Helsingin ilmaisiin "puutyöiltoihin" on kova tunku, mutta kaikki ilmoittautuneet eivät silti saavu paikalle – "On kiva tulla tekemään jotain käsillä"

Kaupunki: Viisi koulua avaa iltaisin vuorollaan ovensa kaupunkilaisille ilmaiseksi. Puutyöluokkiin voi tulla tekemään omia projekteja.

Laura Walden ja Wilfried Boch kunnostavat Waldenin äidin lapsuudenkodin tuoleja omaan keittiöönsä. Timo Pitkänen (taustalla) auttaa tarvittaessa. Anniina Virtanen
Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Pikku Huopalahden koulu hiljenee iltapäivisin, mutta joka tiistai teknisessä puutyöluokassa käy kova koneiden surina ja sahanpuru pöllyää. Puutyöohjaaja Timo Pitkänen on avannut koulun teknisen työn luokan oven kello 17 ja väkeä alkaa valua sisään.

Pitkänen korostaa tulijoille, että hän ei ole opettaja, vaikkakin on ollut kymmenisen vuoden ajan ylä- ja ala-asteen kouluissa teknisen työn opettajana.

– Onhan tämä ihan mukavaa vaihtelua olla välillä aikuisten kanssa. Tämä on omalla tavallaan mielenkiintoista. En opeta, mutta ohjaan, neuvon ja autan, hän hymyilee.

Haastattelun lomassa hän hakeekin sopivia työkaluja ja availee lukollisia kaappeja tulijoille.

Laura Walden on tullut Wilfried Bochin kanssa kunnostamaan hänen äidin lapsuudenkodin tuoleja, kun kunnostusprojekti on jäänyt kesken. Tuolit tulevat valmistuessaan keittiöön.

– Kaksi on valmiina, mutta loput pitäisi vielä saada viimeisteltyä. Aiemmat sain kouluaikoina tehtyä, mutta näin aikuisiällä on ollut vaikea löytää tiloja, joihin pääsisi kunnostamaan tuoleja, Walden kertoo.

Hän tarvitsee lähinnä hiomakoneita, koska tuolit tarvitsevat uuden pinnan ja lakkauksen. Tosin lakkaus on tehtävä kotona, koska mitään omia projekteja ei voi jättää koululle odottamaan.

Helsinkiläisten toiveita todella kuunneltiin, ja paljon ääniä saanut OmaStadi-hanke puutyöluokkien käytöstä iltaisin toteutettiin koronasta huolimatta. Nyt ilmoittautujia otetaan kerralla vain kahdeksan, kun määrä ilman koronaa olisi ollut 16.

– Välillä joku unohtaa kuitenkin perua ilmoittautumisensa, eikä tule paikalle, joten olen ehdottanut määrän nostamista kymmeneen. Tänne olisi kuitenkin paljon tulijoita, Pitkänen sanoo.

Toukokuun loppuun saakka viiden eri alakoulun teknisentyön luokan ovi avataan kaupunkilaisille. Mukana ovat myös Vattuniemen, Hietakummun, Maunulan ala-aste sekä Itäkeskuksen peruskoulu.

Walden on todella yllättynyt, että hänen äänestämänsä hanke meni läpi, ja toteutui näin nopeasti. Hänelle tuli tunne, että voi vaikuttaa oman kotikaupunkinsa hankkeisiin.

– Ehkä tämä oli sellainen sopiva hanke, että tämä ei vaatinut ihan hirveästi. On järkevää, että nämä tilat saadaan iltaisin käyttöön, jos vain löytyy resursseja, että on joku, joka päästää meidät tänne ja voi valvoa tätä, Walden sanoo.

Hankkeeseen on budjetoitu 70 000 euroa ja se sai yli 2 800 ääntä.

John Bachér on ilmoittautunut ainakin kahdeksi kerraksi Pikku Huopalahden teknisen käsityön tiloihin, jotta saisi projektinsa valmiiksi. Hän kunnostaa pienen poikansa keinutuolin, jossa on liitokset löystyneet.

– Ei viitsi heittää poiskaan, kun tämä on kulkenut suvussa. Ja on oikeastaan kiva tulla tekemään jotakin käsillä, kun päivätyö on sellaista, jossa tarvitsee ajatella paljon. On hienoa nähdä käsiensä lopputulos heti, hän sanoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut