Matkaliputtoman nuoren miehen tapauksessa ei epäillä rasistista motiivia – Poliisi: Voimakeinojen käyttöön on oikeus tietyin edellytyksin

Helsingin poliisilaitos vastaanotti heinäkuussa tutkintapyynnön, jossa pyydettiin tutkimaan, ovatko HSL:n lipuntarkastajat ja heitä avustaneet järjestyksenvalvojat syyllistyneet pahoinpitelyyn tai muuhun rikokseen tilanteessa, jossa tummaihoinen nuori mies joutui voimankäytön kohteeksi Rautatientorilla.

Heinäkuussa muun muassa Iltalehti kertoi, että 17-vuotias liputta matkustanut nuori yritti paeta tarkastajia asian ilmitulon jälkeen, jolloin hänet otettiin kiinni. Silloisten tietojen mukaan kiinniotetun valkoihoinen, myös liputta matkustanut kaveri, olisi päästetty menemään.

Tapahtumasta levisi myös video sosiaalisessa mediassa, joka ei kuitenkaan kattanut kaikkia tapahtumia. Kiinniotettu nuori mies kertoi Iltalehden haastattelussa kesällä, että hän oli hyväksynyt tarkastusmaksun jo ennen tarkastajien ja järjestyksenvalvojien voimakeinojen käyttöä. Pojan mukaan tarkastajat olivat alusta lähtien aggressiivisia.

Tutkintapyynnön mukaan tapahtumassa olisi ollut rasistiset vaikuttimet. Helsingin poliisilaitos aloitti asiassa esiselvityksen sen arvioimiseksi, onko asiassa syytä epäillä jotain rikosta.

Esiselvityksessä hankittiin lausunnot lipuntarkastajilta ja järjestyksenvalvojilta sekä tutustuttiin asiasta saatavilla oleviin valvontakameratallenteisiin.

Esiselvityksen perusteella ei ilmennyt tukea sille, että lipuntarkastajien ja järjestyksenvalvojien menettely olisi ollut oikeudetonta, ylimitoitettua tai perustunut rasistiseen vaikuttimeen.

Selvityksien sekä valvontatallenteiden perusteella ei ole syytä epäillä, että voimakeinoja olisi käytetty perusteettomasti tai ylimitoitettu niiden käyttö siten, että niitä ei olisi tapauksen olosuhteissa pidettävä puolustettavina.

Poliisi muistuttaa tiedotteessaan, että lipuntarkastajilla ja järjestyksenvalvojilla on lakiin perustuva oikeus voimakeinojen käyttämiseen tietyin edellytyksin ja asiassa ei ole syytä epäillä, etteikö näitä edellytyksiä olisi tässä tilanteessa ollut käsillä.

Asiassa ei ilmennyt tutkintapyynnössä esitetyn käsityksen tueksi myöskään seikkoja siitä, että ilmoittajan joutuminen lipuntarkastuksen tai sittemmin voimakeinojen käytön kohteeksi olisi johtunut tämän ihonväristä tai mistään muustakaan kielletystä syrjintäperusteesta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut