Mistä tänään puhutaan?
Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.
Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.
Trendi: Suomalaiset haluavat nyt keittokirjojen paneutuvan yhteen teemaan.
Malmilla sijaitsevassa Hare Krishna -liikkeen temppelissä tuoksuu herkullinen jeera, kurkuma ja korianteri.
Keittiössä ahkeroiva Agata Kaukua valmistaa tottuneesti vihannespataa, johon käytetään muun muassa mustakaalia ja kurpitsanlehtiä.
Krishna-liike on yksi uskonnollisista liikkeistä, joissa ruoanvalmistus on merkittävässä roolissa.
Samuli Hirvi ja Minna Wennäkoski-Bielicki ovat nyt koonneet temppelin maukkaimmat ruoat syksyllä ilmestyvään keittokirjaan.
Hare Krishna -keittokirja esittelee parisataa intialaisperäistä ruokalajia resepteineen. Samalla teos on makumatka ayurvedisen ruokakulttuurin salaisuuksiin.
Krishna-liikkeen filosofia perustuu neljään säännöstelevään periaatteeseen, josta yksi koskee ruokaa. Krishnalle omistautuneet eivät syö lihaa, kalaa eivätkä munia.
Ennen syömistä ruoka siunataan Krishnalle, minkä jälkeen sitä kutsutaan prasadamiksi.
– Intialaisten ruokien valmistaminen ei ole vaikeaa. Valtavan määrän vaihtelua saa käyttämällä erilaisia mausteita. Perusraaka-aineista noin 95 prosenttia kasvaa Suomessa – ja mausteitakin voi kasvattaa itse, Hirvi muistuttaa.
Hare Krishna -keittokirja on hyvä esimerkki siitä, mitä suomalaiset kotikokit nyt haluavat: opaskirjoja, jotka keskittyvät yhteen teemaan – tai jopa vain yhteen raaka-aineeseen.
Tämä on Pakilassa asuvalle Teresa Välimäelle tuttu trendi. Kokkina, ruokakirjailijana ja ravitsemusvalmentajana pitkään toiminut Välimäki on ollut itse kirjoittamassa muun muassa vegaanista joulua käsittelevää keittokirjaa.
– Keittokirjat ovat nykyisin aika erikoistuneita, eikä laidasta laitaan ruokia esitteleviä perusteoksia enää juurikaan julkaista. Tavallisimmin ne tutustuttavat esimerkiksi jonkun maan tai alueen tyypillisiin ruokiin ja ruokakulttuuriin, Välimäki luonnehtii.
– Myös julkkiskokkien ympärille kootut keittokirjat ovat nyt suosittuja.
Näistä voi nostaa esille muun muassa Janne Pekkalan Äijäruokaa sekä Ville Haapasalon resepteihin perustuva Villen keittiössä.
Uunituoreita keittokirjoja
Jansson, Tove: Muumilaakson keittokirja (WSOY).
Kinnari, Minna ja Siiri & Ovaskainen, Elina: Herkkävatsaisen keittokirja (Readme).
Kuronen, Pasi & Sami: Junnut kokkaa (Otava).
Luotonen, Katriina: Keto-keittokirja (Readme).
Marttinen, Tittamari: Lasten vegekeittokirja (Avain).
Tallberg, Sami: Villiyrttikeittokirja (Readme).
Wilson, Carol: Lakritsi- ja salmiakkikeittokirja (Minerva)
Mainos: Primehotels Oy
Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.
Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.