Pimeän työvoiman käyttö on lisääntynyt Suomessa, osoittavat lisääntyneet yhteydenotot työsuojeluun sekä työmailta kerätyt tarkastushavainnot.
Talouteen ja työllisyyteen vaikuttavat kriisit, kuten koronavirusepidemia, voivat lisätä pimeän työn teettämistä ja väärinkäytöksiä, varoittavat sosiaali- ja terveysministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.
Pimeää työtä kasvattavat muun muassa ulkomaisen työvoiman vapaa liikkuvuus ja palvelujen tarjonnan vapaus EU:n alueella, globaalit markkinat ja pitkät alihankintaketjut.
Palkka maksetaan pimeästä työstä yleensä käteisenä, eikä sitä ilmoiteta tulorekisteriin.
Työnantaja ei maksa sosiaalivakuutusmaksuja, kuten työeläke-, työttömyys- ja tapaturmavakuutusmaksuja.
Pimeä työ koskettaa erityisesti työvoimavaltaisia toimialoja, joita ovat muun muassa rakennus-, ravintola- ja siivoustoimiala sekä työvoiman vuokraus.
Vuosi sitten Eurobarometri-kyselyyn vastanneista suomalaisista noin joka neljäs kertoi tuntevansa henkilökohtaisesti jonkun, joka työskentelee ilmoittamatta tulojaan viranomaisille.
Ministeriöt toteavat yhteisessä tiedotteessa, että vakavimmillaan pimeä työ voi ilmetä räikeänä alipalkkauksensa ja olla kiskonnantapaista työsyrjintää tai jopa ihmiskauppaa.
Pimeää työvoimaa käyttävä työnantaja voi syyllistyä samanaikaisesti useisiin eri rikoksiin. Ne voivat liittyä esimerkiksi verotukseen ja työsuojeluun.
Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen sanoo tiedotteessa, että yhteiskunnalle aiheutuvan taloudellisen vahingon lisäksi harmaaseen talouteen liittyy pahimmillaan työntekijöiden vakavaa kaltoinkohtelua.
– Työsuojeluvalvonnan kehittämisen ohella ilmiön määrätietoinen kitkeminen vaatii toimia monilla sektoreilla, Pekonen toteaa.
Reilut työmarkkinat on turvattava kaikille, työministeri Tuula Haatainen puolestaan korostaa.
– Hallitus on laajentanut harmaan talouden vastaisia toimia ja puuttuu tiukalla otteella muun muassa ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöön.
Uuden strategian myötä hallitus tehostaa harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjuntaa noin 15 miljoonalla eurolla tämän vaalikauden aikana.
Torjunta keskittyy ennaltaehkäisyyn, tietojensaannin parantamiseen sekä viranomaisten yhteistyön kehittämiseen.