50 vuotta täyttävän uimahallin tulevaisuus askarruttaa – "Kyllähän tämä aika pieni paikka on"

Rakentaminen: Kontulan uimahalli täyttää 50 vuotta, mutta mittavaan peruskorjaukseen ei ole budjetoitu rahaa. Höyrysaunaakaan ei ole luvassa.

Kontulalaiset Seija Niemi ja Marja Koponen ovat innokkaita uimareita. Heillä on tapana käydä yhdessä uimassa vähintään kerran viikossa, joskus kahdestikin.

Kuluvana vuonna 50 vuotta täyttävän Kontulan uimahallin tulevaisuus askarruttaa uimarinaisia.

– Paikat ovat sinänsä melko hyvässä kunnossa, mutta kyllähän tämä aika pieni paikka on. Joskus on liian paljon uimareita samalla radalla ja tällaiset kuntouimarit ovat silloin vain tiellä, arvioi Niemi.

– Minun mielestäni esimerkiksi solariumit ovat uimahalleissa turhia. Ne voisi lopettaa, kun on tuo ihosyöpäriskikin olemassa. Mutta tärkeintähän on, että meillä on oma uimahalli, Koponen kiittelee.

Vaikka monet Kontulan rakennukset alkavat olla elinkaarensa päässä, sama ei koske uimahallia.

– Kaikille on koko ajan ollut selvää, että uimahallin tilat ovat peruskorjauksen jäljiltä hyvässä kunnossa, toisin kuin ehkä muun ostoskeskuksen tilat, arvioi Urheiluhallit Oy:n toimitusjohtaja Pekka Laitinen.

– Uimahallissa mietitään korjaustarpeita, tehdään vuosihuoltoja ja remonttia aina tarpeen mukaan. Halli täyttää nykyiset laatuvaatimukset, vakuuttaa myös hallipäällikkö Katja Holm.

Holmin mukaan uimahallin peruskorjausväli on 25 vuotta, riippuen siitä missä laajuudessa peruskorjaus on tehty.

– Tietenkin aina olisi parasta saada uudet toimitilat. Jos vanhan uimahallin korjausaste on 60–70 prosenttia tai enemmän, uuden uimahallin rakentaminen tulee silloin edullisemmaksi.

Edellisen kerran Kontulan uimahallissa suoritettiin mittava uudistaminen viimeksi vuosina 2006–2007.

Kuluvana vuonna uimahallille on budjetoitu korjausrahaa hieman alle 100 000 euroa. Summalla on kustannettu muun muassa uudet lauteet, jotka vaihdettiin viime kesänä.

Vuosaaren uimahallin ylläpitoon on puolestaan varattu alunperin noin 500 000 euroa, mutta kevään koronatilanne leikkasi osan rahantarpeesta pois.

Kontulan uimahallin käyttäjät ovat toivoneet muun muassa höyrysaunoja, mutta sellaisiin ei Kontulassa ole tilaa.

– Lisärakentaminen on tässä tapauksessa kyllä hyvin vaikeaa, sillä uimahallin naapurit ovat liian lähellä, arvioi Urheiluhallit Oy:n kiinteistöjen toimialajohtaja Jari Ormo.

– Kontulan tapaiset tavalliset uimahallit ovat tärkeitä kaikenikäisten uimataidon ylläpitämisessä. Vaikka tarkkoja tilastoja ei uimataidosta olekaan, arvioisin, että noin puolet helsinkiläisistä osaa uida hyvin, laskee Helsingin uimarit ry:n uintikoordinaattori Noona Taipale.

– Helsingissä uimahalleja on kehitetty vuosi vuodelta parempaan suuntaan. Esimerkiksi esteettömyydestä on huolehdittu hyvin, kun halleihin on asennettu hissejä, Taipale kertoo.

Kontulan uimahalli

Vesiriemuja lähiössä jo 50 vuotta

Kontulan uimahalli avattiin vuonna 1970.

Vesipinta-ala 284 neliömetriä.

Isossa altaassa on neljä kaistaa, uintikaistojen pituus 25 metriä.

Ison altaan syvyys on 1,1–2,6 metriä.

Lastenaltaan syvyys on 0,4–0,8 metriä.

Altaiden veden lämpötila 28 astetta, kylmävesialtaan 7–9 astetta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut