Vantaa palkkaa vartijoita kouluihin – "Varmaan akuuttina toimena ihan hyvä, mutta..."

Kytöpuiston koulu sekä kouluturvallisuus nousi puheenaiheeksi, kun sosiaalisessa mediassa levisi viikonloppuna kiusatun pojan isosiskon kirjoitus. Kuvan henkilö ei liity tapaukseen. Arkisto/Päivi Tuovinen
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Vantaan kouluihin haetaan vartijoita tuoreella työpaikkailmoituksella, joka on julkaistu tiistaina. Vartijoita etsitään yksityisen henkilöstöpalveluyrityksen kautta.

Vantaan kouluturvallisuus on ollut esillä koko tämän viikon, kun Havukoskella sijaitsevassa Kytöpuiston koulussa paljastui vakava väkivaltatapaus.

Nyt vuoden loppuun saakka vantaalaiskouluihin palkataan vartijoita, joiden työaika rekrytointi-ilmoituksen mukaan on "kello 7.00–15.39".

Perussuomalaisten puheenjohtaja ja helsinkiläinen kansanedustaja Jussi Halla-aho kommentoi asiaa Twitterissä:

– Vantaa kuulemma hankkii parhaillaan vartijoita kouluihinsa yksityisiltä firmoilta. Varmaan akuuttina toimena ihan hyvä ennen kuin joku lapsi kuolee, mutta miten menee omasta mielestä, jos kouluihin tarvitaan Suomessa vartijoita? Olisiko syytä miettiä asioita?

Opetusministeri Li Andersson (vas.) twiittasi tiistaina, että jokainen koulukiusaamistapaus tarkoittaa, että olemme yhteiskuntana epäonnistuneet lasten oikeuksien turvaamisessa.

– Tärkeänä toimena kiusaamisen ehkäisemiseksi hallitus on luomassa koulupsykologeille ja kuraattoreille sitovan mitoituksen, hän kertoi.

– Kun kiusaamiseen liittyy väkivaltaa on kyseessä koulun sisäisen ongelman lisäksi myös mahdollisesti rikosasia. Muutkin kiusaamisen muodot voivat täyttää rikoksen tunnusmerkistön, jolloin kodin, koulun ja sosiaaliviranomaisten lisäksi tapausten selvittämiseen osallistuu poliisi, totesi Andersson Twitterissä.

Helsingin Uutisten haastattelema Helsingin poliisin nuorisoryhmän rikoskomisario Marko "Fobba" Forss kertoi viime syksynä, että alle 15-vuotiaiden rikoksentekijöiden kohdalla poliisin keinot ovat kuitenkin varsin vähissä.

– Poliisi voi puhuttaa tekijää, mutta valitettavasti edes poliisin auktoriteetti ei kaikille riitä. Meillä ei ole pakkokeinoihin liittyviä työkaluja puuttua, kun kyse on alle 15-vuotiaista, ei vaikka kiusaaminen olisi jatkuvaa, Forss totesi haastattelussa.

Forssin mielestä nykyisin alaikäisten rikosten kohdalla painottuvat tekijän oikeudet enemmän kuin uhrin.

"Poliisilla ei ole keinoja puuttua alaikäisten vakaviin rikoksiin" – uhrien asema huolestuttaa konkaripoliisi Marko Forssia

Viikonloppuna sosiaalisessa mediassa alkoi levitä kiusatun pojan isosiskon kertomus, jossa hän kertoi viidesluokkalaisen veljensä tulleen kuristetuksi tajuttomaksi välitunnilla.

Oppilas pahoinpideltiin välitunnilla Vantaan Kytöpuiston koulun pihalla – poliisi selvittää, koulu rankaisee

Isosisko kertoi kiusaamisen jatkuneen jo pitkään ja ihmetteli koulun välinpitämättömältä vaikuttavaa suhtautumista.

Vantaan kaupunki puolestaan myönsi 20. syyskuuta, että Kytöpuiston koulun pihalle oli jouduttu kutsumaan ambulanssi 15. syyskuuta kuudesluokkalaisten tekemän väkivallanteon vuoksi, jossa yksi oppilas oli loukkaantunut. Vantaan kaupungin tiedotteen mukaan väkivaltaan ja kiusaamiseen on kouluissa nollatoleranssi ja "koulunkäynti jatkui tapahtuman jälkeen rauhallisissa merkeissä normaaliin tapaan".

Marko "Fobba" Forss nuorten kahakoista: Suomalaisia ja etnisiä rötösteleviä nuorisoporukoita on, mutta kyse ei ole jengitoiminnasta

"Lapsilla on kokemuksia siitä, etteivät he ole minkään arvoisia" – Koulukiusaajat ja kiusatut ovat muita enemmän irrallaan ympäristöstään

Joukkotappelussa puukotettiin kahta nuorta miestä Helsingissä – Poliisilla hankaluuksia asian selvittelyssä: "On erittäin tärkeää kertoa tietonsa"

Poliisi jatkaa Hietsun tapahtumien tutkintaa – "Eivät vaikuttaisi liittyvän Black Lives Matter -teemaan"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut