Reittioppaasta tuli vihreä versio – tutkijoiden kehittämä sovellus auttaa löytämään hiljaisimman ja puhtaimman reitin

Tiede: Uusi reittiopas ottaa huomioon muun muassa ilmanlaadun.

Uusi Green Paths -reittiopas auttaa valitsemaan hiljaisimman ja ilmanlaadultaan parhaan pyöräily- ja kävelyreitin.

Pääkaupunkiseudulla toimivan reittityökalun suositukset perustuvat reaaliaikaiseen tietoon ilmanlaadusta sekä kaupungilla tehtyihin melutasomittauksiin. Sovelluksen avulla liikkuja välttää vilkkaasti liikennöidyt kadut, mutta pääsee silti perille kohtuullisessa ajassa.

Helsingin yliopistossa kehitetty sovellus on prototyyppi, joka toimii Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten alueella. Näissä kunnissa on saatavilla sovelluksen tarvitsemaa dataa.

– Yleensä reittioppaat tarjoavat nopeimpia tai suorimpia reittejä, mutta miellyttävyyttä ja terveellisyyttä ei huomioida, sanoo professori Tuuli Toivonen Helsingin yliopiston geotieteiden ja maantieteen osaston Digital Geography Lab -tutkimusryhmästä.

Eikö arkijärki auta reittivalinnassa, kun puistoa pitkin kävelemällä voi välttää vilkkaan kadun haitat? Toivonen muistuttaa, että reittioppaat ovat monilla ahkerassa käytössä.

– Itsekin täällä ikäni asuneena käytän reittioppaita tiuhaan, kun menen oikeastaan minne vain normaalien suuntien, kuten työpaikan lisäksi. Nykyiset optimointialgotmit eivät kuitenkaan tarjoa ”hyviä” reittejä, vaan ainoastaan nopeimpia. Green pathsin ideana on tarjota hyviä ja mukavia reittejä ja samalla näyttää kuinka paljon, tai vähän, ne oikeastaan poikkeavat kaikkein nopeimmiksi arvioiduista reiteistä, Toivonen toteaa.

Green Paths -reittiopas löytyy mobiilikäyttöiseltä verkkosivustolta https://green-paths.web.app/ sekä suomeksi että englanniksi. Sovelluksen saa myös puhelimen avausnäyttöön iOS- ja Android -puhelimissa.

Reittiopas hyödyntää avoimia ympäristötietoja. Työkalussa käytetään reaaliaikaista ilmanlaatua koskevaa tietoa, jonka tuottamista Ilmatieteen laitos parhaillaan kehittää.

Melutietojen osalta käytetään Suomen ympäristökeskuksen ja kuntien tuottamaa tieliikenteen keskimääräistä mallinnettua melutasoa. Katu- ja polkuverkosto reittioptimointiin haetaan joukkoistamalla tuotetusta OpenStreetMap-aineistoista.

Helsingin yliopiston Digital Geography Lab on monitieteinen tutkimusryhmä, joka hyödyntää paikkatietoanalytiikkaa ja isoja aineistoja edistääkseen kestävyyttä ja reiluutta yhteiskunnassa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut