Poliisi iskee nyt huolella valittuihin kohteisiin Helsingissä – "Perehdymme muun muassa rahaliikenteeseen ja työvuorosuunnitteluun"

Poliisi on hyödyntänyt kohdevalinnassa sekä poliisille toimitettuja vihjeitä että moniviranomaisyhteistyössä saatuja tietoja. Arkisto / Jussi Vehkasalo
Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Helsingin poliisi järjestää tällä viikolla kolmipäiväisen valvontatapahtuman, jonka aikana poliisi tekee tarkastuksia ennakkoon valittuihin kohteisiin eri puolilla kaupunkia. Kohteet ovat eri alojen suomalais- ja ulkomaalaisomisteisia yrityksiä. Tarkoitus on selvittää, noudattavatko valvontakohteet toiminnassaan ulkomaalaislakia – onko kohteessa työskentelevillä lupa oleskella ja tehdä työtä Suomessa – ja noudatetaanko työsuhteissa niitä koskevia lakeja ja muita säännöksiä, kerrotaan tiedotteessa.

Kohteet on valittu ensimmäistä kertaa uudella tietojohtoiseen poliisitoimintaan kuuluvalla menetelmällä, jota kutsutaan viranomaistietoon perustuvaksi kohdevalinnaksi. Poliisi on hyödyntänyt kohdevalinnassa sekä poliisille toimitettuja vihjeitä että moniviranomaisyhteistyössä saatuja tietoja. Valvontatapahtumassa ovat mukana myös Aluehallintovirasto, Rajavartiolaitos sekä ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä.

– Käytännössä tämä tarkoittaa lupa-asioiden tarkistamisen lisäksi esimerkiksi sitä, että selvitämme, millaisia työvuoroja työntekijät tekevät ja saavatko he työstään asianmukaisen korvauksen. Perehdymme muun muassa kohteen rahaliikenteeseen ja työvuorosuunnitteluun, havainnollistaa valvontatapahtumaa johtava rikoskomisario Kalle da Silva Gonçalves Helsingin poliisilaitoksen tiedotteessa.

Poliisin analysoimien tietojen perusteella osa kohteista on sellaisia, että jo ennakkotietojen perusteella ylittyy niin kutsuttu syytä epäillä -kynnys eli on syytä epäillä rikosta. Loppujen osalta tilanne on se, että on aihetta olettaa, että ulkomaalaislakia rikotaan tai toiminta on muutoin lainvastaista. Poliisi menee tarkastuksilla selvittämään, mikä kohteen todellinen tilanne on.

Koska valvonnan kohteena on ulkomaalaislain noudattaminen, kyse on niin kutsutusta ulkomaalaisvalvonnasta. Valvonta kohdistuu laittomaksi epäiltyyn toimintaan, eikä poliisi ole kohdevalinnassa lähtenyt olettamaan tai määrittämään henkilöiden etnisyyttä.

– Kohteissa toimii työnantajina ja työntekijöinä sekä Suomen että ulkomaan kansalaisia. Myös Suomen kansalainen voi syyllistyä ulkomaalaislain rikkomiseen, esimerkiksi teettämällä laittomasti työtä ulkomaalaisella henkilöllä, jolla ei ole oikeutta tehdä töitä Suomessa, jolloin on kyse työnantajan ulkomaalaisrikkomuksesta, da Silva Gonçalves jatkaa tiedotteessa.

Työnantajien järjestö ja ammattiliitto yhdessä kiinteistöhuollon pimeää työtä vastaan – keinona sama kuin rakennuksilla

Yle: Helsingin poliisi tutkii vakavaa ihmiskauppaepäilyä – Mies työskenteli vuosia ilman palkkaa

Raiskasi, piti nälässä ja rajoitti yhteydenpitoa vanhempiin – espoolaismiehelle kolmen vuoden tuomio useista rikoksista

Esitutkinta valmistui: Veijo Baltzaria epäillään muun muassa törkeästä ihmiskaupasta ja törkeistä seksuaalirikoksista – Poliisin epäilyn mukaan kulttuurineuvos määräsi uhriensa elämästä ja erkaannutti heidät läheisistään

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Vaihda vapaalle ja tule Vantaalle – täällä on kaikki!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut