14.50.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut