Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistitko? Nokipojan tai nokitytön on kavuttava katolle vähintään kerran vuodessa – katso myös vinkit oikeaan puunpolttoon

Säännöllinen nuohous on yksi avaintekijöistä paloturvallisuudessa. Suomessa leviää vuodessa yli 600 tulipaloa tulisijasta.

Laki määrää, että vakituisesti asutuissa rakennuksissa tulisijat ja savuhormit on nuohottava vähintään vuoden välein, muistuttaa vakuutuskonserni LähiTapiola tiedotteessa.

Vapaa-ajan asunnoissa nuohous on tehtävä vähintään kolmen vuoden välein.

Kylmenevät ilmat ja syksyn saapuminen lisäävät lämmitystarvetta. Tauon jälkeen tulisijojen lämmittäminen tulee aloittaa rauhallisesti ja kuivalla puulla.

Pitkään kylmänä olleen piipun liian nopea lämmitys voi vaurioittaa hormin rakennetta ja aiheuttaa pahimmillaan hallitsemattoman nokipalon.

– Tilastojemme mukaan tulisijoista käynnistyy yli 600 tulipaloa vuosittain. Tyypillisimmät onnettomuuksien syyt ovat palava materiaali liian lähellä tulipesää, takan halkeamat ja lattiasuojauksen puute. Säännöllisemmällä nuohouksella moni tulipaloista voitaisiin välttää, LähiTapiolan kehityspäällikkö ja paloinsinööri Antti Määttänen kertoo tiedotteessa.

Nuohooja nuohoaa hormit ja poistaa kertyneen jätteen ja tuhkan. Samalla tarkistetaan tulisijojen ja hormien kunto ja toimivuus. Nuohoojan työhön kuuluu paljon vaaranpaikkoja, joista moni on kiinteistönomistajan vastuulla.

– Kiinteistönomistajien tulisi huolehtia, että kiinteistöstä löytyy kiinteät tikkaat katolle ja tarvittaessa kulkusilta savupiipulle. Nojatikkaat eivät riitä. Katolle johtavat tikkaat ovat ehdottomasti ammatin vaarallisin paikka ja vuosittain nuohouksen yhteydessä tapahtuu turhia tippumisonnettomuuksia, Cervin nuohooja Janne Ilvonen selittää.

Puun pienpoltto on merkittävin haitallisten pienhiukkasten lähde. Pienhiukkasiin voi sitoutua myrkyllisiä raskasmetalleja tai hiilivetyjä, jotka keuhkoissa aiheuttavat terveyshaittoja.

Pienhiukkasten määrään voi vaikuttaa sytyttämällä takan oikein ja polttamalla vain kuivaa ja käsittelemätöntä puuta.

– Tulisija tulee aina sytyttää halkojen päältä käyttäen esimerkiksi koivun tuohta ja pilkkeitä. Puhdas ja kuiva puu aiheuttaa palaessaan paljon vähemmän pienhiukkaspäästöjä ja nokea hormeihin, Antti Määttänen sanoo.

Palaminen on savuttavaa ja epätäydellistä, jos tulipesä ladataan täyteen puita ja sytytetään pahvilla ja muilla roskilla puiden alta.

Tässä vielä vinkit lämmityskauden alkuun:

- Huolehdi nuohouksesta.

- Anna ilman kiertää. Avaa pellit ajoissa ja avusta ilman kiertämistä.

- Esilämmitä tulisijaa ja savukanavia.

- Vältä vetoa heikentävää alipainetta huoneistossa. Sammuta ilmastointi tai laita sen takkakytkin päälle, sammuta liesituuletin ja keskuspölynimuri. Avaa tarvittaessa ikkuna.

- Tuo polttopuut ajoissa sisälle.

- Varmista palo- ja häkävaroitinten toiminta.