Kulosaaren hautausmaa on Helsingin "piilopuisto” – sinne on haudattu mahtimies, joka toi hampurilaiset Suomeen

Kulosaaren pienen hautausmaan kappeli sijaitsee Leposaaressa. Sakari Nupponen
Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Helsingin salaisuuksiin ja piilopuistoihin kuuluu Kulosaaren oma haustausmaa Leposaari, saari nimensä mukaan.

Täällä on löytänyt hautapaikkansa moni helsinkiläinen ravintola-alan suurvaikuttaja. Heistä merkittävimpiin kuuluu Hotelli Tornin ravintoloitsija ja Tornin ritari Jorma Soiro, joka lukuisan muun toimen ohella perusti Suomen ensimmäisen brittityylisen pubin Richard’s Pubin.

Toinen mahtimies Leo Vuoristo loi vaimonsa Sadun (Tiivola) kanssa hotelli- ja ravintolaimperiumin, jonka lippulaiva on yhä Haikon kartanohotelli Porvoossa. Siinä sivussa hän tuli tuoneeksi ihka oikeat hampurilaiset Suomeen Linnanmäen huvipuiston kautta.

Rapistuvan ostoskeskuksen ravintolat yllättävät Helsingissä – huippuhyvää pizzaa ja aitoa kiinalaista

Linnan juhlien kaunottarena tunnettu Maria Melin piti ravintolaa Levillä. Tekniikan viestinnän asiantuntija Jaakko Rahola jätti tuleville gastronomipolville perinnöksi Raholan syötävät sanat -nettisivuston.

Perihelsinkiläisen Ehon leipomon ja kahvila-ravintolaketjun perustaneen Enkovaaran suvun haudat sijaitsevat täällä. Ehon retrohenkisen kyltin voi bongata yhä Kulosaaren ostarin seinältä.

Kansatieteilijä Kustaa Vilkuna loi meille Vuotuisen ajantiedon satokausi- ja ruokaknoppeineen. Hän oli Urho Kekkosen uskottu.

Toki tänne on haudattu muitakin suuruuksia, kuten Suomen maailmankartalle 1912 juossut Hannes Kolehmainen ja Suomen maailmankartalla pitäneet kenraalit ja Mannerheim-ristin ritarit Eric Heinrichs ja Paavo Talvela.

Kappelin ovea vastapäätä on sen piirtäneen arkkitehti Armas Lindgrenin viimeinen leposija.

Metrolta on saarelle lyhyt kävelymatka. Autolla pääsee portille asti kapeaa kannasta pitkin. Alue on kompakti. Vasemmalla ovat sankarihaudat ja oikealla yllämainitut merkkihenkilöt.

Syyskuussa Helsingin Uutiset kertoi kaupungin lännen puolen piilopuistoista.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut