Helsinkiin patsas Huuhkajille? – Kaupunki tyrmää ajatuksen, mutta tällä keinolla hanke voisi edetä

Töölön pallokentällä juhlittiin viime vuonna näyttävästi jalkapallomaajoukkue Huuhkajien EM-kisapaikkaa. Pekka Ruissalo

Sanna Jompero-Lahokoski

Helsinkiin toivotaan patsasta jalkapallomaajoukkue Huuhkajille.

Kyseessä on valtuutettu Suldaan Said Ahmedin (Vas.) ja viiden muun valtuutetun allekirjoittama aloite, jossa patsasta toivotaan Helsinkiin Huuhkajien kunniaksi.

Aloitteessa toivotaan, että kaupunki ryhtyy tarvittaviin toimiin ja selvittää hankkeen yhteistyö- ja kumppanuusmahdollisuudet.

Kaupunginhallitus (KH) käsitteli aloitetta kokouksessaan tällä viikolla, mutta ei pitänyt aloitetta kannatettavana.

KH toteaa lausunnossaan, että Helsingissä on ollut pitkäaikaisena periaatteena, että kaupunki ei kustanna henkilömuistomerkkejä eikä niihin rinnastettavia yhdistysten tai yritysten muistomerkkejä. Kaupunki ei myöskään ole muistomerkkien kohdalla aloitteellinen taho.

– Helsingissä olisi lukematon määrä muistomerkillä juhlistettavia henkilöitä ja ryhmiä. Olisi mahdotonta tehdä tasapuolista ja oikeudenmukaista valintaa siitä, kuka ansaitsee julkisin varoin kustannettavan muistomerkin ja kuka ei, lausunnossa todetaan.

Muistomerkit tulevat Helsingille pääsääntöisesti lahjoituksina. Yksi keino kuitenkin on, miten patsas saattaisi Helsingin kadulle tai vaikkapa Töölön pallokentän kupeeseen päätyä.

Kaupunki nimittäin vastaanottaa julkisen taiteen lahjoituksia. Lahjoituksia otetaan vastaan harkiten, sillä julkiseen tilaan sijoitettavat patsaat vaikuttavat kaupunkikuvaan pitkään.

– Jos Huuhkajien patsashanke etenisi niin, että sille järjestyisi kaupungin ulkopuolinen koordinointi ja rahoitus, kaupungin taidemuseo varmistaisi patsaan taiteellisen laadun ja kaupungin kokoelmiin liittämisen muut edellytykset, KH toteaa.

Muistomerkkeihin liittyvästä taustatyöstä, rahoituksen ja yhteistyökumppanien

hankkimisesta ovat vastanneet kansalaisyhdistykset ja yritykset.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut