Malmilla sijaitsevassa temppelissä kokataan intialaista kasvisruokaa – reseptit koottiin myös keittokirjaan

Trendi: Suomalaiset haluavat nyt keittokirjojen paneutuvan yhteen teemaan.

Malmilla sijaitsevassa Hare Krishna -liikkeen temppelissä tuoksuu herkullinen jeera, kurkuma ja korianteri.

Keittiössä ahkeroiva Agata Kaukua valmistaa tottuneesti vihannespataa, johon käytetään muun muassa mustakaalia ja kurpitsanlehtiä.

"Onhan se nyt kummallista, että autonpesuun käytetään 2 tuntia, mutta ruoanlaitosta pitäisi selvitä vartissa" – ruokatoimittajalta huutia suomalaisten kokkaustavoille

Krishna-liike on yksi uskonnollisista liikkeistä, joissa ruoanvalmistus on merkittävässä roolissa.

Samuli Hirvi ja Minna Wennäkoski-Bielicki ovat nyt koonneet temppelin maukkaimmat ruoat syksyllä ilmestyvään keittokirjaan.

Hare Krishna -keittokirja esittelee parisataa intialaisperäistä ruokalajia resepteineen. Samalla teos on makumatka ayurvedisen ruokakulttuurin salaisuuksiin.

Krishna-liikkeen filosofia perustuu neljään säännöstelevään periaatteeseen, josta yksi koskee ruokaa. Krishnalle omistautuneet eivät syö lihaa, kalaa eivätkä munia.

Ennen syömistä ruoka siunataan Krishnalle, minkä jälkeen sitä kutsutaan prasadamiksi.

– Intialaisten ruokien valmistaminen ei ole vaikeaa. Valtavan määrän vaihtelua saa käyttämällä erilaisia mausteita. Perusraaka-aineista noin 95 prosenttia kasvaa Suomessa – ja mausteitakin voi kasvattaa itse, Hirvi muistuttaa.

Hare Krishna -keittokirja on hyvä esimerkki siitä, mitä suomalaiset kotikokit nyt haluavat: opaskirjoja, jotka keskittyvät yhteen teemaan – tai jopa vain yhteen raaka-aineeseen.

Tämä on Pakilassa asuvalle Teresa Välimäelle tuttu trendi. Kokkina, ruokakirjailijana ja ravitsemusvalmentajana pitkään toiminut Välimäki on ollut itse kirjoittamassa muun muassa vegaanista joulua käsittelevää keittokirjaa.

Burgeriguru Mika testasi 25 majoneesia: Halpistuote yllätti – sopii täydellisesti yhteen tarkoitukseen

– Keittokirjat ovat nykyisin aika erikoistuneita, eikä laidasta laitaan ruokia esitteleviä perusteoksia enää juurikaan julkaista. Tavallisimmin ne tutustuttavat esimerkiksi jonkun maan tai alueen tyypillisiin ruokiin ja ruokakulttuuriin, Välimäki luonnehtii.

– Myös julkkiskokkien ympärille kootut keittokirjat ovat nyt suosittuja.

Näistä voi nostaa esille muun muassa Janne Pekkalan Äijäruokaa sekä Ville Haapasalon resepteihin perustuva Villen keittiössä.

Lukijoilla selvä mielipide Helsingin parhaista kebab-ravintoloista: "Elämää suurempi" – vielä ennätät äänestää omaa suosikkiasi

Uunituoreita keittokirjoja

Muumiruokaa ja herkkiä vatsoja

Jansson, Tove: Muumilaakson keittokirja (WSOY).

Kinnari, Minna ja Siiri & Ovaskainen, Elina: Herkkävatsaisen keittokirja (Readme).

Kuronen, Pasi & Sami: Junnut kokkaa (Otava).

Luotonen, Katriina: Keto-keittokirja (Readme).

Marttinen, Tittamari: Lasten vegekeittokirja (Avain).

Tallberg, Sami: Villiyrttikeittokirja (Readme).

Wilson, Carol: Lakritsi- ja salmiakkikeittokirja (Minerva)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut