Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Ylen riippumattomuus syyniin – "Syytä tehdä säännöllisesti noin kolmen vuoden välein"

Yle tilaa ulkopuolisen riippumattomuusarvioinnin nyt toista kertaa, arviointi valmistuu vuodenvaihteessa. Julkisen palvelun toimijana Ylelle on tärkeää, että sen toiminta on riippumatonta ulkopuolisista vaikuttajatahoista, kerrotaan Ylen tiedotteessa.

– Arviointi on Ylen oma-aloitteista laadunvarmistustyötä. Edellisen kerran ulkopuolisen riippumattomuusarvioinnin Ylelle teki Olli Mäenpää vuonna 2017. Tuolloin Ylen hallitus päätti, että ulkopuolisia arviointeja on syytä tehdä säännöllisesti noin kolmen vuoden välein, sanoo Ylen julkisen palvelun johtaja Ismo Silvo tiedotteessa.

Arvioinnin tekevät filosofian maisteri Juhani Pekkala ja oikeustieteen tohtori, työelämäprofessori Hannele Pokka. Arviointi kattaa kaiken Ylen journalistisen toiminnan. Yle antaa työhön hallinnollista tukea, mutta auditoijat tekevät työnsä itsenäisesti. Auditoinnin tulokset julkistetaan sen vastaanottamisen jälkeen.

Arvioinnin tavoitteina on tarkastella Ylen journalistista päätöksentekoa ja työkulttuuria riippumattomuuden näkökulmasta, kuten journalistin ohjeet riippumattomuudesta ohjeistavat. Arvioijat voivat tehdä vastaaville toimittajille myös kehittämisehdotuksia.

Yle arvioi tiedotteen mukaan jatkuvasti riippumattomuuden toteutumista yhtiössä ja vastaavat toimittajat raportoivat huomioista vuosittain yhtiön hallitukselle. Riippumattomuutta on yhtiössä vahvistettu myös esimerkiksi perustamalla Yleen Journalismin akatemia, joka tarjoaa henkilöstölle koulutusta vaikutusyritysten tunnistamiseen ja torjumiseen.

Lisäksi henkilöstöltä on tiedotteen mukaan tiedusteltu vaikutusyrityksistä kyselyllä häirinnästä ja painostuksesta ohjelmatyötä tekeville yleläisille. Yhtiössä on myös laadittu turvallisen vuorovaikutuksen ohjeistus.