Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Erikoislääkäri Helsingin Sanomissa: "Suomessa jo liki 3 miljoonaa ylipainoista ihmistä" – Toisi varoitustarrat suklaaseen ja nostaisi sipsien ja karkin hintaa reilusti

Suomessa on vakava kansanterveydellinen ongelma, sillä jo suurempi osa aikuisikäisistä on ylipainoisia kuin normaalipainoisia, kertoo Helsingin Sanomat.

Lehden haastatteleman professorin ja sisätautien erikoislääkärin Pertti Mustajoen, 77, mukaan lihavuuteen ja sen yleistymiseen puuttumista haittaa se, että ylipainoa pidetään yhä edelleen enemmän yksilön kuin yhteiskunnan ongelmana.

Lihavuusleikkaus ei ole aina ongelmaton

Mustajoki ottaisi järeät keinot käyttöön, sillä ylipaino johtaa myös lisääntyneeseen sairastavuuteen ja sitä kautta terveydenhuollon kuluihin, laskee tuottavutta, elinajanodotetta ja jopa bruttokansantuotetta.

Mustajoki sanoo HS:lle, että karkit ja sipsit ovat Suomessa "älyttömän halpoja". Hintoja pitäisi nostaa reilusti, jotta sillä olisi vaikutusta, mutta vähintään 20 prosenttia.

Mustajoen mukaan myöskään sokeriverolle ei ole oikeaa juridista estettä ja se on toteutettu onnistuneesti joissain EU-maissa sen jälkeen, kun Suomessa verosta luovuttiin.

"Moni taatusti yllättyy" – Uusi palvelu paljastaa ne ruuat, joista suolasi ja sokerisi tulevat

Lisäksi Mustajoen mukaan varoitusmerkit liikaa energiaa, sokeria, kovaa rasvaa tai suolaa sisältävissä tuotteissa olisivat hyödyllisiä.

– En usko, että puoletkaan ihmisistä oikeasti tietää, kuinka paljon mistäkin tulee kaloreita. Varoitukset olisivat ehdottomasti yksi hyödyllinen keino. Silloin ei kielletä mitään, vaan ihminen tekee oman ratkaisunsa, mutta tietäen mitä syö, Mustajoki toteaa HS:lle.

Lääkäri Helena Miettinen tuntee kolesterolin ja suomalaisen rasvasodan – tämän lauseen hän kuulee potilailta usein

Hän kertoo lehdessä kokeilleensa Chilen mallin mukaisia varoitustarroja kotonaan suklaapatukan päälle. Houkuttavan vaaleanpunaisen patukan olemus muuttuisi todella olennaisesti, jos päälle lisättäisiin mustia varoitusmerkkejä, hän huomasi.

Chilessä ei nykyään saa myöskään markkinoida lihottavia elintarvikkeita lapsille. Suomessa Mustajoen mukaan lapsille mainostetaan nimenomaan epäterveellisiä tuotteita, kun markkinointia ei ole rajoitettu.

Miksi ihminen juo, vaikka se on haitaksi? Hyödyt saa heti ja riskit joskus myöhemmin, sanoo tutkijaprofessori Pia Mäkelä

Ei kikkailua ihmedieeteillä vaan arjen valintoja – näillä vinkeillä ehdit vielä pudottaa painoa 5–10 kiloa ennen kesää

Haluatko vähentää sokeria? Aloita hellästi – voit yllättyä vaikutuksista

Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan

Ravitsemusasiantuntija HS:lle: Tällä yksinkertaisella keinolla suomalaisten liikakiloista lähtisi puolet pois 10 vuodessa

Kolmikymppisten kunto rapautuu hälyttävästi: Jopa 100 metrin juokseminen haasteellista