Korkean kerrostalon rakentaminen aloittaa Ogelin torin uudistamisen – Kaavapomo: "Tämä on lähtölaukaus"

Rakentaminen: Tyhjillään olleen toimistotalon purkaminen käynnistää Oulunkylän torilla ison muutoksen. Tilalle tulee keskustamaisempi keskusta.

Oulunkylän torilla kohta alkava rakentaminen on alku koko torialueella tapahtuvalle isommalle muutokselle, jonka yhtenä suurimpana tekijä on raidejokeri.

– Oulunkylä on ensimmäisiä paikkoja, johon Helsinki on luomassa raideliikenteen verkostokaupunkia. Torin nurkalla tämä on lähtölaukaus eli ensimmäinen rakennusvaihe. Muutos on itse asiassa jo alkanut, toteaa asemakaavoituksen pohjoisen alueyksikön päällikkö Antti Varkemaa.

Vuonna 2024 valmistuvan raidejokerin rakennustyöt ovat repineet Oulunkylän keskusta-alueen tällä hetkellä työmaaksi.

Oulunkylässä radan toisella puolella rakennetaan jo uutta, mutta torilla ensimmäinen työmaa on alkamassa. Kaupunginhallitus hyväksyi viime viikolla Oulunkylän tori 1:n asemakaavan muuttamisen.

Muutoksen myötä torin kupeessa vuosia tyhjillään ollut kolmikerroksinen toimistotalo puretaan. Tilalle rakennetaan kuusikerroksinen asuintalo, jonka kivijalkaan tulee asuntoja. Asukkaita on tulossa 80.

– Rakentaminen on selkeästi korkeampaa kuin mitä Oulunkylän nykyinen rakennuskanta on. Se antaa esimakua, mitä jatkossa on luvassa, Varkemaa sanoo.

Toimistotontti on yksityisessä omistuksessa. Rakentamisesta on ilmoittanut olevansa kiinnostunut Kojamo eli tontille tullaan rakentamaan kovan rahan vuokra-asuntoja.

– Rakentaminen voi alkaa vuoden sisällä. Reilun kahden vuoden kuluttua siinä seisoo nykyistä korkeampi rakennus, Varkemaa juoksuttaa aikataulua.  

Torin ympäristöä ollaan jatkossa kehittämässä palveluiden keskittymäksi. Keskusteluita on ollut siitä, että nykyinen ostoskeskus siirtyisi puiston puolelle, mutta päätöksiä ei ole vielä tehty.

– Tavoitteena on, että torin ympäristöön saataisiin lisää asukkaita ja palveluita. Siihen on tulossa Oulunkylän nykyistä keskustamaisempi keskusta, jatkaa Varkemaa.

Päästäkseen rakentamaan vetovoimaista keskustaa Helsinki päätyi Oulunkylässä jo muutaman vuosi sitten täysin poikkeukselliseen ratkaisuun ja osti torin laidalla sijaitsevan kokonaisen kerrostalon.

Lue myös: Poikkeuksellinen ratkaisu: Helsinki ostaa asukkailta kokonaisen kerrostalon, maksaa 3 900 euroa per neliö

Kaupungin suunnitelmat ostaa kokonainen kerrostalo, purkaa se ja rakentaa tilalle uutta, on Helsingissä vielä poikkeuksellista, mutta vasta alkusoittoa, koska niin sanottu raakamaa on jo ostettu.

Lue myös: 3 900 e/neliö -kerrostalon kauppa vasta alkusoittoa Helsingissä – "Tämä on tulevaisuutta"

Oulunkylässä yli 30 vuotta asunut Seppo "Ykä" Nieminen ei muutoksia kaipaa.

– Ihan turha muuttaa mitään. Täällä on kaikki niin hyvin ja ihmiset ovat tyytyväisiä. Pubit ovat vähentyneet ja täällä on palveluita, kouluja ja päiväkoteja.

Niemisen käsipuolessa kulkeva Soile Koistinen on asunut Oulunkylässä 40 vuotta ja pitää alueen kehittämistä hyvänä asiana.

– Tämä on rauhallista aluetta, mutta hyvä että toimistotalon paikalle tulee jotakin uutta. Talo on ollut tyhjillään jo monta vuotta.

Torin laidalla asuva Milma Pähti pitää Oulunkylän sijaintia hyvänä, vaikka raidejokerin työmaa onkin haitannut liikkumista.

– Autottomana sijainti on plussaa. Täältä pääsee joka suuntaan ja joka kulkupelillä.

Oulunkylä uudistuu

Torille suunnitellaan asuntoja ja lisää palveluita

Kaupunginhallitus hyväksyi viime viikolla Oulunkylän tori 1:n asemakaavan muuttamisen.

Torilla sijaitseva toimistorakennus puretaan.

Tilalle rakennetaan 6-kerroksinen asuintalo ja katutasoon liiketilaa.

Tontilla on kerrosalaa 3 350 kerrosneliömetriä, josta uutta kerrosalaa on 1 888.

Kyseessä on ensimmäinen keskustan kehittämiseen liittyvä kaavamuutos torin ympäristössä.

Torin kupeeseen halutaan lisää palveluita ja asuntoja.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut